logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

telefunken HA870 - Przebite kondensatory separujące?

jandrad 12 Lut 2017 19:52 618 0
REKLAMA
  • #1 16273722
    jandrad
    Poziom 7  
    Czułość wzmacniacza 400mV.
    Podane napięcie sygnału ok 1,5V(skuteczne).

Starałem się nie przekraczać dopuszczalnych parametrów zbyt mocno ale stało się.
    Wzmacniacz gra nadal ale stracił brzmienie i wygląda mi to na kondensatory separujące stopnie wstępne. Kondensatory są na 25V.

Objawy to utrata brzmienia i nie równe pasmo przenoszenia(pływające).

Po podłączeniu pod inne wejście wzmacniacz zachowuję się praktycznie tak samo choć jest różnica w brzmieniu.

Sprawdziłem wzmacniacze operacyjne, są sprawne a dopuszczalne napięcie wejściowe dla nich nie zostało przekroczone.
    Wedle katalogu mają +\-30V a napięcie zasilania dla nich to +\-15V.

Z moich oględzin wynika że to wspomniane kondensatory ale nie mam pewności i nie chce mi się wymieniać wszystkich odpowiedzialnych za tor sygnału...

Bedę wdzięczny za podpowiedzi, wskazanie przypuszczalnego wzmocnienia dla poszczególnych (3) stopni wstępnych.

sprawdzony schemat poniżej
    https://elektrotanya.com/telefunken_ha-870.pdf/download.html

P.S. przy okazji zgubiłem gdzieś ok 10V na zasilaniu końcówek(pkt na schemacie opisane jako +52V i -52V) po podpięciu dużych kondensatorów i chwilowym dużym obciążeniu mostka... wymieniać? Nie mogę się domierzyć tych 10V.
  • REKLAMA
REKLAMA