logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ssangyong 2.7 - Jak bezpiecznie odczytać i wgrać soft Galletto 1260?

Maredzki 17 Lut 2017 10:34 1794 6
REKLAMA
  • #1 16285107
    Maredzki
    Poziom 10  
    Witam,
    Postanowiłem lekko zmienić oprogramowanie mojego auta. Ponieważ marka w Polsce mało znana znalazłem za pośrednictwem znajomych znanego tunera w Rosji (dużo dobrych opinii) - zgodził się zrobić dla mnie przeróbki. W tym celu mam odczytać i mu wysłać oryginalny soft a on po przeróbkach odeśle mi soft do wgrania. Proszę potwierdźcie czy mój "plan działania" jest poprawny, czego się wystrzegać i gdzie mogą pojawić się problemy. Zaznaczam, że to pierwszy raz ... jednak z chęcią nauczę się od mądrzejszych:
    Plan :
    - zamówiony interface Galletto 1260 + dołączony soft Adact
    - w celu zgrania softu podpinam do komputera, do OBD uruchamiam program i przekręcam kluczyk - następnie zapis
    (ECU Delphi pozwala na zgranie całości razem z bootloaderem)
    - następnie wysyłam zgrany wsad i odbieram przerobiony
    - przy wgrywaniu: podłączenie jak poprzednio, kluczyk na ON i zapis

Wygląda prosto... stąd pytanie - gdzie może być problem, czy coś jeszcze zrobić "po drodze", co w razie wpadki - czy oryginalny soft da się wgrać w inny sposób? (bezpośrednio w kość?)

Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą pomóc. Dodam jeszcze, że pytałem pobliskiej firmy ile wzięliby za samo wgranie softu ... 300zł ... coś nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 16285147
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Maredzki napisał:
    czego się wystrzegać

Tuningu "na odległość" , bez hamowni, itp...
    Maredzki napisał:
    gdzie mogą pojawić się problemy

Odczyt przez OBD2 za pomocą chińskiego klona i pirackiego oprogramowania ...
    Maredzki napisał:
    za samo wgranie softu ... 300zł ... coś nie tak

Przelicz ile kosztuje profesjonalny (czyt.legalny) sprzęt przeznaczony do tego celu.
    Maredzki napisał:
    Wygląda prosto...

Odważny jesteś (albo szalony).
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16285267
    Maredzki
    Poziom 10  
    CameR napisał:
    Tuningu "na odległość" , bez hamowni, itp...

Ten sam soft - w ich nazewnictwie Stage-1 był testowany w innych autach (ten sam model, silnik, rocznik, sterownik ...) na podstawie opinii wybrałem tą firmę.

CameR napisał:
    Odczyt przez OBD2 za pomocą chińskiego klona i pirackiego oprogramowania ...

Tak, kabel to klon, widzę tu ryzyko - jak w miarę bezpiecznie przetestować jego działanie? Oprogramowanie - ADACT flasher - od firmy

CameR napisał:
    Przelicz ile kosztuje profesjonalny (czyt.legalny) sprzęt przeznaczony do tego celu.

kombajny kosztują po 3tys. - tj zwrot po 10 autach, żywotność kabelka 500~1000 aut? co daje 3-6zł jeśli chodzi o amortyzację. Zakładając pół roboczogodziny na tą czynność (rbh ~200zł) wychodzi mi 103zł - reszta to ździerstwo.

Tak więc pięknie dziękuję za odpowiedź - nie wniosła nic merytorycznego, ale może następnym razem będzie lepiej. Sądząc po punktach "pomógł" potrafi Pan coś doradzić. Pomimo, że nazywa mnie Pan szaleńcem, spróbuje podejść do tematu. Liczę na dalsze porady.
  • REKLAMA
  • #4 16285288
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Kolega dobrze radzi nie grzeb jak nie masz czym i nie wiesz gdzie. Sprzet legal profi od 15tys ale euro. Wiedza nt. skutków modyfikacji jest bezcenna. Ale my się nie znamy.
  • REKLAMA
  • #5 16285406
    CameR

Maredzki napisał:
    nazywa mnie Pan szaleńcem

Nie!
    Określiłem Cię, że jesteś "odważny (albo szalony)".
    Przy swoim własnym samochodzie nie ma problemu - można zaryzykować.
    Jak to mówią: "co urwiesz - to Twoje".
    Najwyżej zamówisz, poczekasz 14dni i kupisz sobie nowy sterownik do tego silnika.

Natomiast nie odważył bym się robić takich modyfikacji narzędziem za 59,90zł, wyprodukowanym w Chinach w samochodzie klienta !

W Ssangyong 2.7 siedzi HCF32 firmy Delphi , który jest dosyć łatwy do odczytu i zapisu.
    Jednak nigdy nie używałem w takich przypadkach Galletto z Allegro za 59,90zł
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16285434
    Maredzki
    Poziom 10  
    Z pewnością się na tym znacie Panowie. Auto moje, wiec nikomu krzywdy nie będzie - jakby co. Powiem tak - ryzyko akceptuję, jednak w miarę możliwości chcę je zmniejszyć - dlatego tu jestem. Na forach .ru znajduje się wiele zakończonych sukcesem upgrade'ów, jednak mimo pewnej znajomości rosyjskiego, nie wszystko rozumiem. Zakładając, że plik.bin który otrzymam będzie OK, problem może być w czasie wgrywania - z uwagi na jakość kabla - też jasne. Czy samo sczytanie ze sterownika też niesie jakieś niebezpieczeństwo? Jeśli sczytanie przebiega poprawnie to można domniemywać, że zapis też będzie OK? Nowy używany sterownik - myślałem, żeby taki kupić na wszelki wypadek.
  • #7 16285460
    CameR

Maredzki napisał:
    Czy samo sczytanie ze sterownika też niesie jakieś niebezpieczeństwo?

Niestety ale [read] również może uszkodzić zawartość pamięci sterownika.
    To właśnie [read] i [write] są tymi najbardziej ryzykownymi momentami w całej tej operacji.
    Nawet jeżeli auto nie pojedzie na zmodyfikowanym oprogramowaniu, to zawsze możesz wrócić do tego co było - jeżeli masz "kopię bezpieczeństwa".
    Jednak potrzebujesz do tej operacji na 100% bezpiecznego narzędzia do odczytu i zapisu.

Ja osobiście wolałbym nie czytać takimi narzędziami przez OBD a bezpośrednio na stole.
    szczególnie , że "kabelek" jest nowy, nigdy nie był testowany na innych samochodach.
    Wiem, że roboty dużo więcej ale minimalizujesz ryzyko niepowodzenia.
    Potrzebne narzędzia są dużo tańsze od profesjonalnego sprzętu do czytania po OBD a posiadając odpowiednią wiedzę , jesteś w stanie kontrolować wszystko co robisz.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modyfikację oprogramowania w swoim samochodzie Ssangyong 2.7, korzystając z interfejsu Galletto 1260 oraz oprogramowania Adact. Zastanawia się nad bezpieczeństwem procesu odczytu i zapisu softu, obawiając się o jakość używanego sprzętu, który jest klonem. Uczestnicy dyskusji ostrzegają przed ryzykiem związanym z używaniem taniego sprzętu do tuningu, podkreślając, że zarówno odczyt, jak i zapis mogą uszkodzić pamięć sterownika. Zalecają korzystanie z profesjonalnych narzędzi oraz bezpośredniego odczytu na stole, aby zminimalizować ryzyko. Użytkownik rozważa również zakup zapasowego sterownika na wypadek problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA