logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odłączające się porty USB, zacinający się obraz, słuchawki kopią prądem - Cooler Master 500W

xdredi 11 Lut 2017 19:54 1386 13
REKLAMA
  • #1 16271091
    xdredi
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Witam mam problem z moim pc, od pewnego czasu mam problem odłączającymi się portami USB, problem polega na tym że jak odsune się od biurka podłączając się porty USB, zacina się obraz na monitorze i słuchawki kopią prądem ( są one wykonane częściowo z aluminium). Podejrzewam że powstaje jakiś lewy prąd na obudowie i wtedy USB dostają za dużego napięcia i się odłączają. Czego to może być wina ? Zasilacz jest firmy Cooler Master 500W
    Płyta główna była niedawno wymieniana, na poprzedniej było to samo.
  • REKLAMA
  • #2 16271242
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Gniazdko nie posiada uziemienia. Słuchawki i tak nie mają prawa kopać prądem - tu podejrzewam ładunki elektrostatyczne.
    Pierwsze co trzeba to zapewnić prawidłowo uziemioną instalacje.
  • REKLAMA
  • #3 16271244
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Masz podpięte uziemienie ? Bo wygląda jakby nie było.
  • #4 16271530
    xdredi
    Poziom 8  
    Najpierw miałem komputer podłączony do kaloryfera, potem zrobiłem zerowanie bo myślałem że to pomoże ale niestety to nie to. Bez uziemienia obudowa kopała prądem teraz nie kopie, są czasem słyszane zakłócenia na słuchawkach tak jakby płyną tam "lewy" prąd. Słuchawki są częściowo aluminiowe pomalowałem to miejsce bezbarwnym lakierem do paznokci, i nie kopią tylko słychać taki dziwny dźwięk
  • #5 16271579
    310artur
    Poziom 43  
    Jeżeli komputer jest uziemiony prawidłowo to nie ma lewego ani prawego prądu na obudowie.
    Pozostaje kwestia ładunków elektrostatycznych w kwestii prądu. Ewentualnie domniemam rozmawiamy o przednich portach więc w grę wchodzi tandetny przedni panel.
    Tak sobie gdybamy to sobie też zgadywać mogę ;)
  • #6 16271589
    xdredi
    Poziom 8  
    Wszystko mam podpięte bezpośrednio do portów z płyty głównej, podpiołem z przodu i było to samo.
  • #7 16271603
    310artur
    Poziom 43  
    No to już dziwne jest. Zasilanie portów z czego? Jaka to płyta główna?
    Inna opcja - odpinałeś od USB wszystko? Chodzi o wykluczenie wady w jednym z urządzeń. Np. jeśli będzie uszkodzony kabel od klawiatury USB to może tak się dziać i to tyklo gdy poruszysz nim a tak to działa.
  • REKLAMA
  • #8 16271656
    xdredi
    Poziom 8  
    Płyta główna to Gigabyte P67A-UD4-B3, wcześniej miałem ms-7728 było to samo. Nie dzieje się tak zawsze jutro spróbuję odpiąć wszystko i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #10 16278976
    xdredi
    Poziom 8  
    "Ja zacząłbym jednak od przetestowania wszystkiego co podpięte do USB usuwając po jednym i próbując czy problem ustąpił."

Zrobiłem tak i nie pomogło.

Położyłem komputer na kawałku styropianu aby amortyzował drgania i jest sporo lepiej nie jest to aż tak częste. Niestety nie mam jak podmienić zasilacza, a prawdopodobnie to jego wina, da się go radę naprawić czy pozostaje zakup nowego ?
  • #11 16279212
    310artur
    Poziom 43  
    Jeżeli to od drgań to raczej nie wina zasilacza a płyty głównej i nie da się tego naprawić raczej. Możesz szukać zimnych lutów, tak na płycie jak i teoretycznie w zasilaczu. Możesz go odpalić na pająka bez obudowy i zobaczyć czy tak samo będzie - zmienią się naprężenia na płycie oraz pozycja gniazd wtyczek itp.
    Zasilacz możesz przejrzeć w poszukiwaniu spuchniętych kondensatorów. Jednak wstrząsy z tym raczej nic wspólnego mieć nie mogą. Już prędzej połączenie któreś nie styka (zasilanie - płyta albo gniazda USB luźne, luźny przedni panel USB itp itd).
  • #12 16279247
    xdredi
    Poziom 8  
    Płyta główna jest na 100% sprawna, wcześniej miałem ms-7728 nową i było to samo. Porty usb są ciasne i to też nie ich wina, bo to że one się odłączają to jest skutek problemu a przyczyna jest inna tylko nie wiem jaka, jak by to były porty usb to nie było by powodu aby słuchawki mnie kopały prądem.
  • #13 16279410
    310artur
    Poziom 43  
    No to co zostało - przedni panel podpięty? Jak tak to odepnij. Jak to nie to to pewnie zasilacz bo nic innego nie zostaje.
    Ewentualnie elektrostatyka której nawiasem mówiąc styropian raczej pomaga. To chyba całkiem przyzwoity kondensator taki PC na styropianie.
  • #14 16279419
    xdredi
    Poziom 8  
    to znaczy są to 4x kwadraciki styropianu przyklejone na taśmie dwustronnej do plastikowych nóżek. Odepnę przedni panel i dam znać czy się coś poprawiło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z odłączającymi się portami USB, zacinającym się obrazem na monitorze oraz słuchawkami, które "kopią prądem". Podejrzewa, że przyczyną mogą być nieprawidłowe napięcia na obudowie komputera, co może być związane z brakiem uziemienia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym ładunki elektrostatyczne, problemy z przednim panelem USB oraz potencjalne uszkodzenia zasilacza Cooler Master 500W. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym uziemienia i testowania sprzętu, ale problemy nadal występują. Wskazano również na możliwość sprawdzenia zimnych lutów oraz kondensatorów w zasilaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA