logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kospel PPE 15 kW - ciepła/letnia woda nawet na maksymalnym ustawieniu mocy.

Pawel8204 16 Lut 2017 18:29 6999 6
  • #1 16283728
    Pawel8204
    Poziom 8  
    Witam,

Od nowości mam problem z uzyskaniem ciepłej, gorącej wody z kranu. Piecyk załącza się poprawnie i w zależności od regulacji temperatury kolejne diody zapalają się na płytce sterującej (6 czerwonych), jednak szósta dioda na max zawsze miga, nigdy nie świeci stałym światłem. Woda jest często "letnio ciepła" .
    Czyściłem urządzenie bez efektów. Jedynym rozwiązaniem przy którym temperatura jest satysfakcjonująca do ciepłego prysznica jest zmiana przełączników (6 pozycji) na pozycję ON (wg instrukcji dla mocy pieca 6,75kW). Teraz temperatura jest zadowalająca, gorąca na środkowym poziomie regulatora a diody czerwone świecą się ciągłym światłem (zmniejszając temperaturę reagują gaśnięciem ostatnich). Piecyk włącza się i wyłącza prawidłowo.
    Czy jest jakieś zagrożenie dla takiej konfiguracji? Czy to świadczy o padającym zespole grzewczym lub zamontowaniu słabszej grzałki niż w specyfikacji?
    Kospel PPE 15 kW - ciepła/letnia woda nawet na maksymalnym ustawieniu mocy. Kospel PPE 15 kW - ciepła/letnia woda nawet na maksymalnym ustawieniu mocy.
  • #2 16284109
    orkan0
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ja bym zaczął, od sprawdzenia instalacji elektrycznej, a konkretnie napięcia miedzy fazami.
  • #3 16285597
    Pawel8204
    Poziom 8  
    Witam,

Zmierzyłem napięcie pomiędzy fazami i neutralnym i dla każdej fazy wynosi 234V.
    Pomiędzy fazami (piecyk w stanie czuwania) napięcie wynosi dla każdej możliwości 403 V.
    Po włączeniu piecyka na max, napięce pomiędzy fazami wynosi 400 V.

Na ustawieniu przełącznika na płytce sterującej (3 i 4 i 6 na ON) dla 15 kW woda jest co najwyżej letnia.
    Na ustawieniu wszystkich pozycji na płytce (od 2 do 6 na ON) czyli dla 7 kW woda jest nawet bardzo gorąca na MAX.

Zastanawiam się o względy bezpieczeństwa takiego rozwiązania (zwarcie, spalenie grzałek, układu, oszczędności).
    Na który wadliwy element wskazuje ten przypadek?
  • #4 16286642
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Napięcie to nie wszystko. Kolejny etap to pomiar prądu z poszczególnych faz przy max obciążeniu. Ma być jak w tabelce zamieszczonej w instrukcji. Mniejsze wartości świadczą o niesprawności grzałek. Jeżeli prądy się zgadzają przechodzimy do przepływu wody w kranie. 15 KW szału nie robi i trzeba zadbać żeby wypływ wody z kranu nie przekraczał wartości podanej w tabeli w pozycji "wydajność". Ciśnienie na sieci ustawione na 3,5-4 bary max. Jeżeli te 15 KW ma podnieść temp wody o 40 st przy przepływie max 5,5 l/min to widać że nadaje się to do mycia rąk i garów ale do napełniania wanny niekoniecznie. Jeżeli pomiary wykazują że urządzenie jest sprawne to często ograniczenie przepływu wody załatwia temat temperatury. Pozostaje kwestia wydajności bo tu oczekiwania są zwykle dużo większe.
    Odnośnie "względów bezpieczeństwa". Zmierzyć prądy na 15 i 7 KW. Fizyki nie da się oszukać. Mocniej grzeje- więcej bierze. A to już nie tylko o podgrzewacz chodzi ale też o instalację elektr. lokalu.
  • #5 16287879
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Poprzednik dobrze napisał. Ta moc jest zawsze mniejsza niż moc piecyka gazowego (Junkersy mają zwykle 19,2 kW lub 23,6kW) i gdyby chcieć uzyskać duży przepływ (silny strumień pod prysznicem) to woda będzie tylko ciepła (bez domieszki zimnej) a jeśli zimna woda jest "lodowata", woda ciepła moze być ledwo ciepła. Jeśli przy przepływie 5,5 l./min przyrost temp. wody wynosi 40 stopni, to przy 11 l./min. wynosiłby 20 stopni. Czyli gdy zimna woda ma 15 stopni, to ciepła miałaby 35, ale gdy zimna ma 10, to ciepła przy tym przepływie wody będzie mieć 30 stopni. W górskich rejonach zimna woda może być jeszcze zimniejsza (czasem w środku zimy może mieć tylko 5 stopni). Tak to jest z elektrycznymi podgrzewaczami przepływowymi. Gdyby miały tę wydajność, co gazowe, musiałyby mieć bardzo dużą moc, a instalacje elektryczne zwykle nie są do tego dostosowane.
  • #6 16290113
    Pawel8204
    Poziom 8  
    Niestety nie mam jak sprawdzić prądu ponieważ mój miernik jest do 20A (Benning MM-3).
    Zastanawiające jest to że na ustawieniu dla 15 kW nawet na ustawieniu maksymalnym szósta dioda czerwona zawsze migała na płycie sterującej.
    Dla 7 kW wszystkie diody świecą światłem ciągłym na maksymalnym ustawieniu i woda dla tego samego przepływu wody jest bardzo ciepła a na 15 kw letnia.

Co w sterowaniu ulega zmianie?
  • #7 16290150
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Może zasilanie nie wytrzymuje tak dużego obciążenia i są spadki napięcia. Warto zaobserwować, czy w czasie działania podgrzewania żarówki (ale zwykłe, nie kompakty, nie LED) zaczynają świeci ciemniej, niż zwykle. Jeśli tak, to ewidentny spadek napięcia (jest to częste zjawisko, np. gdy na działce włączam czajnik elektryczny, to żarówka od razu świeci słabiej). Tyle, że ta żarówka (dla kontroli) powinna być włączona do tego samego obwodu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podgrzewaczem wody Kospel PPE 15 kW, który nie dostarcza wystarczająco ciepłej wody, mimo prawidłowego działania urządzenia i świecących diod na panelu sterującym. Po zmianie ustawień na niższą moc (7 kW) temperatura wody jest zadowalająca, co budzi obawy o bezpieczeństwo i sprawność grzałek. Użytkownik zmierzył napięcia elektryczne, które są w normie, ale nie może sprawdzić prądu z powodu ograniczeń miernika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie prądu przy maksymalnym obciążeniu oraz przepływu wody, wskazując, że podgrzewacze elektryczne mają ograniczoną wydajność w porównaniu do gazowych. Zwracają uwagę na możliwość spadków napięcia w instalacji elektrycznej, co może wpływać na działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA