logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

F&F Automat zmierzchowy AzH-S

mihi1234 20 Lut 2017 14:30 8385 10
  • #1 16293328
    mihi1234
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia automatu zmierzchowego tak aby wyłączał mi oświetlenie, które jest na dworze, wszystko opisane mam na fotografii, dziękuję z góry za wszelką pomoc
    Załączniki:
    • F&F Automat zmierzchowy AzH-S dsds.jpg (71.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 16293357
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Sprawdź bez sterownika jak podłączyć aby lampy się zaświeciły. Rozrysuj i pokaż.
  • #3 16293380
    mihi1234
    Poziom 9  
    Bez sterownika aby wszystkie świeciły muszę złączyć trzy przewody ze sobą i działają wszystkie.
  • Pomocny post
    #4 16293383
    pwbms
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A jak to miałeś podłączone przed założeniem zmierzchówki?
    Jeśli masz podzielone lampy na 2 obwody to dwie żyły z przewodu podłączasz pod wyjście, wspólny podłączasz pod N.
    Doprowadzasz również zasilanie L i N i też podłączasz pod zaciski.

Dodano po 2 [minuty]:

Na której żyle masz faze ?
    Z tego przewodu 3 - żyłowego ?
  • #5 16293401
    mihi1234
    Poziom 9  
    Przed założeniem zmierzchu, mam podłączony pod przełącznik podwójny.

Faza jest na brązowym
  • Pomocny post
    #6 16293427
    pwbms
    Poziom 10  
    Czyli :
    brązowy tak jak podłączyłeś
    niebieski i zielony pod wyjście

i raczej potrzebna będzie dodatkowa żyła neutralna 'N' żeby to działało
    Dodano po 2 [minuty]:
    http://www.fif.com.pl/pub/File/download/INSTR...erzchowe/FF%20AZH-S%20inst%20D140526%20PL.pdf

tak jak na rysunku w dokumentacj na żyle 'c' Ty masz drugi obwód zrobiony

Ten sterownik będzie potrzebował jeszcze żyły neutralnej do działania, bez tego raczej się nie uruchomi.
    Dodano po 10 [minuty]:
    Nie wiem jak masz wykonaną tą instalacje.

Na szybko przychodzą mi 2 opcje :
    jeśli masz taką możliwość połączysz lampy tak, że obie będą załączone przez żółto-zielony, a do niebieskiego, który zamyka obwód podłączysz niebieski który wcześniej był jednym z obwodów a teraz będzie przewodem neutralny

druga opcja
    dociągnij żyłę niebieską 'N' (netralną) do miejsca gdzie zakłądasz ten sterownik i wepnij pod 'N', jeśli nie masz różnicówek to np. z jakiegoś gniazda, czy skąd tam masz najbliżej
  • #7 16293585
    mihi1234
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie, coś już wiem, czyli mogę N wziąć np. z gniazdka ?
  • Pomocny post
    #8 16294270
    pwbms
    Poziom 10  
    Jeśli nie masz różnicówki na tym gniazdku to nie powinno być problemu.
    Dociągnij żyłe z neutralnym narazie tymczasowo podłącz i będzie wiadomo ;)
  • #9 16294642
    mihi1234
    Poziom 9  
    Po podłączeniu neutralnego z gniazdka wywaliło korki, zastanawiam się czy nie dać neutralnego z włącznika obok. Chyba że jest tak że mam w tych włącznikach fazę brązowy, zielony faza żarówki, niebieski faza żarówki w obu włącznikach mam po trzy przewody.

F&F Automat zmierzchowy AzH-S
  • #10 16295244
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    pwbms napisał:
    Jeśli nie masz różnicówki na tym gniazdku to nie powinno być problemu.

Takie "slalomy" nie są prawnie dopuszczalne. Instalacja sieciowa nie jest miejscem zabaw, to zbyt niebezpieczne.
    mihi1234 napisał:
    Po podłączeniu neutralnego z gniazdka wywaliło korki, zastanawiam się czy nie dać neutralnego z włącznika obok.

Tam prawdopodobnie nie masz przewodu neutralnego.

W tym przypadku należy najpierw sprawdzić sposób połączeń w obwodzie istniejącym. Notatka obok rysunku w poście #1 świadczy o tym, że problem można prawdopodobnie rozwiązać przez zmianę tego sposobu. Kol. pwbms napomknął o tym w poście #4.
  • #11 16390068
    mihi1234
    Poziom 9  
    Temat rozwiązany, a więc nie korki wywaliły tylko różnicówka była na tym obwodzie gniazda i to ona zareagowała.
    skorzystałem z pierwszej opcji rozwiązania, połączyłem obwody w jeden i N puściłem na czujnik. Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pytał o podłączenie automatu zmierzchowego F&F AzH-S do oświetlenia zewnętrznego. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić połączenia bez sterownika oraz podłączyć przewody zgodnie z instrukcją. Wskazano, że do prawidłowego działania automatu potrzebny jest przewód neutralny 'N'. Użytkownik potwierdził, że faza jest na brązowym przewodzie, a po podłączeniu neutralnego z gniazdka wystąpił problem z wyłącznikami, co okazało się być spowodowane różnicówką. Ostatecznie rozwiązano problem przez połączenie obwodów w jeden i podłączenie przewodu neutralnego do czujnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA