logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ROBOT STEROWANY Z MYSZKI PRZEZ PODCZERWIEŃ - POMOCY

SIR_ARTUR 22 Lip 2005 02:13 3476 8
  • #1 1672214
    SIR_ARTUR
    Poziom 10  
    A MIANOWICIE :

MYŚLĘ NAD ZBUDOWANIEM ROBOTA (SAMOCHODU) KTÓRY BYŁBY STEROWANY Z MYSZKI KOMPUTEROWEJ . PRZY MYSZCE CHCIAŁBYM ZBUDOWAĆ NADAJNIK NP. NA PODCZERWIEŃ , NATOMIAST PRZY ROBOCIE ODBIORNIK WRAZ ZE SCALAKIEM KTÓRY STEROWAŁ BY SILNIKAMI .

NP.

LEWY PRZYCISK MYSZY - JAZDA DO PRZODU
    PRAWY PRZYCISK MYSZY - JAZDA DO TYŁU
    PORUSZAMIE MYSZKĄ NA BOKI - SKRĘT W PRAWO I LEWO .

JESTEM DOPIERO POCZĄTKUJĄCYM ELEKTRONIKIEM WIEC PROSZE
    O POMYSŁY I SUGESTIE ODNOŚNIE MOJEGO POMYSŁU.
  • #2 1672773
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1719244
    Krzysiek13
    Poziom 11  
    Witam,

To tak na zobrazowanie sobie jak dziala myszka.
    Siedzialem nad nia tydzien, ale moge powiedziec, ze wiem juz o niej wszystko :). Jak po lekturze myszka dalej bedzie Cie interesowac to sluze pelna pomoca.
    Pozdrawiam. Krzysiek
    Załączniki:
    • Protokol PS2.pdf (239.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1719326
    Halftheman
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    SIR_ARTUR napisał:
    A MIANOWICIE :

MYŚLĘ NAD ZBUDOWANIEM ROBOTA (SAMOCHODU) KTÓRY BYŁBY STEROWANY Z MYSZKI KOMPUTEROWEJ . PRZY MYSZCE CHCIAŁBYM ZBUDOWAĆ NADAJNIK NP. NA PODCZERWIEŃ , NATOMIAST PRZY ROBOCIE ODBIORNIK WRAZ ZE SCALAKIEM KTÓRY STEROWAŁ BY SILNIKAMI .

NP.

LEWY PRZYCISK MYSZY - JAZDA DO PRZODU
    PRAWY PRZYCISK MYSZY - JAZDA DO TYŁU
    PORUSZAMIE MYSZKĄ NA BOKI - SKRĘT W PRAWO I LEWO .

JESTEM DOPIERO POCZĄTKUJĄCYM ELEKTRONIKIEM WIEC PROSZE
    O POMYSŁY I SUGESTIE ODNOŚNIE MOJEGO POMYSŁU.

http://www.bykom-stop.avx.pl/ to po pierwsze. Po drugie IR jest kierunkowe,co nie nadaje sie do komunikacji miedzy np.: robotami.
  • #5 1719411
    Krzysiek13
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

Niestety mieszkam w takim dziwnym kraju jak Niemcy i mam do dyspozycji tylko niemiecka klawiature, a zeby sobie polskie ustawienia zainstalowac musialbym do amninistratora dzwonic (nigdy go nie ma). Naszczescie jeszcze tylko miesiac.

Co do kierunkowosci mozna sie zabawic w sledzenie sygnalu (np. obrotowa IRDA na aucie). Trzeba sie tylko zaczac bawic.

Moja propozycja jest taka.
    Jezeli koniecznie musi to byc na myszce, to jeden mikroprocesor podlaczony do myszki z zaimplementowanym protokolem PS2. Podczerwien do drugiego mikroprocesora znajdujacego sie na autku.
    Sluze wszelka pomoca.

A propo, zaimplementowany PS2 obsluguje tez, tak samo jak myszke, klawiature z komputera, do dyspozycji bedzie duuuuuuzo wiecej klawiszy :)
  • #6 1719421
    Halftheman
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Krzysiek13 napisał:

Co do kierunkowosci mozna się zabawic w sledzenie sygnalu (np. obrotowa IRDA na aucie). Trzeba się tylko zaczac bawic.

..imho marny pomysł z ta IR...ale jak zrobisz to z chęcia poczytam o dokonaniach :D a w bykom stop,chodzilo mi o CAPS LOCK ;) Mieszkasz moze w Karlsrhue? Tam chyba jest dobra uczelnia z AiR...
  • #7 1719460
    Krzysiek13
    Poziom 11  
    Witam,
    Aktualnie mieszkam w Venningen (jakies 50km od Karlsruhe). Ale na szczescie od pazdziernika w Polsce :)
    Skonczylem AiR na Wydziale Mechanicznym Politechniki Slaskiej.
    Pozdrawiam.
  • #8 1751541
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    SIR_ARTUR napisał:
    MYŚLĘ NAD ZBUDOWANIEM ROBOTA (SAMOCHODU) KTÓRY BYŁBY STEROWANY Z MYSZKI KOMPUTEROWEJ...

właśnie skończyłem podobny projekt (pojazd mobilny sterowany via IrDA). obawiam się jednak, że z IrDA-y będziesz miał średnią pociechę.. (np. bardzo mały zasięg). Osobiście robiłem to tylko po to, żeby sprawdzić w praktyce jedną bibliotekę (http://www.blaulogic.com), choć praktycznie z tego nie korzystam (pomysł fajny, ale w praktyce zbyt ograniczony zasięg).

jeśli już planujesz zdalne sterowanie takim pojazdem - zdecydowanie lepiej użyć do tego normalne IR-LEDy (dodatkowo można je zwielokrotnić, przez co polepszają się parametry transmisji) oraz przetwornika typu TSOP173x (jako odbiornik IR).

jeśli potrzebujesz komunikacji w obu kierunkach (robot <-> komputer) dobrze jest zastosować dwa różne elementy TSOP - jeden na 36kHz (np. po stronie komputera), drugi na 38kHz (w pojeździe). w ten sposób uzyskuje się dwa niezależne kanały transmisji.

co do generacji przebiegu 3x kHz wystarczy ten sam mikroprocesor, który już jest w pojeździe. oczywiście można zbudować osobny układ zegara np. w oparciu o NE555, ale w mojej opinii jest to zbędne, gdyż procesorek doskonale sobie z tym radzi.

niezłym chyba pomysłem jest zbudowanie urządzenia - nadajnika, z własną klawiaturą do sterowania, a oprócz tego z wejściem rs232. można go potem wykorzystywać jako pilot mobilny, lub jako transponder (po podpięciu do komputera). pilot taki można wyposażyć w miniaturowy joystick (taki, jakie są montowane w tel. komórkowych). w sklepach internetowych za taki gadżet trzeba zapłacić ok. 2.5e. na początek wystarczy 4-5 mikroprzełączników.

komunikacja między pojazdem a komputerem, to normalna transmisja szeregowa obsługiwana przez układ U(s)ART na praktycznie każdym nowoczesnym mikroprocesorze.

powodzenia!
    --
    migod
  • #9 2047349
    SIR_ARTUR
    Poziom 10  
    Witam !!!

Bardzo dziękuje wszystkim za pomysły.
    Dzieki wam dowiedziałem sie wielu rzeczy .
    Jeszcze raz dziekuje .

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy robota (pojazdu) sterowanego za pomocą myszy komputerowej poprzez transmisję podczerwienią (IR). Główne wyzwania to konieczność rozkodowania sygnałów myszy, które są przesyłane dwukanałowo, podczas gdy standardowa transmisja IR jest jednokanałowa i kierunkowa, co komplikuje implementację. Proponowano alternatywne rozwiązania, takie jak wykorzystanie mikroprocesora (np. AT89C2051) do obsługi protokołu PS/2 myszy i transmisji RS232 lub zastosowanie standardowych pilotów RTV z dekodowaniem formatów RC5, Sony, RESC-80. Wskazano, że do sterowania silnikami i realizacji płynnego skrętu lepsze jest użycie procesora z serwomechanizmami. Zwrócono uwagę na ograniczenia IR, takie jak mały zasięg i kierunkowość, sugerując użycie diod IR LED w większej liczbie oraz odbiorników TSOP173x, które umożliwiają niezależne kanały transmisji na różnych częstotliwościach (np. 36 kHz i 38 kHz) dla dwukierunkowej komunikacji. Podkreślono, że implementacja protokołu PS/2 na mikroprocesorze pozwala również na obsługę klawiatury, co daje więcej możliwości sterowania. Ogólnie zalecane jest unikanie bezpośredniego wykorzystania myszy jako nadajnika IR ze względu na złożoność i ograniczenia techniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA