logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć Automat Zmierzchowy AWZ F&F do lamp ogrodowych?

MajsterkowiczKrk 05 Maj 2020 12:12 1908 10
  • #1 18670412
    MajsterkowiczKrk
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich serdecznie.
    Na wstępie podam iż jestem totalnym amatorem stąd moja prośba o wyrozumiałość.
    Zamontowałem w ogrodzie 12 lamp ogrodowych. Podłączyłem je do przewodu, w którym pierwotnie miało być gniazdko do kosiarki. Wszystkie lampy świecą. Stwierdziłem, że zamontuje Automat zmierzchowy natynkowy 16A 230V AWZ F&F
    Podłączyłem przewody i niestety nie działa. Panowie bardzo proszę o pomoc co robię źle.
    Moim zdaniem automat zmierzchowy jest dobrze podłączony czyli:
    Brązowy (faza) - L
    Niebieski - N
    Żółty - P

Jak podłączyć Automat Zmierzchowy AWZ F&F do lamp ogrodowych?

Z góry dziękuję za podpowiedź
  • #2 18670433
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Chcesz , żeby "żarówy" świeciły bez fazy ?
    Jeśli masz prawidłowe zasilanie - powinien działać.
  • Pomocny post
    #3 18670453
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Jeśli jest jak na schemacie jest dobrze. Jak jest ciemno nie działa? Nie pojawia się napięcie na P? Również po załączeniu zasilania na L powinno na krótko zaświecić lampy.

Dodano po 3 [minuty]:

Może to opisze. Masz gniazdko i trzy przewody faza, neutralny i ochrona. Masz zmierzchowy. Fazę i neutralny podłączasz do zmierzchowego L+N. Żarówki podłączasz do neutralnego i do P ze zmierzchowego. Ochrona do lamp.
  • #4 18671475
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Połączenie jest prawidłowe, no może poza kolorek przewodu na powrocie.
    Może wydawać się ta uwaga śmieszna, ale każdy wyłącznik zmierzchowy wymaga regulacji czułości. Może wystarczy tylko wyregulować po zapadnięciu nocy...
  • Pomocny post
    #5 18671561
    bumble
    Poziom 40  
    Zutket napisał:
    po zapadnięciu nocy...

No i musi być noc bo wszelkie próby zakrywania dają mierny skutek.
    Nie zmienia to faktu, że po załączeniu zasilania powinny się zaświecić na sekunde dwie.
  • #6 18675256
    MajsterkowiczKrk
    Poziom 5  
    Panowie bardzo wam dziękuję za pomoc. Postanowiłem opisać go dokładnie i zanieść rysunek (proszę o wyrozumiałość)
    5 lat temu w ogrodzie elektryk założył 2 lampy, które podświetlają choinkę. 2 tygodnie temu postanowiliśmy dołożyć dodatkowe 11 szt.
    Odkopałem kabel, który zasila pierwszą lampę i na środku założyłem puszkę, z której pociągnąłem zasilanie do moich lamp. W związku z tym, że puszki są pod ziemią po sprawdzeniu zalałem je masą uszczelniającą Seal 511. Wszystkie lampy świecą. Dodam, że elektryk zrobił puszkę pod tarasem i połączył zasilanie z domu do lamp. Dodał również zewnętrzny włącznik światła (wszędzie mam tylko 3 przewody). Na tym etapie wszystko jest ok.
    Problem pojawił się po próbie założenia automatu zmierzchowego. Postanowiłem odłączyć włącznik światła i w jego miejsce podpiąć zmierzchówkę F&F model AWZ
    Uważam, że dobrze go podłączyłem tzn.
    L brązowy — faza.
    N niebieski - neutralny.
    P - żólto-zielony — ochronny.
    W czym tkwi problem? Jak podłączyć Automat Zmierzchowy AWZ F&F do lamp ogrodowych?
    Bumble napisał „Fazę i neutralny podłączasz do zmierzchowego L+N - To rozumiem.
    Żarówki podłączasz do neutralnego i do P ze zmierzchoweg - Tego nie rozumiem!!!
    Zmierzchówkę montuję obok puszki z zasilaniem, a lampy mam 25 metrów dalej.
    Czy powinienem przeciągnąć przewód od lampy do zmierzchówki?
    Bardzo, bardzo proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję.
  • #7 18675267
    bumble
    Poziom 40  

Dodano po 4 [minuty]:

MajsterkowiczKrk napisał:
    Czy powinienem przeciągnąć przewód od lampy do zmierzchówki?

Lampy świecą więc jest ok. Trzeba wybrać dogodne miejsce i zamontować tam zmierzchowy. Wpiąć sie w istniejący kabel zasilający w sposób na rysunku. Przerywasz fazowy i od strony zasilania wpinasz do L zmierzchowego, fazowy lamp wpinasz do P zmierzchowego i do N zmierzchowego podłączasz N zasilania plama.
  • #8 18675299
    MajsterkowiczKrk
    Poziom 5  
    Super.
    Postaram się wieczorem podłączyć zmierzchówkę.
    Super rysunek!!!
    Dziękuję
  • Pomocny post
    #9 18675331
    bumble
    Poziom 40  
    Ok. Tylko ostrożnie nie pod napięciem. Powodzenia.
  • #10 18685252
    MajsterkowiczKrk
    Poziom 5  
    W końcu udało mi się podłączyć zmierzchówkę.
    Sukces zawdzięczam tylko i wyłącznie dzięki koledze Buble.
    Temat uważam za zamknięty.
    Dziękuję wszystkim za pomoc
  • #11 18685258
    MajsterkowiczKrk
    Poziom 5  
    W końcu udało mi się podłączyć zmierzchówkę.
    Sukces zawdzięczam tylko i wyłącznie dzięki koledze Buble.
    Temat uważam za zamknięty.
    Dziękuję wszystkim za pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

J.w
    Problem rozwiązany tylko i wyłącznie dzięki koledze Buble.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował 12 lamp ogrodowych i chciał podłączyć automat zmierzchowy AWZ F&F, jednak napotkał problemy z jego działaniem. W odpowiedziach zasugerowano, że połączenia są prawidłowe, ale automat wymaga regulacji czułości oraz odpowiednich warunków oświetleniowych do działania. Użytkownik został poinstruowany, jak prawidłowo podłączyć przewody: faza (brązowy) do L, neutralny (niebieski) do N, a przewód ochronny (żółto-zielony) do P. Po kilku próbach i wskazówkach od innych użytkowników, udało mu się pomyślnie podłączyć automat zmierzchowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA