logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roccat Syva - jedna słuchawka nie działa, czy można to naprawić samodzielnie?

mastersq10 09 Lut 2017 20:36 11022 14
REKLAMA
  • #1 16266143
    mastersq10
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Witam.
    Mam problem z moimi słuchawkami Roccat Syva. Problem polega na tym, że jedna słuchawka nagle przestała działać. Moje pytanie jest następujące: da się to samemu naprawić, lub czy to już koniec?.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16266202
    byku022
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Cześć

Sama z siebie przestała działać ? czy może ciągnąłeś za kabel przy wyciąganiu, albo szarpnięcie za słuchawkę, też mogło spowodować że przestało działać albo jak używałeś ich na zewnątrz przy takiej pogodzie, w jakich okolicznościach to się stało ?
  • Pomocny post
    #3 16266241
    Sławek 61
    Poziom 19  
    Ocena: 140
    Zazwyczaj w słuchawkach zostaje przerwany przewód przy m.Jacku lub przy słuchawce.
    Należałoby zlokalizować miejsce w którym nastąpiła przerwa, np poruszając przewodami podczas odtwarzania muzyki jeżeli zlokalizujemy miejsce czy to jest przy słuchawce czy m.Jacku to wtedy decyzja czy da się otworzyć słuchawkę zazwyczaj są zgrzewane ultradźwiękami lub klejone skrócić trochę przewód i przylutować. Jeśli chodzi o m.Jacka to już trochę trudniej można spróbować zdjąć
    osłonkę wtyczki i również skrócić kawałek przewodu i dolutować przewód.
  • Pomocny post
    #4 16266267
    byku022
    Poziom 13  
    Z sztukowaniem jacka to może wyjść lipa ,lepiej kupić jak będzie taka potrzeba wtyk jack 3,5 i zlutować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16266442
    Sławek 61
    Poziom 19  
    Wymiana m.Jacka na nowy to najprostsza sprawa ale zachowanie oryginalnego to już większe wyzwanie.
    Ja osobiście podgrzewam plastikową osłonkę następnie bardzo cienkim wkrętakiem oddzielam osłonkę od metalowej części a później już tylko lutowanie i złożenie z powrotem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16266484
    byku022
    Poziom 13  
    Nie no tak, nie ważne jak to zrobisz ważne żeby działało, choć ja osobiście jak musze bo wiem że będę często korzystał ze jack'a to kupuje wtyk lutuje i na koniec daje rurkę termokurczliwą.
  • #7 16266504
    mastersq10
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Ostatnio działały dzisiaj rano, następne użycie i zauważenie usterki nastąpiło po południu. Ten kabel jest płaski to nie wiem czy dało by się go tak łatwo przerwać. Co do wymiany jack'a, to ile może taki jack kosztować?
  • #8 16266543
    byku022
    Poziom 13  
    wtyk jack 3,5 na przykład Neutrik 6 zł sklep z audio itp.
    Neutrik NYS-231BG wtyk jack 3.5mm TRS
  • #10 16267725
    Sławek 61
    Poziom 19  
    Jeszcze jedno pytanie czy na 100% przerwa jest przy wtyku M.Jack ? Czy właśnie przy poruszaniu przewodem przy wtyczce pojawia się dźwięk w obu słuchawkach ?
  • REKLAMA
  • #12 16270748
    Sławek 61
    Poziom 19  
    Kolego poruszaj również przewodem przy uszkodzonej słuchawce i zobacz czy nie pojawia się dźwięk jeżeli się pojawi to znaczy, że w tym miejscu jest uszkodzony przewód.
  • #14 16270957
    Sławek 61
    Poziom 19  
    Trudno coś doradzać jak się tego nie widzi, ja osobiście próbowałbym dostać się do samej słuchawki aby sprawdzić czy jest dobra jeżeli dobra to skróciłbym kilka centymetrów przewód i dolutował do niej jeżeli nadal nie działa to pozostaje m.Jack również skrócenie kilka centymetrów przewodu i wymiana wtyku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z słuchawkami Roccat Syva, gdzie jedna słuchawka przestała działać. W odpowiedziach zasugerowano, że najczęściej przyczyną jest przerwanie przewodu, szczególnie w okolicach wtyku jack lub samej słuchawki. Użytkownik powinien zlokalizować miejsce przerwy, poruszając przewodami. W przypadku uszkodzenia wtyku jack, zaleca się jego wymianę na nowy, co jest stosunkowo proste. W przypadku uszkodzenia samej słuchawki, można spróbować otworzyć obudowę, sprawdzić przewody i ewentualnie je przylutować. Użytkownik nie zauważył zmian po poruszaniu kablem, co sugeruje, że problem może leżeć w samej słuchawce. Gwarancja na urządzenie wygasła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA