logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączający się Internet - Cisco EPC3008 z Multimedia + Asus RT-AC1200G+

klerykk 21 Lut 2017 14:50 2187 7
REKLAMA
  • #1 16296095
    klerykk
    Poziom 2  
    Asus z tematu zastąpił wysłużonego D-Link Dir-600, który przez 6-7 lat użytkowania był resetowany 10-15 razy ponieważ wszystko działało bezproblemowo.
    Zgrzyty pojawiły się po zakupie routera Asusa z tematu. Wszystko działa poprawnie gdyby nie fakt, że raz na dobę rozłącza Internet. Podobno co taki okres czasu jest odświeżany dynamiczny IP z Multimedia. Połączenie z WiFi jest ale nie ma netu. Usterkę naprawiam przez zresetowanie Cisco. Po jego ponownym rozruchu wszystko wraca do normy – kolejny dzień i znów net przestaje działać. Reset i jest OK. Ze starym routerem nie miałem takich problemów. Sieć była praktyczne bezobsługowa.
    Dodatkowo w ustawieniach routera miga żółty wykrzyknik wyświetlający poniższy komunikat:
    „IP WAN nie jest zewnętrznym adresem IP. Zewnętrzne usługi wykorzystujące adresację IP nie będą działać.”
    Oczywiście wszystko pomimo tego działa.
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 16296705
    ogogog
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Możesz mieć konflikt adresów IP - taka sama sieć lan Cisco i lan Asusa.

A swoją drogą zainstalowałbym najnowszy firmware na nowym sprzęcie - jeżeli jest dostępny.
  • REKLAMA
  • #3 16296713
    klerykk
    Poziom 2  
    Przepraszam za śmiałość ale chyba się mylisz. Jeżeli chodzi o oprogramowanie jest aktualne.
  • #4 16296741
    ogogog
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Możliwe, że się mylę, nie wiem jaką masz aktualnie wersję ale upewnić się warto.

A jak z adresacją?
  • #5 16297562
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16300359
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    klerykk napisał:
    Asus z tematu zastąpił wysłużonego D-Link Dir-600

klerykk napisał:
    Asus RT-AC1200G+

A jakaż w nim jest wersja oprogramowania?
    i jaki limit czasu ustawiłeś w nim na dzierżawę adresacji?
  • #7 16301272
    klerykk
    Poziom 2  
    Odpowiedzi na zrzucie ekranu.

Rozłączający się Internet - Cisco EPC3008 z Multimedia + Asus RT-AC1200G+

Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

jurek.adam napisał:
    Inne wyjście to przypisać adres na WAN Asusa na sztywno, zakładam, że adresacja jest tutaj z puli prywatnej, nie publicznej.

Ale jak na sztywno skoro mam co 24h zmieniane IP - mogę za 10zł/mc wykupić stałe. Nie chcę tak rozwiązywać problemu. Do tej pory miałem router o dzisiejszej wartości rynkowej 30zł i nawet nie pamiętałem do niego hasła bo ostatni raz musiałem w nim grzebać ze 3 lata temu.
  • REKLAMA
  • #8 16302834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozłączającym się Internetem po wymianie routera D-Link Dir-600 na Asus RT-AC1200G+, który co 24 godziny traci połączenie z siecią, mimo że połączenie WiFi pozostaje aktywne. Problem wydaje się związany z dynamicznym IP od dostawcy Multimedia oraz z ustawieniami routera Asus, który może mieć konflikt adresów IP lub problemy z DHCP. Użytkownik sugeruje, że nie chce przechodzić na stałe IP, ponieważ dotychczasowy router działał bezproblemowo przez wiele lat. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację firmware'u oraz sprawdzenie adresacji IP na porcie WAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA