logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S4 LTE i9505 - Nie działa Wi-Fi i Bluetooth

Alexandrowa 21 Lut 2017 23:11 8586 9
REKLAMA
  • #1 16297556
    Alexandrowa
    Poziom 9  
    Witam,
    posiadam SAMSUNG'a S4 LTE (i9505) i od jakiegoś czasu występuje u mnie problem z Wi-Fi i Bluetooth, a mianowicie nie mogę ich włączyć. Po kliknięciu moduł tak jakby chciał się włączyć (kolor ciemno-zielony), a po chwili się wyłącza. Czasem po restarcie telefonu moduł Wi-Fi sam się włącza i oba moduły (Wi-Fi jak w BT) działają do czasu ponownego uruchomienia.

Czytając różne fora, próbowałam prawie wszystkiego:
    - ustawienia fabryczne
    - reinstal systemu (oficjalny rom, nigdy niczego nieoficjalnego nie instalowałam)
    - IMEI jest zgodny

Android 5.0.1 (dostałam go od brata już na tym systemie i przez długi czas wszystko działało)
    Wszystko poza tymi dwoma modułami działa :)

Proszę o jakieś porady :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16300125
    motobodzer
    Poziom 11  
    Witam. Zasadnicze pytanie czy telefon nie miał kontaktu z wilgocią wcześniej? Profilaktycznie otworzyć sprawdzić wzrokowo czy nie widać nigdzie śladów wody elementy odpowiedzialne za wifi bluetooth mogą być ukryte pod metalowymi ekranami warto je również zdemontować i sprawdzić. pozdrawiam
  • #4 16300633
    Alexandrowa
    Poziom 9  
    Co do Wi-Fi Fix - zrobię backup danych i spróbuję.
    Telefon nie wpadł do żadnej wody, nie było możliwości, żeby woda dostałą się pod obudowę.
    Antenka jest przymocowana na 100% ;)

Dodano po 10 [godziny] 27 [minuty]:

Jeżeli dobrze zrozumiałam filmik, to przy stockowym roomie, nie wgrywamy tego 3 pliku?
  • #5 16303059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16303326
    Alexandrowa
    Poziom 9  
    i9500 nie ma LTE, i9505 to LTE a i9506 to LTE+, czyli S4 z lepszym prockiem i grafiką :) Dodajmy do tego jeszcze kilka innych wersji S4... Dla mnie jest różnica między tymi modelami, tak samo jak procesory w kompie - ktoś ma i7, ale dokładnie jaka... i7-4710HQ(model laptopowy) i7-6700K, a może i7-6900X? Różnice są ogromne :)
    Tak więc kwestia wyjaśniona - 100% i9505
    Co do ROM'a - nie używałam nigdy na tym telefonie custom ROM'a, więc jest to oficjalny 5.0.1 i nie mam zamiaru zmieniać na nic customowego :) Za bardzo cenię sobie Touch Wiza w S4...
    Nie wiem czy jest to ciężkie do zrozumienia, ale Wi-Fi i BT przestało samo z siebie działać, a nie po zmianie systemu...
    Jeżeli jest to uszkodzenie mechaniczne płyty, to można jakoś to naprawić?
    A i Wi-Fi Fix z pierwszej odpowiedzi nic nie pomógł :/
  • REKLAMA
  • #7 16303456
    KamGr
    Poziom 24  
    Ocena: 203
    Możesz próbować podgrzać ten układ tak jak na tym filmie:
    https://www.youtube.com/watch?v=pCUUP3DbJv4
    Czasami to pomaga ale równie dobrze może pomóc tylko na jakiś czas a później problem może wrócić znowu. Jak to nic nie da to czeka Cię wymiana tego układu.
  • #8 16305526
    rudy178
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Typowa usterka s4, musisz wymienić lub podgrzać układ ten który kolega wyżej ci wysłał.
  • REKLAMA
  • #9 16956141
    miglanc32311
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Witam. Mam ten sam problem, a mianowicie jeżeli telefon ma jedną kreskę zasięgu wifi to się co chwile rozłącza. jeżeli ma więc to jest stabilne łącze. Ktoś pisał ze może być problem jeżeli telefon miał kontakt z wilgocią. Jeżeli miał to co należy zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung S4 LTE (i9505), w którym nie działa Wi-Fi i Bluetooth. Po próbie włączenia moduły te wyłączają się, a czasami działają tylko po restarcie. Użytkownik próbował przywrócenia ustawień fabrycznych, reinstalacji oficjalnego ROM-u oraz potwierdził zgodność IMEI. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wgranie Wi-Fi Fix, sprawdzenie stanu układu na płycie, a także podgrzanie układu odpowiedzialnego za Wi-Fi i Bluetooth. Użytkownik potwierdza, że telefon nie miał kontaktu z wilgocią, a problem wystąpił samoistnie, nie po zmianie systemu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia mechanicznego płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA