logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje

Krzysiek Willy 05 Mar 2017 22:27 10518 18
REKLAMA
  • #1 16325560
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam Koledzy. Potrzebuje Waszej pomocy. Mam łódkę zanętową. Robiona przeze mnie. Kadłub Fish Hunter. Regulatory Graupnera. Silniki Szczotkowe Graupnera. Są 3 serwa 996 r. Dołożona jest echosonda Toslon 640. Aparatura Turnigy 9 z nadajnikiem i odbiornikiem FRSKY. W czym rzecz? Posiadałem ten problem już po całej modernizacji i myślałem że będzie ok. A więc. Gdy włączam nadajnik i łódkę to jest wszystko ok. Nie ma znaczenia po jakim czasie, ale łódka zaczyna wariować. Nie reaguje na aparaturę. Kręci się w kółko. Otwiera się klapa zanętowa. Lub po prostu stoi w miejscu i na nic nie reaguje. Po czym po 1 min zaczyna normalnie funkcjonować i po jakimś czasie znowu to samo. Nie jest ważne jak daleko łódka się znajduje. Miało to miejsce 1 m ode mnie. Jak również 150 m. Proszę o jakąś pomoc. Co może być nie tak bo nie mam już sił. Dziękuję Wam i pozdrawiam z góry.
  • REKLAMA
  • #2 16325700
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    W łódkach odbiornik powinien być w szczelnej obudowie i klapa łódki po pływaniu otwierana dla odparowania wilgoci.
    Być może masz odbiornik nie sparowany prawidłowo z aparaturą lub uszkodzenia elektroniki.
    Bez testów i pomiarów poszczególnych podzespołów oraz oględzin trudno podpowiedzieć jaka jest przyczyna.
    Spróbuj podmienić odbiornik jeśli to możliwe.
  • #3 16325874
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    witam. Posiadam także oryginalny odbiornik i nadajnik Turnigy. Ale i na nim zachowuje się tak samo. Odbiornik jest przymocowany na górze łódki w tylnej części. Ale nie jest szczelnie zamknięty. W srodku wody niema. Powinienem szczelnie zamknąć odbiornik? 4 lata temu kiedy zbudowałem ta łódkę to wszystko było ok . Tylko że klapa zanetowa była na boleć. Potem po modernizacji klapa zamykała się i otwierała na serwie 996r i powoli zaczynały się schody. Teraz mam klapę na 2 serwach które otwierają i zamykają klapę. I kiedy włączam aparaturę i łódkę 2 serwa od klap zaczynają lekko falować a potem lodka zaczyna wariować. Dodaje zdjęcie klapy. Czy przyczyną mogą być serwa. Sprawdzałem już 6 i na wszystkich tak samo.
    Załączniki:
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170207_062252.jpg (3.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16325907
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Przyczyną mogą być serwa a konkretnie przeciążenie jakie wynika z poboru prądu.
    Odbiornik prawdopodobnie dopuszcza obciążenie do 1A ( co się dzieje - do sprawdzenia jeśli odłączysz serwa od klap na próbę ).
  • #5 16325910
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16325927
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - serwa mocno obciążają BEC ( w regulatorze ) dlatego dzieją się takie rzeczy-
    1 PAWEL ma rację .
    Można by było zasilać same serwa z osobnego zasilania ( BECA ) jedynie samo sterowanie
    zostawić tak jak jest obecnie .
  • #7 16326419
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    OK. Ja wrócę z pracy to odepne serwa. Jeżeli po odpięciu będzie ok to znaczy że przyczyną są serwa. Jak je odseparować od odbiornika ale żeby dzialaly bo muszą mi otwierać klapę. Jakie inne źródło prądu podłączyć. Aha jeszcze jedno. Kiedy lodka zaczyna wariować to po wyłączeniu aparatury dalej wariuje czyli to nie aparatura jak się domyślam. Czy będę mógł podłączyć same serwa do osobnego pakietu lipo?
  • REKLAMA
  • #10 16326659
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1189
    Zacznij może od pokazania swojego wyposażenia i opisu jego podłączenia.
    Jeżeli łódka pływa, a nagle wariuje i znów odzyskuje działanie, wskazywałoby na problemy z odbiornikiem lub nadajnikiem.
    Może warto sprawdzić połączenia anten. A potem zrobić testy na sucho, z bliska i z odległości.
    Nie wiem jaki masz nadajnik Graupnera, ale niektóre modele mają wbudowany test słabego zasięgu - funkcja drastycznie zmniejsza moc nadawczą, co pozwala na krótkim dystansie zasymulować i sprawdzić działanie na granicy zasięgu.

Zacząłbym od wymiany odbiornika i sprawdził jak się zachowuje.

Serwa mogą być problemem, ale w tym wypadku to raczej dmuchanie na zimne. Gdyby była to wina wydajności zasilania, problem by się pojawił od razu, a nie po latach.

Sprawdź przede wszystkim anteny i odbiornik.
    Odbiornik najłatwiej jest po prostu wymienić na nowy. Po próbie, możesz go oddać, lub zatrzymać jako zapasowy. Możesz też w swojej okolicy poszukać modelarza z podobnym odbiornikiem i poprosić go o pomoc w sprawdzeniu sprzętu.
  • #11 16327653
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    Witam. Dotarlem do domu i razkrecilem łódkę żeby porobić zdjęcia co posiadam. Wszystko robiłem sam a nie jestem profesjonalista. Muszę jeszcze zaznaczyć że od momentu przerobienia 2 lata temu klapy zanętowej z bolca na serwie na mechanizm dość skomplikowany to właśnie od tamtej pory zaczęły się schody. Ale jakoś z tym walczyłem. 2 miesiące temu zacząłem ją budować od nowa. Kupiłem nowy odbiornik i nadajnik frskya DJT. D8R plus. Wczesniej odbiornik był Hobby Kinga hktr6a V2. Nadajnik Turnigy RF9X V2. Regulatory mam Graupner Profi Speed 40A. Baterie żelowe 2 po 6v 12ah. Te 2 serwa do otwierania klapy są połączone na kablu Dual Rate. Silniki Szczotkowe 600. Oświetlenie odseparowalem na lipo. Kamera także jest na lipo oraz Echo Toslon 640. Dołączona moje fotki. Dziki Wam bardzo za pomoc. Może uda się coś z tym zrobić bo tracę siły.
    Załączniki:
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_205826.jpg (5.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_200955.jpg (5.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_200932.jpg (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_201247.jpg (3.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_200124.jpg (3.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_200814.jpg (4.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_193341.jpg (4.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_200603.jpg (3.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_201048.jpg (4.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170306_201504.jpg (5.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 16327698
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    Powiedzcie jakie zdjęcia jeszcze potrzebujecie. Pozdrawiam gorąco.
  • #13 16327727
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Aparatura i odbiornik powinien mieć zabezpieczenie na wypadek utraty sygnału,
    fail safe pełni taką funkcje że jak nawet wyłączysz aparaturę to nie powinno się nic dziać z łódką brak sygnału łódka stoi.
    Można dokupić osobny podzespół fail safe zabezpieczeniowy.
    Pozostaje jeszcze sprawdzić działanie po odłączeniu serw od klap.
    Oraz czy nie mają serwa zbyt dużych oporów zacięć w otwieraniu klap.
  • #14 16327835
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    W moim przypadku nawet kiedy zaczyna wariować i wyłączę aparaturę to nic nie zmienia. Dalej robi co chce. Wtedy muszę tylko czekać aż przestanie. Czyli teraz odłączyć serwa i sprawdzić ja por,adnie nad wodą. A jeżeli po odpięciu będzie ok to co wtedy. Potrzebuje tych klap. Teraz kiedy jest już pomalowana i są zrobione otwory a są dość duże to jak to ominąć żeby było dobrze?

Dodano po 3 [minuty]:

A klapy chodzą bez żadnych oporów. Gdy puszczam je z góry to opadają na sam dół.
  • #15 16327848
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Na razie sprawdź bez podłączonych serw klap, oraz czy klapy nie mają oporów w poruszaniu się.
    Bez klap możesz sprawdzić na sucho najlepiej na dworze,
    sprawdzisz działanie ogólne sterowanie.

Krzysiek Willy napisał:
    A klapy chodzą bez żadnych oporów. Gdy puszczam je z góry to opadają na sam dół.

Ok to dobrze ze mechanicznie klapy dobrze działają.
    Czy serwa zamykając klapy są w stanie spoczynku nie próbują domykać.

Jeśli to możliwe jeszcze raz przeprowadź bindowanie i kalibrację drążka gazu.

Do opisu link http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=21694
    Załączniki:
    • 1 Instrukcja obsĹ?ugi Turnigy 9X.pdf (302.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 16343891
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    Witam Was. Chwilę się nie odzywałem ale zamówiłem bec Turnigy 15 a i dopiero dzisiaj go zamontowałem. Serwa zostały odseparowane. Po włączeniu już nie falują. Próba na sucho wypadła pomyślnie. Pojutrze jadę nad wode. BARDZO DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC. Napisze jak wypadła próba nad wodą. Pozdrawiam wszystkich.
    Załączniki:
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170313_201223.jpg (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Łódka zanętowa kręci się w kółko, nie reaguje IMG_20170313_201156.jpg (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 16343937
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Pakiet zasilający to jakiś cienki 7,4V pojemność ?
  • #18 16418739
    Krzysiek Willy
    Poziom 6  
    Dziekuje wszystkim za pomoc. temat rozwiazany. odseparowanie serw na osobnym ubecu. idealne. dziekuje. temat zamkniety
  • #19 16418751
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Większych połowów życzymy, miłego wypoczynku nad wodą oraz taaakiej ryby. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z łódką zanętową, która po włączeniu nadajnika i łódki zaczyna wariować, kręci się w kółko lub nie reaguje na aparaturę. Po modernizacji systemu, w tym wymianie klapy zanętowej na serwa, problem się nasilił. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być serwa, które przeciążają regulator. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie połączeń, bindowanie odbiornika oraz odseparowanie zasilania serw od odbiornika. Po zastosowaniu zasilania z osobnego BEC, problem został rozwiązany, a łódka działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA