logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo A400 - silnik nie obraca bębnem mimo wymiany kondensatora

tod.1977 13 Lut 2017 21:07 2778 5
REKLAMA
  • #1 16276759
    tod.1977
    Poziom 23  
    Ocena: 148
    Witam.
    Kolega kupił pralke Ardo A400 do prania odzieży roboczej, ale pralka nie ma siły obrócić bębnem. Pojechałem do niego z nowym kondensatorem rozruchowym i myślałem, że jego wymiana rozwiąże problem, ale niestety wymiana kondensatora nie pomogła.
    Kolejnym podejrzanym wydał mi programator, ale rewersy są prawidłowe i tu moje pomysły się skończyły. Nie miałem już czasu by wyjąć silnik i go sprawdzić poza pralką i dopiero w sobotę pralka wyląduje u mnie w domu i pomyślałem, że może w międzyczasie któryś z kolegów z forum coś doradzi i podpowie za co z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16280569
    tod.1977
    Poziom 23  
    Witam.
    Dziękuję koledze za schemat i zainteresowanie tematem, ale kondensator został już wymieniony.Znalazlem kilka tematów na forum dotyczących problemów z silnikiem tej pralki, ale w każdym z nich wymiana kondensatora rozwiazywala problem. Niestety w tym przypadku tak nie jest i zaczynam podejrzewać, ze uzwojenie silnika będzie sprawcą awarii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16280725
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Sprawdź, czy jest różnica w obrotach z kondensatorem i bez; jak nie ma różnicy, to może być uszkodzony silnik.

Moderowany przez skryn:

Poprawiono ohydną pisownię. Następnym razem zrobię "ruźnicę". W znakach przestankowych również. Pisz staranniej. Następnym razem nie narazisz się moderatorowi.

• REKLAMA
  • #5 16280743
    tod.1977
    Poziom 23  
    Dziękuję koledze za odpowiedź i zainteresowanie tematem. Na pewno sprawdzę. Najzabawniejsze jest to, że za używany silnik trzeba zapłacić więcej niż kolega dał za całą pralkę.:)
  • Pomocny post
    #6 16281351
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA