logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę wejść do BIOS-Fujitsu -

strzelb@ 10 Mar 2017 00:14 12933 7
REKLAMA
  • #1 16334987
    strzelb@
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Trzy firmowe laptopy Fujitsu Livebook A532 mają ten sam problem - nie można uruchomić konfiguracji BIOS przy użyciu F2 lub F12.

Zaczęło się od tego, że przygotowałem bootowalnego pendriva z CLONEZILLĄ i obrazem skonfigurowanego WIN 10.
    Aby to odpalić zrobiłem więc następujące czynności:
    1. Ustawiłem w BIOS'ie sekwencję boot'owania na USB.
    2. Musiałem założyć hasło supervizor'a - bo tylko wtedy BIOS pozwalał wyłączyć opcję SECURITY BOOT
    3. Pierwszy restart i uruchomiło się wszystko jak zaplanowałem.
    4. Drugi restart - BIOS automatycznie przywrócił HDD jako napęd boot'owalny.
    5. Uruchamia się system z HDD i Windows śmiga....

I tutaj pojawia się problem - nie mogę się już dostać do BIOS'u!!!!!!
    Po wciśnięciu F2 i wpisaniu hasła supervizor'a pojawia się czarny ekran i nie ma żadnej dalszej reakcji. Kompletnie nic - tylko szum wentylatora.
    Po restarcie normalnie wstaje Windows. Nie można tylko wejść do BIOS'a.

Próbowałem zresetować BIOS przez wyciągnięcie baterii z płyty głównej - ale jest ona tak zamontowana, że nie ma możliwości jej wyciągnięcia. Za to na płycie jest zworka do resetu (znalazłem info w internecie), ale resetuje ona tylko ustawienia zegara RTC - po jej zwarciu i restarcie dalej jest hasło na BIOS i czarny ekran.

Próbowałem nawet wgrać nowy BIOS - ściągnięty ze strony Fujitsu - ale wywala mi jakąś niezgodność obrazu czy coś tam...

Nie mam już pomysłów.
    Pozdrawiam, Tomasz.
  • REKLAMA
  • #2 16335153
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Po odlaczeniu dysku mozesz wejsc do biosu?
  • REKLAMA
  • #3 16335218
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    strzelb@ napisał:
    Próbowałem nawet wgrać nowy BIOS - ściągnięty ze strony Fujitsu - ale wywala mi jakąś niezgodność obrazu czy coś tam...

Określ dokładniej komunikat błędu (zrób zdjęcie i zamieść).
  • REKLAMA
  • #4 16338912
    strzelb@
    Poziom 10  
    Kolobos napisał:
    Po odlaczeniu dysku mozesz wejsc do biosu?

Niezależnie od tego, czy dysk USB jest podłączony czy nie - nie można wyjść do setup'u. Pojawia się tylko prośba o hasło supervizora... a po wpisaniu (uprzedzam następne pytanie) prawidłowego hasła - ciemność widzę.
  • #5 16338915
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Nie pisalem o "dysku usb" tylko o dysku zamontowanym w komputerze.
  • #6 16338928
    strzelb@
    Poziom 10  
    RADU23 napisał:
    Określ dokładniej komunikat błędu (zrób zdjęcie i zamieść).

Problem komunikatu błędu już rozwiązałem. Muszę przyznać, że moja wina. Próbowałem wgrać starszą wersję BIOS niż była zainstalowana oryginalnie w komputerze. Najnowszy BIOS wgrał się poprawnie. Sęk w tym, że po wejściu do setup'u i wprowadzniu hasła supervizora...... dalej ciemność widzę.

Dodano po 4 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Nie pisalem o "dysku usb" tylko o dysku zamontowanym w komputerze.

Bez dysku HDD też..... ciemność. Sprawdziłem przed chwilą.
  • #7 16338951
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Tylko programator tutaj pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 16338965
    strzelb@
    Poziom 10  
    miecho18 napisał:
    Tylko programator tutaj pomoże.

Kurza twarz!!! :-(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Trzy laptopy Fujitsu Livebook A532 mają problem z dostępem do BIOS-u, mimo prawidłowego wprowadzenia hasła supervizora. Po pierwszym uruchomieniu BIOS-u i ustawieniu sekwencji bootowania na USB, system uruchomił się z pendrive'a, ale po drugim restarcie BIOS automatycznie przywrócił HDD jako napęd boot'owalny. Użytkownik nie może ponownie wejść do BIOS-u, ponieważ po wprowadzeniu hasła ekran pozostaje czarny. Próby resetowania BIOS-u przez wyjęcie baterii nie przyniosły rezultatu. Użytkownik zaktualizował BIOS do najnowszej wersji, ale problem z dostępem do setup'u nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA