logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy

agaton1 19 Lut 2017 11:35 981 12
REKLAMA
  • #1 16289960
    agaton1
    Poziom 10  
    Powermixer Yamaha EMX312SC upadł i się nieco w środku uszkodził, elektronik powiedział, że nie warto naprawiać końcówki mocy, bo jest dużo uszkodzeń, ale mikser z efektem dźwięku jest chyba bez zarzutu. Rozebrałem i zobaczyłem, że właściwie mixer jest tylko połączony 12 pinową taśmą z resztą sprzętu (czyli wzmacniaczem), sorki za takie określenia ale nie jestem nawet amatorem elektronikiem - ale muzykiem. Czy ktoś doradzi jak doprowadzić do tego mixera prąd, tak aby móc podłączyć go do jakiejś zewnętrznej końcówki mocy? Wydaje mi się, że byłby to niezły 8 kanałowy mikserek z kamerą pogłosową, gdyby go właściwie zasilić. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16290202
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Przekaż go w ręce innego specjalisty by spojrzał czy naprawdę nie da się uratować płyty wzmacniacza by pobrać choćby z niego zasilanie.
    Przecież muzykowi nie wytłumaczymy jak ma zrobić zaawansowaną elektronikę ;)
  • #3 16290374
    agaton1
    Poziom 10  
    OK. Dzięki! Jednak nie prosiłem o dokładny opis lecz raczej opinie, czy dobrze rozumuję. Ja wolałbym zrobić z niego mały płaski mikser dorabiając skrzynkę niż korzystać z tamtej a co do zasilania - no właśnie czy da się pobrać to minimum potrzebne do zasilenia miksera? Dodaję do tego zdjęcia.
    Załączniki:
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 20170219_134237.jpg (805.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 20170219_134226.jpg (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 20170219_134302.jpg (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16290781
    IMEX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    już ci odpowiadam w tym poście

potrzebujesz zasilacz symetryczny 17V i uruchomisz cały mixer o ile masz płytę zasilacza. Robiłem ten manewr u siebie żeby sprawdzić czy działa. bo na fotkach tylko mixer.
  • REKLAMA
  • #5 16291436
    agaton1
    Poziom 10  
    Mam resztę rzeczy, bo powermixer jest cały. Rozumiem, że musiałbym rozmontować pozostałe rzeczy. Z tym, że zasilacz wg fachowca jest uszkodzony. To znaczy, że musiałbym dokupić zasilacz, ale także podłączyć całą płytę ze wzmacniacza, czy tak?
    Załączniki:
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 4.jpg (523.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 1.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 2.jpg (2.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 3.jpg (626.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 16291449
    IMEX
    Poziom 20  
    mam ta yamaszke z uszkodzonym zasilaczem - czesc zasilania dla mixera raczej nie zostala uszkodzona bo jest zbyt prosta w budowie - uszkodzona jest przezetwornca i jej peryferia - to co u mnie po upadku - widać taka wada. z zasilaczem trzeba sie wpiac 3 przewodami w plytke i dziala a zasilacz ukryc w srodku i wszystko dziala.
  • REKLAMA
  • #7 16291530
    agaton1
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za porady! A czy to jest do zrobienia dla zielonego, czy raczej zanieść fachowcowi? Bo mówiąc o płytce, zupełnie nie mam pojęcia gdzie to jest, a co do zasilacza, to też go bez demontażu nie widzę. Nie wiem też czy jest możliwość zrobienia takiej małej płaskiej skrzynki na mikser, czy trzeba tam umieścić wiele elementów (czyli ta płyta, zasilacz itp...) sorki, za pytania (zapewne banalne) ale nie jest to moja mocna strona jak już na początku pisałem. Wyżej zrobiłem pozostałe zdjęcia, czy mogę prosić o wskazanie potrzebnych części?
  • #8 16291684
    IMEX
    Poziom 20  
    na fotce zaznaczyłem gdzie trzeba się wpiąć - za cewka przetwornicy w miejsce diod prostowniczych - czy sam to zrobisz to nie mam pojęcia a piszesz ze jesteś muzykiem wiec niejako daje to odpowiedź
    Załączniki:
    • Yamaha EMX312SC - odłączenie miksera od końcówki mocy 1.jpg (684.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16291870
    agaton1
    Poziom 10  
    OK. Widzę, że to robota dla doświadczonego. Jeszcze tylko chcę zapytać, o płytkę, na której zaznaczyłeś miejsce. Z tego co rozumuję - muszę ją odkręcić od reszty i ona ma się znaleźć w mikserze i do nie j doprowadzony ma być prąd, który pewnie ma pod spodem przewody które mam nadzieję że rozpoznam. Natomiast te trzy przewody do płytki to mają być jakieś z 12 pinów w taśmie?. Czy taśma ma być włożona jak fabrycznie do gniazda w płytce, z którego ją wyjąłem aby oddzielić mixer od reszty? A te trzy trzeba jeszcze gdzieś połączyć w mixerze?
  • #11 16292005
    agaton1
    Poziom 10  
    :) Ok. dzięki i za to choć czytając według mnie "ze zrozumieniem" na moim etapie, nie znalazłem nic o taśmie (z którą mam problem) i trzech przewodach które trzeba wpiąć za cewką. Zapewne ktoś komu to podrzucę będzie maił rozeznanie. Tymczasem dziękuję i niech będzie, że oprócz zerowego poziomu z elektroniki, jestem jeszcze idiotą. Pozdrawiam.
  • #13 16292035
    agaton1
    Poziom 10  
    Problem polega na tym, że nie wiem co z taśmą i czym się mam wpiąć w te wskazane miejsca?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z powermixerem Yamaha EMX312SC, który uległ uszkodzeniu po upadku. Elektronik ocenił, że końcówka mocy jest zbyt uszkodzona do naprawy, ale mikser może być sprawny. Użytkownik poszukuje sposobu na zasilenie miksera, aby móc podłączyć go do zewnętrznej końcówki mocy. Otrzymuje porady dotyczące użycia zasilacza symetrycznego 17V oraz wskazówki dotyczące podłączenia do płyty zasilacza. Wskazano również, że zasilacz może być uszkodzony, ale część zasilania dla miksera powinna być w porządku. Użytkownik zastanawia się, czy samodzielne wykonanie tych operacji jest możliwe, czy lepiej zlecić to specjaliście.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA