logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka LED. Jaki zasilacz zastosować i czy coś jeszcze muszę dokupić?

nigraS 20 Lut 2017 20:04 537 6
REKLAMA
  • #1 16294265
    nigraS
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Jaki zastosować powinienem zasilacz do takiego układu LED'ów? Oraz czy jeszcze coś dokupić muszę, czy nie?

Pierwsza lampka:
    LED biały zimny - 10
    LED niebieski - 20

biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski : biały : niebieski : niebieski.

Druga lampka:
    LED czerwony - 19
    LED zielony - 10
    czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony : czerwony : czerwony : zielony.

Ledów jeszcze nie kupiłem - zastanawiam się nad zakupem Power LED 1W bo czytałem, że mocno świecą - czy Waszym zdaniem to dobry wybór?
  • REKLAMA
  • #2 16295081
    kwazar
    Poziom 29  
    Ocena: 118
    Ważne jest jakiej mocy będą LEDy, jakie będzie chłodzenie?
    Według ilości diod wychodzi, że będzie około 60 W, jeżeli będą 1 watowe.
    W zależności od tego, czy będą w pełni wysterowane, czy w mniejszym stopniu zapotrzebowanie na prąd może się różnić.
    Chcesz je zasilić w sposób bezpieczny z zasilacza niskonapięciowego, czy z drivera na 230 V?
    Na jakie grupy chcesz je podzielić?
  • REKLAMA
  • #3 16296282
    nigraS
    Poziom 6  
    Trudne pytania na które nie potrafię odpowiedzieć.

Chciałbym, aby jak najmniejszy pobór prądu był.
    O chłodzeniu nie myślałem, czy jest to niezbędne? Mogą się diody spalić?

Światło będzie zamocowane na ścianie około 0.5m od sufitu.
    LEDy będą na drewnianej listwie, choć teraz się zastanawiam, czy nie lepiej na metalowej listwie, aby ciepło było odprowadzane.
  • REKLAMA
  • #4 16296364
    kwazar
    Poziom 29  
    To chociaż napisz co chcesz nimi oświetlić?
  • #5 16296395
    nigraS
    Poziom 6  
    Rośliny będą oświetlane.
  • REKLAMA
  • #6 16296955
    kwazar
    Poziom 29  
    Nie wiem jaką moc potrzebujesz do oświetlenia tych roślin, ale załóżmy, że te diody będą 1 watowe.
    Ja wolał bym dać diody 3 watowe, ale dać im prąd 350 mA, aby pobierały 1 W. W takiej sytuacji wyraźnie rośnie trwałość takiego oświetlenia. Diody 3 watowe nie są drastycznie droższe od 1 watowych. Ja mam zrobione oświetlenie całego mieszkania na LED-ach 3 W, ale pobierają 2 W.

Do zasilenia 60 sztuk diod potrzebujesz np. 5 sztuk driverów prądowych, które zasilą po 12 sztuk diod w szeregu. Drivery takie są zasilane z sieci 230 V.
    np. takie:
    https://www.neoled.com.pl/zasilacz_pradowy_lpc_20_350.html

Diody najlepiej przymocować do płaskownika aluminiowego, lub jakiegoś profilu, np. L lub C.
    Powinny być dobrze chłodzone, bo od tego zależy ich trwałość.

Jeżeli nie wiesz dokładnie jak to zrobić, to może poszukaj na jakimś forum, gdzie zajmują się takimi rzeczami. Podpowiedzą Ci jakie ma być to światło i ile go potrzeba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowiedni zasilacz do układu LED, który składa się z 10 białych zimnych i 20 niebieskich diod w pierwszej lampce oraz 19 czerwonych i 10 zielonych diod w drugiej lampce. Wskazano, że łączna moc diod wynosi około 60 W, jeśli zastosowane będą diody 1W. Użytkownik rozważa zakup diod Power LED 1W oraz pyta o konieczność chłodzenia. Odpowiedzi sugerują użycie diod 3W z prądem 350 mA dla lepszej trwałości oraz zastosowanie driverów prądowych zasilanych z sieci 230 V. Rekomendowane jest przymocowanie diod do aluminiowego profilu dla efektywnego odprowadzania ciepła. Użytkownik rozważa zakup konkretnego drivera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA