logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tplink wr-543g - Połączenie przez WIFI tylko w jednym urządzeniu

leader911 16 Lut 2017 20:34 729 16
REKLAMA
  • #1 16284104
    leader911
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam , posiadam problem z routerem tplink wr-543g który jest podłączony do modemu cisco3010 przez 2 lata wszystko działało ,aż nagle wstaję dzisiaj rano i nie ma internetu tzn. urzadzenie znajduje siec ale po polaczeniu pisze(połączono,brak internetu),sprawdziłem to na 4 urządzeniach i na żadnym z nich nie działało . Zadzwoniłem od razu na infolinie do dostawcy ,powiedzieli mi ,że od nich wszystko gra - faktycznie sprawdziłem połączenie kablem między modemem a laptopem i jest internet . Zabrałem się więc za całkowity reset routera i ponowną konfigurację , efektem tego jest fakt ,że po skonfigurowaniu routera , pierwsze urządzenie jakie się połączy z siecią ma internet a reszta już nie .. przykładowo zrobiłem reset->konfigurację-> i połączyłem się jako pierwsze z laptopem - internet działa na laptopie , a na reszcie już nie ,zrobiłem jeszcze raz reset->konfigurację połączyłem się przez komórkę jako pierwsze -internet działa na komórce a na laptopie już nie . Nie wiem co zrobić , jakieś porady ?
  • REKLAMA
  • #2 16284171
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Ten Tp Link to już dziadek, prędkość realna po wi fi max 15 Mb/s, ja bym się nie zastanawiał i zmienił na coś nowszego.

Pokaż skonfigurowaną zakładkę WAN z TP Linka.
  • REKLAMA
  • #3 16284256
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Podłącz laptopa do neta, uruchom cmd.exe, wpisz
    ping 8.8.8.8
    ping onet.pl
    ipconfig /all

wyniki wklej do sekcji "spoiler"

to samo wykonaj dla drugiego komputera (na którym nie ma neta)
  • REKLAMA
  • #4 16284830
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    TP-linka masz podłączonego przez port WAN do modemu dostawcy?
  • REKLAMA
  • #5 16286415
    leader911
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    TP-linka masz podłączonego przez port WAN do modemu dostawcy?

Nie

Dodano po 7 [minuty]:

LucekB napisał:
    Ten Tp Link to już dziadek, prędkość realna po wi fi max 15 Mb/s, ja bym się nie zastanawiał i zmienił na coś nowszego.

Pokaż skonfigurowaną zakładkę WAN z TP Linka.
    Załączniki:
    • Tplink wr-543g - Połączenie przez WIFI tylko w jednym urządzeniu WAN.png (117.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16286440
    jimasek
    Tp-linka musisz podłączyć przez port WAN do modemu aby móc korzystać z internetu na większej ilości urządzeń.
  • #7 16286481
    leader911
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Tp-linka musisz podłączyć przez port WAN do modemu aby móc korzystać z internetu na większej ilości urządzeń.

Gdy tak zrobiłem straciłem całkiem internet ,na żadnym urzadzeniu nie działało . Musiałem znowu reset router zrobić ..
  • #8 16286490
    jimasek
    Po podłączeniu routera do modemu musisz zrobić restart prądowy modemu dostawcy po czym sprawdzić zakładkę status Tp-linka czy masz adresację na WAN-ie. Operation mode na TP-link musisz ustawić na Wireless Router.
  • #9 16286571
    leader911
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Po podłączeniu routera do modemu musisz zrobić restart prądowy modemu dostawcy po czym sprawdzić zakładkę status Tp-linka czy masz adresację na WAN-ie. Operation mode na TP-link musisz ustawić na Wireless Router.

Podłączyłem przez WAN , odłączyłem z prądu - dalej nie działa . zakładka WAN i Operation Mode wyglada tak :
    Załączniki:
    • Tplink wr-543g - Połączenie przez WIFI tylko w jednym urządzeniu Status - WAN.png (163.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tplink wr-543g - Połączenie przez WIFI tylko w jednym urządzeniu Operation Mode.png (135.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 16286588
    jimasek
    Podłącz się komputerem bezpośrednio do modemu dostawcy (bez TP-linka) i pokaż ipconfig /all wpisane do cmd. Warunek do dostęp to internetu na komputerze.
  • #11 16286617
    leader911
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Podłącz się komputerem bezpośrednio do modemu dostawcy (bez TP-linka) i pokaż ipconfig /all wpisane do cmd. Warunek do dostęp to internetu na komputerze.

Oto screeny:
    Załączniki:
    • Tplink wr-543g - Połączenie przez WIFI tylko w jednym urządzeniu ipconfig - 2.png (53.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tplink wr-543g - Połączenie przez WIFI tylko w jednym urządzeniu ipconfig - 1.png (52.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 16286735
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Pokaż zakładkę Network w szczególności WAN.
    Jak masz ustawiony WAN Connection Type: (powinien być: Dynamic IP)?
    I wyłączałeś z zasilania router czy modem?
    Trzeba wyłączyć modem.
  • #13 16286753
    leader911
    Poziom 10  
    Zdzisław1980 napisał:
    Pokaż zakładkę Network w szczególności WAN.
    Jak masz ustawiony WAN Connection Type: (powinien być: Dynamic IP)?
    I wyłączałeś z zasilania router czy modem?
    Trzeba wyłączyć modem.

Spójrz wyżej zrobiłem screena WAN , jest ustawione DYNAMIC IP , a co do zasilania to odłączyłem to i to dla pewności .
  • #14 16287280
    jimasek
    Jak rozumiem miałeś dostęp do internetu na komputerze?
  • #15 16288313
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5466
    leader911 napisał:
    posiadam problem z routerem tplink wr-543g który jest podłączony do modemu cisco3010 przez 2 lata wszystko działało

U jakiego dokładnie dostawcy?
    Twoje IP na WAN masz z puli prywatnej LAN
    Clonowanie adresu MAC z komputera podłączonego bezpośrednio do modemu zrobiłeś? (być może dlatego net nie działa).
  • #16 16288888
    leader911
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Jak rozumiem miałeś dostęp do internetu na komputerze?

Tak miałem
  • #17 16289601
    jimasek
    Zrób na TP-linku "mac clone" z tej karty sieciowej na której masz dostęp do internetu i powinno zadziałać. PO konfiguracji pamiętaj o wyłączeniu modemu dostawcy na chwilę z zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP-Link WR-543G, który po dwóch latach użytkowania przestał działać poprawnie. Router łączy się z modemem Cisco 3010, ale po resecie i ponownej konfiguracji internet działa tylko na pierwszym podłączonym urządzeniu, a pozostałe nie mają dostępu. Użytkownik próbował podłączyć router przez port WAN, ale to spowodowało całkowitą utratę internetu. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie ustawień WAN, pingowanie adresów IP oraz klonowanie adresu MAC z komputera, który ma dostęp do internetu. Użytkownik potwierdza, że ma dostęp do internetu bezpośrednio przez modem, co wskazuje na problem z konfiguracją routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA