Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa wody VEB Metallwerk - Poszukuję zamiennika pompy wody produkcji DDR

Tomek Sunshine 14 Feb 2017 14:55 2175 3
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    Dzień dobry,
    Panowie i Panie błagam pomocy. Padła mi wczoraj wieczorem pompa wody od hydrofora, dzisiaj oblatałem wszystkie sklepy i majstrów nikt nie jest w stanie mi pomóc albo nie ma czasu. Żonka już dała ultimatum - 24h i będzie bieżąca woda albo spotkamy się adwokata :S Walentynki i moje urodziny zarazem udane w pytkę :D

Moja pompa to VEB Metallwerk Oranienburg/DDR Typ A 2 SK 32 : 02
    Stoi w miejscu nie idzie nią obrócić. Dobrze że zadziałał bezpiecznik silnika bo by go spaliło. Zapiekła się na amen.

Może ktoś z Was ma taką pompę, albo po zdjęciach które zamieściłem byłby wstanie wskazać model który będzie pasował na miejsce mojej starej pompy. Starałem się ująć miarką wszystkie wymiary które wydaje mi się mogą być istotne przy doborze zamiennika, niestety słabo się na tym znam jeśli czegoś brakuje natychmiast pomierzę.
    Zdjęcia:
    Link
    tkaczu1
    Level 17  
    Witam.Ciężko będzie ci coś dopasować raczej pomyśl o rozebraniu i wyczyszczeniu starej.Żadna to filozofia pewnie zaszła kamieniem i rdza na wirnikach.Musisz tylko zaznaczyć miejsce i kolejność składania segmentów żeby nie obracać i przekladac ich względem siebie.Najlepiej przerysowc kreskę na obudowie jako miejsce styku i po sprawie.Jeżeli będzie ciężko rozebrać to można delikatnie ostukiwać młotkiem najlepiej przez klocek z twardego drewna.
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    tkaczu1 może i filozofia niewielka ale wysiłek spory. Naprawdę się umordowałem żeby powybijać kolejne elementy z klinów wszak 28 lat nikt tego nie rozbierał. Simmeringi szlag trafił przy rozbiórce.
    Po części to miałeś rację że wina kamienia tylko w nieco innym sensie...

Pompa wody VEB Metallwerk - Poszukuję zamiennika pompy wody produkcji DDR Pompa wody VEB Metallwerk - Poszukuję zamiennika pompy wody produkcji DDR

Pierwszy wirnik tylko wygięta lekko łopatka dało się do bez problemu przywrócić do stanu fabrycznego, ale drugi wirnik totalnie zniszczony przez kamulec.

Simmeringi i łożysko (profilaktycznie je wymienię) dostanę bez problemu ale wirnik ? Wie ktoś może gdzie szukać?

Średnica całkowita 130mm
    średnica wewnętrzna 17mm
    grubość wirnika 11mm
    grubość z "tulejką" 21mm
    tkaczu1
    Level 17  
    Tego typu pompy produkował u nas Grudziądz i andrychów może cos z tego by spasowało wszak to była jedna myśl socjalistyczna . Patrzyłem na ebayu to są takie pompy ale cena spora.Wrzuć w google wirnik do pompy grudziądz i poczytaj. na olx jest spory wybur wirników powinieneś coś dobrać
    Dodano po 16 [minuty]:
    Pompa hydroforowa SWK32x spróbuj od tej pompy to jest andrychów może podejdzie a jak nie to cała pompa podejdzie.Trzeba by pytać w sklepach dla hydraulików takich branżowych , ,a nie w marketach.[url=http://www.spmjednosc.andrychow.pl/spmjednosc/kontakt.htm