logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przejściówka DisplayPort - DVI - czy to ma sens ?

mateusztt 11 Lut 2017 16:13 10104 7
REKLAMA
  • #1 16270511
    mateusztt
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Mam następujący problem : aktualnie używam karty graficznej z wyjściem DVI ( i D-sub i HDMI ),
    jednak upatrzyłem sobie nowy monitor, który ma tylko złącze Displayport i D-sub.
    Zatem pojawia się problem jak to połączyć. D-sub wolałbym uniknąć, stąd pytanie czy użycie
    przejściówki DisplayPort na DVI da lepszy efekt ? Może ktoś używa takiego patentu ?

przykładowa przejściówka :
    http://alleg...................
    przejściówka DisplayPort - DVI - czy to ma sens ?

Moderowany przez RADU23:

Link do sklepu/aukcji usunąłem, pozostawiając dokładny model/nazwę/specyfikację produktu.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • #2 16270519
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3507
    To cały czas sygnał cyfrowy więc "powinno" wszystko działać.

Powinno bo różnie to wygląda na różnych przejściówkach.

mateusztt napisał:
    upatrzyłem sobie nowy monitor, który ma tylko złącze Displayport i D-sub.

Dziwna kombinacja - co to za model monitora?
  • REKLAMA
  • #3 16270535
    mateusztt
    Poziom 8  
    to Dell P2016, też się dziwię, że nie dali mu DVI
  • REKLAMA
  • #4 16270803
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Powinno ale nie będzie raczej. Konwerter HDMI - DS kosztuje ponad 300PLN. Zmień kartę graficzną albo upatrz sobie inny monitor ;) Szkoda nerwów. Łatwo to jest wyjść z DS karty graficznej na DVI albo HDMI a w drugą stronę nie ma tak łatwo.
    Albo DSUB albo to nie będzie dobrze działać.
  • #5 16275006
    mateusztt
    Poziom 8  
    Jak się dowiedziałem ta przejściówka działa tylko w jedną stronę, tz z DisplayPort na DVI
    Czemu tak jest, pozostaje tajemnicą :)
    Chyba faktycznie będę musiał wybrać jakiś inny monitor, eh...
  • REKLAMA
  • #6 16276579
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Ostatnio sporo szukałem i działa to tak. DP jako najnowszy port jest wstecznie kompatybilny z każdym poprzednim (HDMI DVI a nawet często D-SUB). Kompatybilność polega na tym że zawiera je w sobie. Ale to opis WYJŚCIA DP producent monitora nie robi wejścia zgodnego ze wszystkim a jedynie zgodnego z DP. Dlatego do wyjścia DP karty graficznej podpinasz pasywny adapter a w drugą stronę potrzebny jest aktywny konwerter. I można taki kupić ale to koszt 300PLN+

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem nowego monitora Dell P2016, który posiada tylko złącze DisplayPort i D-sub, do karty graficznej z wyjściem DVI. W dyskusji poruszono kwestię użycia przejściówki DisplayPort na DVI. Uczestnicy zauważyli, że przejściówki te działają w jedną stronę, co oznacza, że z DisplayPort na DVI, a nie odwrotnie. Wskazano również, że do podłączenia DisplayPort do DVI potrzebny jest aktywny konwerter, który jest kosztowny (około 300 PLN). Użytkownik rozważa zmianę monitora lub karty graficznej, aby uniknąć problemów z kompatybilnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA