logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Małych rozmiarów skrzynka basowa do kombi do 400zł

MarcinE95 24 Lut 2017 15:42 2151 18
REKLAMA
  • #1 16303803
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć. Potrzebuję porady która z tych skrzynek zagra najlepiej. Wiem że jest to średnia półka i również nie oczekuję cudów po prostu ma uzupełnić w samochodzie niskie tony. Wzmacniacz który posiadam to Ground Zero GZIA 2125 HPX 300W RMS.
    http://allegro.pl/powerbass-s-1004-bassbox-sub-skrzynia-basowa-cl-i6445468099.html
    http://allegro.pl/excursion-shx-10s4-bassbox-...6-fa90-11e6-8dac-6c3be5c00ef8&ars_rule_id=201
    http://allegro.pl/powerbass-s-1204-300w-rms-30cm-obud-mdf-wroclaw-i5988547175.html
  • REKLAMA
  • #2 16304926
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Wzmacniacz masz więc podjedź do np. Dobrego Tonu i tam na bank pozwolą Ci posłuchać kilka skrzynek w Twoim aucie, bo tak najlepiej dobierzesz subwoofer.
  • REKLAMA
  • #3 16305616
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Myslałem o tym na początku, ale niestety w obecnej chwili nie mają na stanie żadnej z tych skrzynek obecnie tylko na zamówienie. Mają bardzo fajną skrzynkę małych rozmiarów JL Audio, ale cena u nich to 699zł.
  • REKLAMA
  • #4 16346901
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Jako że sprzedałem swój obecny głośnik muszę kupić coś nowego. Cały czas zastanawiam się nad tymi 3 skrzynkami które podałem bo nic innego sensownego nie mogę znaleźć.
    1 i 2 propozycja wydają się bardzo podobne bo skrzynki takie same, a różnica jest w głośniku. Chociaż oba mają podobne parametry.
    Czy ktoś z Was może mi pomóc? Czy raczej w tym budżecie i przy takich głośnikach nie ma za bardzo znaczenia co wybiorę?
    Podobno głośnik powinien być trochę słabszy od wzmacniacza, więc tutaj odpowiednia byłaby 1 propozycja.
  • #5 16346948
    adam_1991r
    Poziom 27  
    Ocena: 154
    Z tych ja bym brał Excursion z tym zaznaczeniem że obudowa mogła by być minimalnie mniejsza. Według producenta zagra od 7 do 21l. (Objętość głośnika to pewnie z 2 l). Ale optymalna obudowa dla niego to 10-15l. Ja bym szukał czegoś w 17 litrach. Odjąć głośnik pewnie by dało te 15 litrów.
  • #6 16347061
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Niestety nic sensownego znaleźć nie mogę. A gdybym chciał zrobić obudowę na zamówienie wyszłoby to sporo drożej.
    Nie oczekuję również świetnego brzmienia bo samochód mam średni.
    Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/excursion-shx-10s4-800w-skrzynia-basowa-subwoofer-i6227386881.html
    Ale tu widzę że jeśli to są zdjęcia sprzedawanego przedmiotu to skrzynka nie jest do końca wytłumiona więc to pewnie trzeba będzie poprawić.
  • #7 16347167
    adam_1991r
    Poziom 27  
    Akurat jeżeli chodzi o wytłumienie to nie koniecznie :D Ja mam zamkniętą i najlepiej według mnie mój głośnik gra z dosłownie jednym pasem watoliny. To co wysłałeś jest zrobione z mdf 12mm. Możesz wziąć to co w pierwszym poście, a jak się okażę że obudowa będzie za duża to wrzucisz tam jakiś drewniany klocek i już będzie mniejsza :D Chociaż jak nie masz doświadczenia to nawet nie zauważysz że obudowa jest za duża (najczęściej objawia się to niższym graniem, ale kosztem szybkości głośnika)
  • #9 16347381
    adam_1991r
    Poziom 27  
    Jak na początek będzie bardzo dobrze. Dużo lepiej niż wszelkie marketowe blaupunkty, magnaty i jbl
  • #10 16347931
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Do tej pory miałem skrzynie Bass Reflex z głośnikiem Magnat Power Bull 3000, więc myślę że będę zadowolony.
    Jeszcze mam takie pytanie ile w końcu trzeba "wygrać" głośnik? Bo z tego co widzę są różne informacje, ale najczęściej powtarzane to 50-60 godzin.
  • #11 16349466
    Twu
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Nie ma jakiejś sztywnej reguły. Z "wygrzewaniem" głośnika chodzi o to by "uginające" się elementy takie jak zawieszenie i resor nabrały docelowej elastyczności przez pracę. Słychać to jak z czasem głośnik wydobywa z siebie coraz głębszy, bardziej milszy dla ucha bas.
    Głośnik w tym czasie ma mniejszą wytrzymałość mocową niż deklaruje producent, ze względu iż te ww elementy są sztywne co powoduje większy opór dla pracy membrany z cewką (cewka szybciej się grzeje). Tyle też bez przesady, ten parametr jest mierzony podając moc przez 24h więc w 5 minut nie ma szans spalić głośnika tą mocą, a nikt normalny tak głośno nie będzie słuchał parenaście godzin (tylko niech nikt mi nie wyjeżdża ze skutecznością głośnika i że to od niej zależy głośność, bo obojętnie jaka by ona nie była jeszcze nigdy nie słyszałem przetwornika któremu poda się 250W i gra cicho).
    Ogólnie im podajesz większą moc tym głośnik szybciej się "rozciąga" ale nie ma też co przesadzać. Nigdy nie wierzyłem w mit w stylu by zaczynać używać głośnik z 1/5 deklarowanej wytrzymałości i powoli zwiększać przez te 50-60h. Od początku dawałem śmiało 70-80% a nawet sporo więcej i nigdy nic się nie stało (nie licząc alpierda lw800, ale to coś koło głośnika nigdy na półce nie leżało)- tylko z jedną uwagą nie katowałem nigdy głośnika dużą mocą przez kilka godzin, bo i nie miałem takiej potrzeby. Dyskotek nie robię, a zestawy dobieram tak by 1/3 czy nawet 1/4 mocy wystarczała mi do normalnego odsłuchu.

Jeszcze dopisze wytrzymałość mocowa podana przez producenta nie zawsze jest zgodna z prawdą, zresztą mierzona jest w określonych warunkach z określonym sygnałem, muzyka to już trochę inna bajka.

Starałem się napisać lakonicznie, zwięźle jest ale mam nadzieje, że i zrozumiale czego pewien do końca już nie jestem
  • REKLAMA
  • #12 16349489
    adam_1991r
    Poziom 27  
    Dokładnie jak kolega wyżej piszę. Po prostu nie dawać maksa przez jakiś czas i będzie git. A nawet na maksie nic się nie powinno stać. Jedynie faktycznie dźwięk po wygrzaniu będzie trochę inny niż na początku. W przypadku suba będzie niżej i mocniej grał.
  • #13 16349491
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. W takim razie zamawiam i będę testował.
  • #14 16365443
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Chciałem Was jeszcze zapytać o jedną kwestię związaną z tą skrzynką. Dzisiaj do mnie przyjechała i widzę że w środku jest kabel o przekroju 2,5mm łączący głośnik z portem głośnikowym. I tutaj mam pytanie czy opłaca się go wymieniać na kabel np. 4mm bo taki mam czy to nie ma większego sensu? Bo z tego co widzę kabel jest z czystej miedzi.
  • #15 16365455
    adam_1991r
    Poziom 27  
    Ten kabel ma góra 50cm więc nie trzeba zmieniać. Ale jak masz niepotrzebny to nic złego się nie stanie jak zmienisz. Opisz swoje wrażenia. :)
  • #16 16366608
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Tak szczerze mówiąc to jak na razie mam mieszane uczucia. Być może jest to spowodowane tym że głośnik jest nowy i później będzie lepiej, ale jak dla mnie brakuję mu basu szczególnie w mniejszych zakresach głośności bo tak najczęściej słucham. Moim zdaniem na takich samych ustawieniach skrzynka Bass Reflex grała mocniej, bas był bardziej wyrazisty.
    Niestety mam słaby samochód bo Renault Megane i każde głośniejsze granie słychać na wszystkich elementach w środku, więc widzę że będę musiał wygłuszyć jeszcze trochę samochodu niż tylko drzwi.
    Ciekawi mnie jakby u mnie zagrał taki głośnik, ale w skrzynce BR.
  • #17 16366645
    adam_1991r
    Poziom 27  
    Zacznij od porządnego ustawienia wszystkiego. :)
  • #18 16367693
    MarcinE95
    Poziom 10  
    Będę próbował chociaż nie wiem czy to coś zmieni bo wydaje mi się że teraz są ustawienia takiej jak powinny być.
  • #19 16369980
    Twu
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Zawsze możesz spróbować br, na pewno będzie głośniejszy. Pamiętaj jednak że br to zawsze więcej miejsca zajmie no i do słuchania muzyki lepszy jednak closed chociaż co kto lubi... ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej wyboru skrzynki basowej do samochodu w budżecie do 400 zł, mając na uwadze wzmacniacz Ground Zero GZIA 2125 HPX o mocy 300W RMS. Rozważa trzy modele: PowerBass S-1004, Excursion SHX-10S4 oraz PowerBass S-1204. Użytkownicy forum sugerują, aby przetestować skrzynki w samochodzie, jednak dostępność modeli jest ograniczona. Wskazano, że Excursion może być najlepszym wyborem, ale obudowa powinna być odpowiednio dopasowana. Użytkownik zauważa, że nowy głośnik nie gra tak mocno jak poprzedni, co może być spowodowane brakiem wygłuszenia w samochodzie. Dyskutanci podkreślają znaczenie odpowiedniego ustawienia głośnika oraz wygrzewania go, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA