logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Asus RT-AC58U - częste rozłączanie internetu co 10 sekund

RebelAngel666 25 Maj 2017 11:11 1704 8
  • #1 16494740
    RebelAngel666
    Poziom 9  
    Witam,

mam problem z poprawnym skonfigurowaniem nowego routera. Posiadam radiowy internet z którym łączyłem się za pomocą routera D-Link Dir 615 ale postanowiłem go zmienić na Asus RT-AC58U. Po wstępnym skonfigurowaniu ustawień internetowych i sieci bezprzewodowej, komputer łączący się za pomocą zewnętrznej karty wifi na usb co chwila traci dostęp do internetu. Są to krótkie przerwy na 1-3 sek co 10 sek. Ping do routera jest cały czas stabilny a gdy podepnę stary router problem znika. Co może być przyczyną?
  • #2 16494859
    lewd
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Przyczyn może być wiele. Przejrzyj logi/statystyki w routerze, może tam będzie jakaś wskazówka. Jeśli masz inny pasujący zasilacz warto podłączyć i sprawdzić czy sytuacja się poprawi.
  • #3 16494917
    RebelAngel666
    Poziom 9  
    Raczej nie jest to zasilacz bo ping do routera jest stabilny. Próbowałem wyłączać firewalla, dawać ip komputera do DMZ i dalej nie wiem co może być przyczyną.
  • #4 16494991
    lewd
    Poziom 14  
    Całkiem możliwe że Twoim przypadku zasilacz jest OK, ale spotkałem się kiedyś z takim przypadkiem gdzie z pozoru wszystko działało oprócz kilku wyjątków i wtedy winowajcą okazał się właśnie zasilacz. Stąd moja sugestia że sprawdzić nie zaszkodzi.

Trudno też typować konkretne przyczyny mając tak niewiele danych. Jak już wspomniałem logi routera mogą okazać się pomocne. W jaki sposób objawia się chwilowy brak netu/ w jaki sposób to sprawdzasz?
  • #5 16495051
    RebelAngel666
    Poziom 9  
    Pinguje google i mój router. Do routera cały czas stabilnie 1ms a do googla co chwila przerwy i Request time out. Stronki czasami się długo wczytują a gry internetowe co chwila gubią sygnał i lagują.

http://www.wklej.org/id/3134468/

Tu jest log wyciągnięty z routera jeżeli to coś pomoże.
  • #6 16495119
    lewd
    Poziom 14  
    Komunikaty w logu wskazują na częsty reset interfejsu WAN:

WAN Connection: Ethernet link up.

W tym wątku dużo ludzi narzeka na ten problem w przypadku routerów Asusa, może doczytasz tam czy jest na to jakaś rada (może wgranie najnowszego firmaware).
  • #7 16509010
    RebelAngel666
    Poziom 9  
    Router okazał się wadliwy. Wymieniłem go na netgear-a r6400 i poszło od kopa. Po takim podejściu Asus-a do klienta więcej nie kupię od nich żadnego sprzętu sieciowego.

Pozdrawiam
  • #8 16513605
    jakbos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    RebelAngel666 napisał:
    Router okazał się wadliwy. Wymieniłem go na netgear-a r6400 i poszło od kopa. Po takim podejściu Asus-a do klienta więcej nie kupię od nich żadnego sprzętu sieciowego.

Pozdrawiam

każdy sprzęt ma prawo się zepsuć, nawet nowy. nie ma co generalizować że podejście nie takie itp - miałeś po prostu pecha :) Wymieniony egzemplarz na nowy pewnie działałby ok. Daj Asusowi szanse :)
  • #9 16514831
    RebelAngel666
    Poziom 9  
    Po tylu tematach na forach dyskusyjnych jak na przykład przytoczony wcześniej przez kolegę, dotyczących sypiących się routerów to chyba jednak podziękuję. Jak zobaczyłem, że nie wydano od premiery żadnej aktualizacji firmware to poczułem się olany przez producenta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem Asus RT-AC58U, który co 10 sekund traci połączenie z internetem, mimo stabilnego pingu do routera. Wcześniej korzystał z routera D-Link Dir 615, który nie miał takich problemów. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak wyłączenie firewalla i ustawienie DMZ, ale problem nadal występował. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie logów routera oraz zasilacza, a także wskazują na częste resety interfejsu WAN w logach. Ostatecznie użytkownik wymienił router na Netgear R6400, co rozwiązało problem, a jego negatywne doświadczenia z Asusem skłoniły go do rezygnacji z tej marki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA