logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap podszafkowy - znana i dobra marka okapów - jaka?

JacekSiatkowski 24 Lut 2017 10:32 22104 18
REKLAMA
  • #1 16303242
    JacekSiatkowski
    Poziom 2  
    Witam, szukam porady dotyczącej okapów podszafkowych. Planuję remont i szukam okapu podszafkowego., głównie dlatego, że nie mam za wiele miejsca w kuchni - mieszkam w bloku, a jak łatwo się domyślić, tam każda przestrzeń jest na wagę złota. Tak więc szukam jakiegoś okapu, najlepiej takiego do 60 cm na szerokość. Macie jakieś sprawdzone marki, które najlepiej nie robią masówek, a raczej specjalizują się w samych okapach? Będę wdzięczny za poradę.
  • REKLAMA
  • #2 16303431
    ar2d2
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Wszystko zależy od tego, jaki masz budżet. Druga sprawa napisz, czy okap ma być wysuwany, wpuszczany w kraniec szafki czy typowo przykręcany pod szafkę....
    Bardzo dobre okapy produkują np.: Elica (posiadam wyspowy), Faber, Falmec.
    Napisz, jaką masz kwotę, czy dużo gotujesz, jaki typ płyty i ile cm od niej będzie wisiał okap ( meble już masz?) oraz czy będzie podłączony do komina.
  • REKLAMA
  • #3 16342872
    AgataNak
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem czyli jaki okap podszafkowy kupić. Orientowałam się w internecie są okapy Falmec, Elica ale te okapy kosztują ponad 2000zł i szału nie robią ale stolarz mówi że są w miarę ok. Osobiście wolałabym coś tańszego około 1000zł i żeby był najlepiej cały ze szkła będzie łatwiejszy w utrzymaniu no i wydajnośc tak minimum 600m3/h. Ktoś może ma coś do polecenia? Byle nie jakiś chińczyk czy inne dziadostwo.
  • #4 16343084
    ar2d2
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Niestety ale jeśli okap ma mieć bardzo dobre parametry i design to za 1000 zł będzie ciężko znaleźć kompromis.

Z własnych doświadczenia mogę polecić jeśli nie chcesz przepłacać :
    KERNAU KBH 07602 X - około 450 niedrogi i dość cichy jak na cenę - przy normalnym gotowaniu w zupełności wystarcza .
    LOFETTI 60.1 INOX EKO MAX - około 750 - przyzwoity stosunek ceny do jakości .

Poniżej propozycja droższych :
    FRANKE FBI 537XS LED - około 1700
    Elica Hidden 52 - około 1700
  • REKLAMA
  • #5 16348991
    AgataNak
    Poziom 2  
    No właśnie ta Elica wydaje mi się spoko, ale chyba jednak nie mój budżet. Po przemyśleniach stwierdziłam, że nie chcę wydać więcej niż 900-1000 zł. Zastanawiam się teraz nad opcją typowo do zabudowy, czy np okap teleskopowy. Jestem w stanie zrezygnować z wyglądu na rzecz jakości działania. W końcu nie będzie mi on zajmował wiele miejsca, a przynajmniej będzie działał jak należy. Zastanawiam się nad jednym z tych tańszych, które mi napisałeś i nad okapem NORTBERGa Amadis Black.
    Porównując parametry widzę, że są bardzo podobne. Jednak wciąż chodzi mi po głowie ten typ teleskopowy i wciąż mam wątpliwośći, a muszę niedługo dokonać zakupu, bo remont już w trakcie
  • #6 16594485
    an.nowak
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Chyba trochę późno dołączam do wątku, jednak mam podobny problem. Niestety mój okap musi nie dość, że pochłaniać nieprzyjemne zapachy (ponieważ posiadam tylko aneks kuchenny), a dodatkowo doskonale oświetlać całą strefę. Zależy mi na okapie, który mogę przymocować pod szafką i nie doprowadzać do komina.
  • #7 16667685
    Grzegorz Walkiewicz
    Poziom 3  
    Znajoma posiada okap z fimry Groenje czy coś tego typu i jest bardzo z niego zadowolona. Ja sam nie za bardzo jestem zachwycony jego stroną wizualną (ale przecież to nie strona wizualna ma się podobać, lecz funkcjonalność). Natomiast z żoną zainwestowaliśmy w okap NORTBERGA, który właśnie nam się spodobał ze względów wizualnych i praktycznych. Przyznam, że chcieliśmy bardzo unowocześnić naszą kuchnię, dlatego też okap posiada dotykowy wyświetlacz na szklanej płycie. A co dla mnie najważniejsze - cena była bardzo odpowiednia. Dlatego sam polecam właśnie tą firmę.
    Natomiast mam mały problem ze znalezieniem odpowiedniego specyfiku do czyszczenia okapu. Dodam, że okap jest wykonany z tafli hartowanego szkła.

Dodano po 54 [sekundy]:

firmy*
  • #8 16667728
    an.nowak
    Poziom 8  
    Grzegorz Walkiewicz napisał:
    Znajoma posiada okap z fimry Groenje czy coś tego typu i jest bardzo z niego zadowolona.

A jaki model?

Grzegorz Walkiewicz napisał:
    zainwestowaliśmy w okap NORTBERGA, który właśnie nam się spodobał ze względów wizualnych i praktycznych. Przyznam, że chcieliśmy bardzo unowocześnić naszą kuchnię, dlatego też okap posiada dotykowy wyświetlacz na szklanej płycie. A co dla mnie najważniejsze - cena była bardzo odpowiednia. Dlatego sam polecam właśnie tą firmę.

Raczej z wyświetlaczem, to nie będzie okap podszafkowy.
  • #9 16667777
    Grzegorz Walkiewicz
    Poziom 3  
    an.nowak napisał:
    A jaki model?

DK63CLB http://www.gorenje.pl/produkty/duze-agd/okapy/modeli/dk63clb/492947 - sądzę, że to ten, ale pewien nie jestem. Przynajmniej bardzo podobny.

an.nowak napisał:
    Raczej z wyświetlaczem, to nie będzie okap podszafkowy.

No nie jest to podszafkowy. Mój okap to Ivo Black - kominowy.
    https://nortberg.pl/o,177,ivo-black.html
  • #10 16667804
    an.nowak
    Poziom 8  
    Szkoda. Może ktoś poleci jakiś okap?
  • #11 16669174
    jennnifer
    Poziom 1  
    A jakieś wymiary?
  • REKLAMA
  • #12 16669919
    an.nowak
    Poziom 8  
    60-70 cm. Więcej mi nie wejdzie :(
  • #13 16734774
    Grzegorz Walkiewicz
    Poziom 3  
    I jak? Znalazłaś odpowiedni okap?
  • #14 16736917
    an.nowak
    Poziom 8  
    Znalazłam. Długo się zastanawiałam, ale myślę, że wybrałam najlepszy - Amadis Inox z Nortberga - https://nortberg.pl/o,265,amadis-inox.html. Okap przyszedł dość szybko i powiem szczerze, że bałam się że nie będzie ładny albo nie spełni swojej funkcji. Jak na razie (odpukać) wszystko działa ok i jestem zadowolona. Także bardzo dziękuję za pomoc i porady. Myślę, że można zamknąć temat.
  • #15 16738476
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1004
    Kolega pisze mieszkam w bloku.W niektórych Spółdzielniach Mieszkaniowych jest zakaz montażu okapów kuchennych podłączonych do komina wentylacyjnego.Można jedynie montować okapy kuchenne funkcjonujące na bazie z wkładem węglowym.W przypadku zamontowania okapu do wentylacji przy uruchomieniu wentylatora i przy nieciekawych warunkach pogodowych nadmuchasz sąsiadowi mieszkającemu powyżej całą zawartość ze swojej kuchni. Co pół roku następuje sprawdzenie ciągu w kanale wentylacyjnym w mieszkaniach przez firmę zewnętrzną która po ujawnieniu zamontowanego okapu do kanału wentylacyjnego wydaje nakaz likwidacji okapu w określonym czasie i powiadamia o fakcie Spółdzielnię mieszkaniową.Jeżeli blok jest 4 piętrowy to na czwartym piętrze jak mieszkasz to przymykają oko.
  • #16 18038421
    Moskika
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Trochę pozwolę sobie podbić wątek bo szukam opinii o okapie Electroluxa z opcja Hob2Hood, ktoś korzysta i wie jak taki okap zintegrowany z plytą indukcyjna się sprawdza?
  • #17 18190071
    jacekRCA
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Ja coś takiego mam, świetna sprawa, odpada jedna rzecz do pilnowania tzn. okap, sam się włącza jak wykryje gotowanie, dopasowuje moc wyciągu i też oświetlenie ustawia. Lubię takie nowinki i w tym wypadku uważam, że to nie tylko fajne ale i praktyczne.
  • #18 18190126
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1001
    kierbedz4, w blokach z wielkiej płyty ciągi wentylacyjne są osobne dla każdego mieszkania. Dotyczy to kuchni, łazienki i wc.
  • #19 18194271
    Moskika
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    jacekRCA napisał:
    Ja coś takiego mam, świetna sprawa, odpada jedna rzecz do pilnowania tzn. okap, sam się włącza jak wykryje gotowanie, dopasowuje moc wyciągu i też oświetlenie ustawia. Lubię takie nowinki i w tym wypadku uważam, że to nie tylko fajne ale i praktyczne.

Ciekawi mnie jaka jest moc takiego okapu przy otwartej kuchni. Czy to się tak zalacza że jest w stanie zapobiegać rozchodzeniu się zapachow? No i skoro dziala automatycznie to można go wlaczyć lub wylaczyc tez manualnie bez problemu?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru okapów podszafkowych, szczególnie w kontekście ograniczonej przestrzeni w kuchniach blokowych. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami i rekomendacjami, wskazując na różne marki i modele. Wśród polecanych producentów znalazły się Elica, Faber, Falmec, KERNAU, LOFETTI, FRANKE oraz NORTBERG. Użytkownicy zwracali uwagę na budżet, preferencje dotyczące designu oraz wydajności okapów, sugerując modele w przedziale cenowym od 450 zł do 2000 zł. Wskazano również na istotność funkcji pochłaniania zapachów oraz oświetlenia w aneksach kuchennych. Na koniec, jedna z użytkowniczek podzieliła się pozytywną opinią na temat okapu NORTBERG Amadis Inox, który spełnił jej oczekiwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA