logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio SVF152A29M - Uruchomienie instalatora systemu

bronxik 19 Lut 2017 02:05 5643 11
REKLAMA
  • #1 16287776
    bronxik
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam,

Dziewczyna ma problem ze swoim Vaio (model jak w temacie). Standardowo gdy coś działo się z systemem lub komputer był zamulony i już nie wyrabiał, zgodnie z instrukcją korzystała z przycisku "Assist" i system się resetował/instalował od nowa i po sprawie. Łatwizna nawet dla mniej zaawansowanych technicznie - sprzęt robi wszystko za Ciebie.

Niestety po ostatniej probie przywrócenia systemu do stanu początkowego komputer nie wstał. Przy uruchamianiu wyskakuje niebieski ekran jak poniżej, po czym seria kolejnych opcji przywrócenia (czyli diagnoza i próba naprawy), które kończą się identycznie...

Przeszedłem przez wszystkie możliwe opcje, ale wciąż to samo. Komputer nie potrafi przejść do resetowania systemu.

Ponowne użycie przycisku "Assist" też nie jest możliwe - nie reaguje!

Jakieś pomysły?

Jak to jest z tym systemem (licencją) umieszczanym przez producenta na dysku urządzenia. Czy gdybym wyciągnął dysk sformatował go i chciał postawić na nowo system to jest szansa na odpalenie resetu z tej ukrytej partycji z systemem dołączonym przy zakupie czy po formacie tracę wszystko? Co wówczas dzieje się z licencją?

Pozdrawiam
    KP

Moderowany przez RADU23:

Wydzieliłem jako nowy temat.
    Nie podpinaj się pod cudze wątki. Powoduje to bałagan na forum.

• REKLAMA
  • #2 16288443
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    bronxik napisał:
    Jak to jest z tym systemem (licencją) umieszczanym przez producenta na dysku urządzenia. Czy gdybym wyciągnął dysk sformatował go i chciał postawić na nowo system to jest szansa na odpalenie resetu z tej ukrytej partycji z systemem dołączonym przy zakupie czy po formacie tracę wszystko? Co wówczas dzieje się z licencją?

Licencja w nowych laptopach jest umieszczana w BIOSie (mówiąc w uproszczeniu), dlatego nie ma naklejki z kluczem. Na dysku twardym jest ukryta partycja skąd system może być przywrócony do ustawień fabrycznych. Niestety jeśli fabrycznie był windows 7/8/8.1 a był aktualizowany do windows 10 to po aktualizacji to fabryczne recovery najczęściej nie działa. Jeśli system to właśnie windows 10, najlepiej ściągnąć instalator tutaj: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
    Za jego pomocą tworzysz instalacyjny pendrive lub płytę DVD.

Jeśli masz inny system operacyjny, napisz jaki.

Inna sprawa, że błąd który teraz masz może być wynikiem jakiegoś uszkodzenia, np. dysku. Jeśli są tam ważne dane i chcesz to najpierw sprawdzić, napisz.
  • REKLAMA
  • #3 16288547
    bronxik
    Poziom 11  
    Hej,

Dzięki za odpowiedz.

Generalnie w oryginale był dołączony system Windows 8 taka jest też naklejka na laptopie. Wydaje mi się że cały czas pracował na nim właśnie ale dopytam jeszcze czy była robiona aktualizacja do 10tki.

Generalnie żadnych ważnych danych na dysku nie ma. Jeśli jest sposób na sprawdzenie czy to wszystko to wina dysku to myślę że warto się dowiedzieć

Pozdrawiam
    KP
  • #4 16288706
    masterten
    Poziom 33  
    Błąd który zamieściłeś wygląda mi na windows 10, ale pewności nie mam.
    Spróbuj 3 razy pod rząd przejść przez etapy uruchamiania systemu: błąd, wyszukiwanie rozwiązań i próba naprawy, najprawdopodobniej po 2-3 nieudanych próbach windows wyświetli sam dodatkowe opcje, m.in. właśnie przywrócenie ustawień fabrycznych.

Co do sprawdzania dysku: Wszystko co potrzeba powiedzą parametry SMART które monitoruje sam dysk. Trzeba tylko użyć odpowiedniego programu który je pokaże. Niestety system nie działa, więc program musi być uruchomiony z zewnętrznego nośnika - USB/CD/DVD.
    Przykładowy program do nagrania na CD: http://hddguru.com/download/software/mhdd/mhdd32ver4.6iso.zip
  • REKLAMA
  • #5 16289018
    bronxik
    Poziom 11  
    Dzięki za porady i poszczególne kroki, zabiorę się do tego jutro od rana, będę miał klawiaturę USB więc jednocześnie możliwość wprowadzenia czegokolwiek. Napisze co i czy w ogóle udało mi się cokolwiek zdziałać :)

Z tego co dopytałem dziewczyny to robiła jedynie aktualizacje do Windows 8.1 bo wciąż dostawała jakieś przypomnienia ale wiesz jak to z dziewczynami w tych tematach ;)

Można sprawdzić jaka wersja systemu była zainstalowana?

Dodano po 17 [godziny] 41 [minuty]:

No więc dotarłem do domu i zabrałem się za tego nieszczęsnego Vaio :)

Podłączyłem klawiaturę Wi-Fi ale niestety system jej nie wykrywa i nie działa :(

Zrobiłem również tak jak poleciłeś i kilka razy nawet przeszedłem przez naprawę ale system wciąż wraca do tego samego puntku, tj. uruchamia się od nowa i pokazuje znowu ten sam 'blue screen'. Mam z tego punktu możliwośc przejścia do dodatkowych opcji jak poniżej:

Sony Vaio SVF152A29M - Uruchomienie instalatora systemu Sony Vaio SVF152A29M - Uruchomienie instalatora systemu Sony Vaio SVF152A29M - Uruchomienie instalatora systemu

Przeszedłem każda opcję przywracanie, resetowanie do stanu początkowego etc. i każdy wybór kończy się komunikatem że system nie mógł naprawić problemu.

Wziąłem więc wyciagnąłem dysk żeby sprawdzić czy w ogóle będę w stanie sprawdzić jego zawartość. Udało się widzę jedną partycję jedynie z plikami/folderami systemowymi (system nie wstał po ostaniej próbie przywrócenia go do stanu początkowego po przez przycisk "assist"). Struktura foledów wygląda jak poniżej, jest tam również folder z upgradem do Win10 ale nie wiem jak sprawdzić czy był on instalowany (Potwierdzałem z dziewczyną, mówi że nie istalowała 10tki, że system po uruchomienu pokazywał tzw. "kafelki" czyli nie odpalał się do widoku pulpitu - to wskazuje na Windows 8/8.1). Jednak chyba był bo na screenie poniżej jest opcja 'Kontynuuj' -> Przejdź do Windows 10 ;)

Stworzyłem pendrive z obrazem systemu spróbuje odpalić go na tym nieszczęsnym kompie i zobaczymy!

Dodatkowo to jest struktura dysku z tego Vaio (partcja główna i wszystkie ukryte - nie widoczne z poziomu systemu Windows)

Pozdrawiam
    KP
  • #6 16291086
    masterten
    Poziom 33  
    No to widzę, że jesteś na dobrej drodze.
    Wrócę jeszcze do tematu sprawdzenia dysku, bo jak możesz go podpiąć do innego komputera, to wystarczy tam uruchomić program Crystal Disk Info i pokaże on stan SMART.
    Możesz sprawdzić jaki był system, poprzez sprawdzenie wersji pliku X:\windows\explorer.exe (gdzie X to litera dysku z twoim systemem).
  • #7 16291294
    bronxik
    Poziom 11  
    masterten napisał:
    No to widzę, że jesteś na dobrej drodze.
    Wrócę jeszcze do tematu sprawdzenia dysku, bo jak możesz go podpiąć do innego komputera, to wystarczy tam uruchomić program Crystal Disk Info i pokaże on stan SMART.
    Możesz sprawdzić jaki był system, poprzez sprawdzenie wersji pliku X:\windows\explorer.exe (gdzie X to litera dysku z twoim systemem).

Jestem na dobrej drodze, do czego? :)

Mi się wydaje że coraz bardziej się zagrzebuję i chyba nie da się juz z tym kompem nic zrobić!

Zerknij proszę na poniższy raport jaki dostałem po przeskanowaniu dysku, co nam to mówi?

masterten napisał:

Nie ma takiego pliku w podanej lokalizacji :(

Pozdrawiam
    KP
  • #8 16291451
    masterten
    Poziom 33  
    Dysk twardy jest sprawny.

bronxik napisał:
    Nie ma takiego pliku w podanej lokalizacji

G:\windows\exploer.exe ? Nie mylić z windows.old A jakie pliki tam masz?

Mówiąc o dobrej drodze miałem na myśli pendrive który zrobiłeś.
  • #9 16291522
    bronxik
    Poziom 11  
    masterten napisał:
    Dysk twardy jest sprawny.

No to przynajmniej tyle już wiadomo :)

Pliki i foldery jakie są w folderze Windows tego dysku są jak na poniższym screenie:

Tak pendrive zrobiony ale nie odpala :( Klawiatura komputera nie działa a jak podłączam zewnętrzną to również jej nie łapie. Przez to nie mogę wywołać bootowania z USB. Może jak bym zrobił format to by pomogło? Czy jak sformatuje dysk C:\ to pozostałe partycje pozostana nienaruszone? One w ogóle są jeszcze do czegoś potrzebne?

Jakby udało mi się uruchomić instalacje Windowsa 8/8.1 to czy klucz produktu zapisany w BIOS'ie zostanie normalnie załadowany(zczytany) czy on też jakoś przepada i traci ważność?

Najnowszy odkrycie: Gdy tak testowo podłaczyłem mój dysk którego używam do przechowywania swoich plików to komputer startuje od razu od 'Automatycznej Naprawy' i przechodzi do kroku w którym wybieram layout klawiatury, przypuszczam że dalej chyba byłyby kolejne kroki instalacji systemu?!

Czyżby to był jakiś przełom?

Pozdrawiam
    KP
  • REKLAMA
  • #10 16294508
    masterten
    Poziom 33  
    Masz tam "explorer" - nie widzisz rozszerzeń plików, dlatego nie widzisz go jako "explorer.exe".

Z klawiaturą trochę kicha, ale coś wymyślimy. Samo formatowanie dysku nie pomoże, bo system i tak będzie próbował wystartować.
    Dla testu wyjmij dysk i sprawdź czy instalacja z pendrive wystartuje poprawnie i dojdzie do momentu wyboru dysku. Jeśli tak, to dopiero wtedy można 'szykować' dysk.
    Pozostałe partycje byłyby potrzebne, gdybyś chciał przywrócić fabryczny system - z tej ukrytej partycji 26GB.
    Jeśli nie chcesz zachowywać żadnych danych ani fabrycznego systemu, a pendrive rusza bez dysku, wystarczy usunąć wszystkie partycje z dysku, wtedy pendrive powinien ruszyć z włożonym dyskiem.

System przy instalacji czyta klucz z BIOSu, klucza nie da się usunąć i nie traci on ważności, licencja jest dożywotnia. To znaczy do końca życia laptopa ;)
    Jeśli klucz jest od windows 8, to zainstalujesz tylko windows 8 lub 10. Jeśli klucz jest od windows 8.1 to zainstalujesz tylko windows 8.1 lub 10.

Co do 'najnowszego odkrycia' to jakie dyski masz podpięte? Naprawa startuje z dysku, czy z pendrive?
  • #11 16294683
    bronxik
    Poziom 11  
    Hej,

masterten napisał:
    Co do 'najnowszego odkrycia' to jakie dyski masz podpięte? Naprawa startuje z dysku, czy z pendrive?

No więc zacznę od końca :) w tym wypadku wyciągnąłem oryginalny dysk i włożyłem w jego miejsce dysk którego na codzień używam jako dysku zewnetrznego. Wówczas tak jakby odzyskiwanie ruszyło a przynajmiej cos pozytywnego się zadziało jak ten screen z wyborem setup'u klawiatury.

masterten napisał:
    Dla testu wyjmij dysk i sprawdź czy instalacja z pendrive wystartuje poprawnie i dojdzie do momentu wyboru dysku. Jeśli tak, to dopiero wtedy można 'szykować' dysk.

Zrobiłem jak poradziłeś wyciagnąłem dysk i odpaliłem kompa bez "twardziela"... przyznam że chyba jest dobrze. Po pierwsze udało mi się dostać do BIOS'u gdzie ustawiłem USB jako dysk priorytetowy przy uruchamianiu kompa. Po zaspianiu zmian w BIOS uruchomiłem kompa od nowa (pendrive wystartował) i oto jaki screen mi się wyświetlił...

Co radzisz dalej? (kompletne wyczyszczenie dysku i postawienie systemu z PenDrive - Win8.1)

Pozdrawiam
    KP
  • #12 16297459
    bronxik
    Poziom 11  
    No więc tak, zabrałem się sam za czyszczenie dysku, usunałem wszytskie partycje i utworzyłem nowe od początku. Instalator wystartował i system jest już postawiony. Wrzuciłem Windows 8.1, instalator nie pytał o klucz a więc zakładam że licencja jest wciaż ważna i załadowała się z automatu.

Sterowniki zainstalowane, podstawowe programy i aplikacje również :)

Pierwszy krok za mną, teraz czeka mnie jeszcze wymiana klawiatury.

Gdyby ktoś szukałsterowników do tego modelu podaję model fabryczny po którym łatwiej znaleźć różne informacje techniczne jak również łatwiej znależź ten model na stronie SONY w razie poszukiwania wsparcia u źródła: VF1521P6E :)

Dziekuję wszystkim za pomoc, jak macie chwilkę to zajrzyjcie proszę do tematu promowanego przeze mnie dotyczącego wymiany klawiatury w tymże laptopie, może macie jakieś doświadczenia którymi chcielibyście się podzielić.

Pozdrawiam
    KP

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem Sony Vaio SVF152A29M, który nie uruchamia się po próbie przywrócenia systemu. Po naciśnięciu przycisku "Assist" komputer wyświetla niebieski ekran i nie reaguje na dalsze próby naprawy. Użytkownik dowiaduje się, że licencja systemu Windows jest zapisana w BIOSie, a przywracanie systemu może nie działać po aktualizacji do Windows 10. Zostały zaproponowane różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą programów uruchamianych z zewnętrznych nośników. Po wyjęciu dysku twardego i uruchomieniu systemu z pendrive'a, użytkownik zdołał zainstalować Windows 8.1, co potwierdziło, że klucz licencyjny został automatycznie załadowany z BIOSu. Użytkownik planuje wymianę klawiatury.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA