logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito 639 - do czego służy przycisk AC off REST?

arturo3791 17 Lut 2017 16:10 49641 6
REKLAMA
  • #1 16285929
    arturo3791
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Nie mogę znaleźć konkretnej informacji, do czego służy przycisk AC off REST.
    Gdzieś wyczytałem, że to ogrzewanie od silnika na postoju, po wyłączeniu zapłonu.
    Gdzieś indziej, że to od klimy, nic już z tego nie wiem.
    Proszę o pomoc.

Mercedes Vito 639 - do czego służy przycisk AC off REST?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16285947
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 931
    Przy pracującym silniku wyłącza sprężarkę klimatyzacji - tryb "ekonomiczny".

Przy wyłączonym zapłonie albo dodatkowo wyjętym kluczyku to ogrzewanie szczątkowe wnętrza REST - włącza się pompa cyrkulacyjna i dmuchawa na niski bieg. Działa to do momentu spadku temperatury płynu (chyba koło 50°C).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16286330
    Pisklak1977
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dokładnie tak. Przez pewien okres będzie wykorzystywane ciepło silnika do podtrzymania dodatniej temperatury, np. przy wyjściu do sklepu, aby wnętrze samochodu jak najwolniej traciło temperaturę.
    Tam jest napis REST (z ang. przerwa, odpoczynek) nie reset. ;)
  • Pomocny post
    #5 16286401
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 931
    Jeśli dioda świeci się w czasie pracy silnika, to nie działa sprężarka klimatyzacji.
    Jeśli dioda świeci się, gdy kluczyk jest wyjęty, włożony, albo przekręcony na 1 pozycję (nie zadziała na włączonym zapłonie), to działa system Rest.
  • REKLAMA
  • #7 18905637
    Andd89
    Poziom 8  
    Ocena: 28
    Witam. Niedawno stałem się posiadaczem vito w639 i po szukaniu odpowiedzi na moje pytanie, trafilem na ten temat. Otóż w moim vitku nie działa klima-po wciśnięciu guzika zapala się czerwona lampka ale nic się nie dzieje. Piszecie, że jeśli dioda się świeci to nie działa/wyłączona jest sprężarka klimatyzacji. Czyli mam rozumieć, że klima działa cały czas a włączając przycisk-wyłączamy ją? Tak to zrozumialem. Mam jeszcze pytanie. Do czego służy przycisk obok AC/REST, mały prostokącik z dwoma pofalowanymi liniami? Gdy go włączę, dioda zapala się ale też się nic nie dzieje. Myślałem, że to może podgrzewanie szyb lub lusterek ale nic z tego. Czy mógłby ktoś pomóc?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Reg. 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

Podsumowanie tematu

✨ Przycisk AC off REST w Mercedesie Vito 639 pełni dwie funkcje. Gdy silnik jest włączony, wyłącza sprężarkę klimatyzacji, przechodząc w tryb "ekonomiczny". Po wyłączeniu zapłonu lub wyjęciu kluczyka, aktywuje system ogrzewania szczątkowego (REST), który wykorzystuje ciepło silnika do podtrzymania temperatury wnętrza pojazdu. Dioda kontrolna informuje o stanie działania systemu: świecąca dioda podczas pracy silnika oznacza wyłączenie klimatyzacji, natomiast świecenie diody przy wyłączonym zapłonie wskazuje na aktywację systemu REST. Użytkownicy poruszają również kwestie związane z innymi przyciskami, takimi jak przycisk obok AC/REST, który nie został dokładnie zidentyfikowany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA