logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego bank kondensatorów nie wysyła napięcia na cewkę?

Kacperpel 08 Lut 2017 17:21 582 6
REKLAMA
  • #1 16262493
    Kacperpel
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Zbudowałem coilgun(zdjęcia i schematy w załączniku) kondensatory się ładują, ale nie wysyłają napięcia przez tyrystor na cewkę( ma ona 3 Ohm oporu) co może być powodem, dodam, że jedyny element różniących się od głównego projektu to rezystor przy G turystora, zamiast 2,7 kohm dałem 2,2 kohm, wcześniej był zamiast niego 3,2 kohm. I ewentualnie dioda Zenera, którą mam na 0,5 W A nie na pięć, ale to chyba był błąd w instrukcji, bo kondy się ładują.
    Załączniki:
    • Dlaczego bank kondensatorów nie wysyła napięcia na cewkę? DSC_0259.JPG (2.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 675-monk-01.pdf (7.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16262545
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Ale według schematu 2,7kΩ powinien być podłączony do diody świecącej a do bramki tyrystora powinien być 100Ω.
  • REKLAMA
  • #3 16262562
    Kacperpel
    Poziom 5  
    A ta dioda na schemacie jest podpięta 2x do plusa, tak chyba nie powinno byc

Dodano po 11 [minuty]:

Teraz jest jeden problem, bo naprawiłem, ale zasięg to jakieś pół metra wiertłem o grubości 2 mm
  • REKLAMA
  • #4 16262655
    Adam-T
    Poziom 41  
    Jak zrobiłeś cewkę? Jaki drut i ile tego drutu użyłeś?
  • REKLAMA
  • #5 16262952
    Kacperpel
    Poziom 5  
    0,5 mm drut, dość słabo nawinięty, było go z 2 metry, jutro kupię 0,8mm, 4 metry, gdy będzie dobrze nawinięty, na szerokości 1 cm, to jaki zasięg będzie? Baterie teraz rozładowane do 20 V, więc szału nie ma, kondy mam na 50V, mogę dać jeszcze jedną baterię 9V,wtedy suma będzie 45 V, opłaca się?
  • #6 16263269
    Adam-T
    Poziom 41  
    Kacperpel napisał:
    0,5 mm drut, dość słabo nawinięty, było go z 2 metry, jutro kupię 0,8mm, 4 metry,

Czyli sam wiesz, że zrobiłeś inaczej jak w projekcie. Drut mam rozumieć, że użyłeś/użyjesz emaliowany?
    Kacperpel napisał:
    gdy będzie dobrze nawinięty, na szerokości 1 cm, to jaki zasięg będzie?

Nie mam pojęcia, nigdy tego nie robiłem. ;)
    Kacperpel napisał:
    Baterie teraz rozładowane do 20 V, więc szału nie ma, kondy mam na 50V, mogę dać jeszcze jedną baterię 9V,wtedy suma będzie 45 V, opłaca się?

20V + 9V to da 29V, skąd u Ciebie 45V, chyba, że masz na myśli nowe baterie to nawet zbliży się do 50V. Swoją drogą baterie 6F22 są niewielkiej pojemności za długo nie pobawisz się, chyba, że masz ich ze 2 wiadra. :)
    PS co to są kondy? Tak ciężko napisać kondensator?
  • #7 16263279
    Kacperpel
    Poziom 5  
    Drut był emaliowany, taki znalazłem u siebie, dadzą 40 V, bo dioda Zenera zmniejsza napięcie, a baterie kupię alkaliczne, teraz całość robiłem jedynie w ramach testu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował coilgun, w którym kondensatory ładują się, ale nie wysyłają napięcia na cewkę przez tyrystor. Problem może wynikać z zastosowania rezystora 2,2 kΩ przy bramce tyrystora zamiast 2,7 kΩ oraz użycia diody Zenera o mocy 0,5 W zamiast 5 W. Użytkownik zauważył również, że cewka ma opór 3 Ω, a drut o średnicy 0,5 mm jest słabo nawinięty. Planuje użyć drutu 0,8 mm oraz zwiększyć napięcie z baterii do 40 V. Dyskusja obejmuje również pytania o rodzaj drutu oraz pojemność baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA