Miałem podobny problem z moją starą Lumia 640XL, odkąd przywróciłem jej ustawienia fabryczne. Po uruchomieni telefon był jasny, do chwili, aż wszedł w stan uśpienia. Potem ekran wyciemniał
Częściowo pomógł „hard reset” (w siei znajdziesz, jak go zrobić) i włączenie wszystkich opcji w podmenu „ekran blokady”, a w szczególności opcji wyświetlania zegara na ekranie blokady oraz wybudzenia telefonu przez dwukrotne stuknięcie palcem w ekran. Teraz telefon wybudza się ze stanu uśpienia (zarówno stukaniem palca w ekran jak i wciskaniem bocznego przycisku POWER), i to jest jedyna poprawa sytuacji. Ale ekran jest bardzo ciemny po wybudzeniu, tak, że niemal nic nie widać.
Po ponownym uruchomieniu znów ekran telefonu jasny, a po wejściu w stan uśpienia i wybrudzeniu znów ekran bardzo ciemny. Kombinowanie z ustawieniami jasności nic nie daje, nie pomaga tez wyłączenie opcji „automatycznego dostosowania jasności ekranu”. Kolejne hard resety też nic nie dały. Tylko po ponownym uruchomieniu telefonu ekran znów jest jasny i aby cokolwiek z telefonem robić, muszę pilnować, aby nie wszedł w stan uśpienia, bo po wybudzeniu znów ciemnica.
Okazało się, że w sieci, na anglojęzycznych forach, sporo ludzi narzeka na ten problem z Lumiami. Ale jakoś nigdzie nie ma sensownych odpowiedzi. Przekopałem setki wątków i nawet Microsoft pytany na swoich forach milczy.
Podobno to błąd sterowników samego Windowsa. Niektórym pomogło zaktualizowanie Windowsa (dziś już niemożliwe), innym ponoć pomógł program Windows Device Recovery Tool, ale mnie on nie pomoże, bo niechcący uszkodziłem gniazdo usb w Lumii, więc ona jest już raczej spisana na straty.
Komuś tez ponoć pomogło wyłączenie opcji "Czytelność przy świetle słonecznym", ale u mnie nie przyniosło żadnych rezultatów. Znamienne jest to, ze gdy w ustawieniach jasności ekranu próbuje podbić jasność to rzez chwile ekran jest lekko jaśniejszy, ale zaraz potem wraca do tego przyciemnionego stanu, zupełnie jakby jasność sama ustawiała się na jakieś 15%.
Irytujące jest, ze ten problem był opisywany na forach internetowych setki razy, a nigdzie nie ma ani rozwiązania, ani sam Microsoft nie pomógł.