logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta bizhub C280 - Skanowanie kilku kartek do różnych plików PDF

Witcher 10 Lut 2017 12:19 11136 8
REKLAMA
  • #1 16267480
    Witcher
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam

Mam taki problem iż nie wiem jak ustawić C280 w taki sposób aby wrzucone kartki do podajnika ADF zostały zeskanowane i zapisane w oddzielnych plikach PDF.

Za każdym razem tworzy mi jeden plik. Zawierający kilka stron.
  • REKLAMA
  • #2 16267539
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 448
    SKANY- Ustanowienie skanowania - Typ Pliku - oddzielenie stron -
  • #3 16267626
    Witcher
    Poziom 13  
    jeśli mówisz o tej opcji?

To nic podobnego.
    Niestety sprawdzałem tą funkcję zanim napisałem wpis. Jest do zupełnie odwrotnej funkcji. Zapisanie różnych kartek do jednego pliku PDF.

• REKLAMA
  • #4 16267688
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Wszystko OK ale masz typ pliku ustawiony "PDF wiele str." . Ustaw na pojedyncze i po kłopocie :) Ten co zaznaczyłeś przydaje sie do skanowania pojedynczych kartek z szyby do jednego pliku PDF .

C.
  • #5 16267690
    Łikam
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    a weź kliknij w "typ pliku" masz tam teraz ustawione "PDF wiele stron".
    Po prawej stronie będzie możliwość zmiany na pojedyncze strony.
  • REKLAMA
  • #6 16267715
    Witcher
    Poziom 13  

To nic nie daje. Również próbowałem zanim założyłem temat.

Wskazuję kontener, xero z automatu nadje nazwę pliku (widoczną powyżej). Myślę że coś z tą nazwą jest - bo odgórnie ma wybraną nazwę ale tylko dla 1 pliku. A jak tego nie zrobię to skan nie idzie.

Dodano po 36 [minuty]:

Dla ścisłości.
    Funkcja działa ale nie dla dysku wewnątrz urządzenia :(
    Po SMB śmiga jak trzeba.

Czy da się zmienić ustawienia tak aby również działała na wewnętrznym dysku twardym jaki jest w urządzeniu?
  • #7 16268229
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    1.zakładasz box.
    2. w adress book zakładasz skanowanie do boxa
    3. reszta jak przy SMB
  • REKLAMA
  • #8 20941069
    jahooxps
    Poziom 6  
    Przyłączam się do pytania u mnie to samo tylko że z c220
  • #9 21615509
    Gregorius000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Panowie i panie, znalazłem skuteczne rozwiązanie na nurtujący problem w początku posta, mianowicie jak zeskanować plik kartek włożonych do podajnika skanera i żeby każdy skan był wysłany na maila w osobnym pliku PDF. W pracy używamy co prawda KM C250i, natomiast procedura będzie podobna do pozostałych.
    Na zdjęciu wszystko pozaznaczałem, ale jeszcze wszystko opiszę. Musimy przejść do "Typ pliku", tam domyślnie ustawione jest "PDF Kompaktowy". Trzeba zmienić na "PDF", następnie w polu "Oddziel. stron" trzeba wpisać 1 i potwierdzić i ostatnie do zaznaczenia mamy "Prześ. wsz. jako 1 mail", aby wszystkie pliki wysłał w jednym mailu, no chyba że chcemy każdy plik mieć wysłany w osobnym mailu, wówczas zaznaczamy sobie opcję poniżej "1 plik w każd. e-mailu".

Uwaga ciekawostka:
    Jeżeli chcemy, żeby tworzyło nam PDF-y z kilkoma stronami mając duży pakiet kartek do zeskanowania, wówczas w okienku "Oddziel. stron" wpisujemy taką liczbę stron, jaka nas interesuje.
    Przykład:
    Mamy 30 kartek do zeskanowania, ale chcemy, żeby tworzyło nam pliki PDF z 5 skanami, czyli skaner zeskanuje wszystkie 30 stron, ale podzieli nam je na 6 PDF-ów i w każdym będzie zeskanowanych 5 kolejnych stron z całego pakietu 30-stronicowego.

Ekran ustawień skanera z zaznaczoną opcją PDF, podziałem stron i wysyłką e-mail.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy ustawienia urządzenia Konica Minolta bizhub C280 tak, aby skanowanie dokumentów z podajnika ADF skutkowało zapisem każdej strony jako osobnego pliku PDF, a nie jednego pliku wielostronicowego. Standardowa opcja „PDF wiele stron” powoduje łączenie wszystkich zeskanowanych stron w jeden plik. Próby zmiany ustawienia na „PDF pojedyncze strony” nie przyniosły efektu przy zapisie na wewnętrzny dysk twardy urządzenia – funkcja działa poprawnie tylko przy skanowaniu do lokalizacji SMB. Rozwiązaniem jest zmiana typu pliku na „PDF” zamiast „PDF Kompaktowy” oraz ustawienie parametru „Oddziel. stron” na wartość 1, co powoduje tworzenie osobnych plików PDF dla każdej strony. Dodatkowo można skonfigurować wysyłkę skanów na e-mail, decydując czy każdy plik ma być wysłany w osobnym mailu, czy wszystkie w jednym. W przypadku zapisu na wewnętrzny dysk konieczne jest utworzenie i skonfigurowanie „boxa” (skrzynki) w książce adresowej, co umożliwia skanowanie do tego miejsca z zachowaniem podziału na osobne pliki. Podobny problem zgłaszany jest także dla modelu bizhub C220, a procedura rozwiązania jest analogiczna dla innych modeli Konica Minolta, np. C250i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA