Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 307 1.6 hdi 2006r. nie działa podgrzewanie świec żarowych

automar91 09 Feb 2017 00:24 9444 4
    automar91
    Level 12  
    Witam. Samochód to Peugeot 307 1.6 HDi 110KM z 2006r. Otóż problem polega na tym, że zimny silnik ciężko odpala. Dlatego zacząłem od sprawdzenia świec, ale są sprawne i tu doszedłem do tego, że do świec nie dochodzi napięcie. Zauważyłem również, że nie zapala się kontrolka od grzania świec na desce. Dzieje się tak na zimnym i na ciepłym silniku. Gdy odłączę czujnik temperatury cieczy, wtedy kontrolka na desce zapala się a świece są podgrzewane i wtedy z odpaleniem jest dużo lepiej. Czujnik założyłem nowy, ale bez zmian. Dodatkowo, gdy silnik jest rozgrzany, ma nierówne obroty (falują) na biegu jałowym. Na kompie błędów brak. Za pomoc będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Levis82
    Level 13  
    Witam.
    A czy rezystancja tego nowego jest taka sama jak tego starego? Z tego co wiem w temp.20st. powinien mieć ok 2Kohm, może ten nowy tez jest uszkodzony?
    spec307
    Level 1  
    automar91 wrote:
    Witam. Samochód to Peugeot 307 1.6 HDi 110KM z 2006r. Otóż problem polega na tym, że zimny silnik ciężko odpala. Dlatego zacząłem od sprawdzenia świec, ale są sprawne i tu doszedłem do tego, że do świec nie dochodzi napięcie. Zauważyłem również, że nie zapala się kontrolka od grzania świec na desce. Dzieje się tak na zimnym i na ciepłym silniku. Gdy odłączę czujnik temperatury cieczy, wtedy kontrolka na desce zapala się a świece są podgrzewane i wtedy z odpaleniem jest dużo lepiej. Czujnik założyłem nowy, ale bez zmian. Dodatkowo, gdy silnik jest rozgrzany, ma nierówne obroty (falują) na biegu jałowym. Na kompie błędów brak. Za pomoc będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.

no i co tam udało się rozwiązać problem ponieważ jestem ciekaw z tego powoju że u mnie jest to samo oprócz falowania
    19marcin22
    Level 7  
    Też bym prosił o odpowiedź bo mam ten sam problem
    macho1111
    Level 12  
    Rozbraja mnie jak ktoś zacznie temat,i nie wpisze później rozwiązania. Mam taki sam problem w 1.6 hdi. Po odpaleniu po nocnym postoju,auto 5-10 sekund nierówno pracuje i zakopci na biało/szaro. Po chwili wszystko jest już ok. Jak odepne kostkę od czujnika temperatury cieczy to świece się grzeją i odpala normalnie. Komp wywalił 2 błędy stałe. Jakieś zwarcie do masy w obwodzie podgrzewania i brak zasilania przekaźnika świec żarowych. Przypuszczam że świece są dobre skoro po odcieniu czujnika zapala się kontrolka grzania i auto odpala normalnie.Chyba że się mylę.