logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Blaupunkt Renault G5 - pikanie i problem z kodem po podłączeniu

paw2501 22 Lip 2005 23:23 5834 6
REKLAMA
  • #1 1674705
    paw2501
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam!
    Jakis miesiąc temu radio to przyszło do mnie na rozkodowanie.Po tym miesiacu wróciło spowrotem ,ale z innej przyczyny.Mianowicie radio po ponownym podłaczeniu zasilania powinno pytać o kod a tak sie nie dzieje.Wyskakuje na chwile napis code po czym sie uruchamia.Co chwile słychac w głosnikach pikanie jakby była załączona funkcja ARI.Dodam,ze w tym radiu nie da rady wyłączyc kodu.Po pewnym czasie (radio zał.) wyskakuje napis code.Po wpisaniu radio juz nie pika,ale potrafi sie wyłączyc co jakis czas.Załadowałem mu drugą zawartość pamięci.Przy pierwszym uruchomieniu od razu radio pytało o kod,ale juz przy drugim działo sie to samo jak na starym wsadzie.Moze spotkał sie ktoś z taką usterką?Dodam,ze procek motoroli hc05b6 -ZC86590CFN.Czy to może być od resetu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1674986
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    Z wylaczaniem mam to samo...co do wlaczenia z pikaniem i ponownym zalaczeniu i wpisywanie kodu to normalne...lecz jak dojde co jest winne dam cyne z tym klopotem...przyznam sie ze 1 takie radio z takim problemem do mniem trafilo...nigdy nie bylo problemu....na 100% bedzie klopot lecz nie z zawartoscią....po nagrzaniu 2-3h radio zaczyna miec humory...
  • REKLAMA
  • #3 1674993
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Po prostu, klient włączył fukcję TA, właśnie montowałem takie radio i też klient zwrócił mi na to uwagę że pika.
    Radio kilka chwil po odłączeniu zasilania potrafi zapamiętać że jest wprowadzony kod i ponowne podłączenie nie powoduje pytania o kod a że napis CODE pojawia się na chwilę to normalne. Ale sprawdź dobrze czy oba plusy są.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1674994
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    Slawku...to nie to...u mnie plusy oki..a radio zaczyna stroic fochy po 2-3h...narazie na okres probny podstawilem zawartosc..myslac ze sie sypła...objaw ten sam..czytalem manuala do tego..objaw z pikaniem jest jak najbardziej normalny..lecz radio nawet na wylaczonym potrafi sie w nocy zalaczyc samoistnie...lub inne zachowanie ktore pojawia sie wylacznie po probie czasu...jak dam rade..to powiem co bylo u mnie...
  • REKLAMA
  • #5 1675138
    paw2501
    Poziom 22  
    olecki napisał:
    Slawku...to nie to...u mnie plusy oki..a radio zaczyna stroic fochy po 2-3h...narazie na okres probny podstawilem zawartosc..myslac ze się sypła...objaw ten sam..czytalem manuala do tego..objaw z pikaniem jest jak najbardziej normalny..lecz radio nawet na wylaczonym potrafi się w nocy zalaczyc samoistnie...lub inne zachowanie ktore pojawia się wylacznie po probie czasu...jak dam rade..to powiem co bylo u mnie...

Mam dokładnie taki sam objaw.Zasilania są ok.
  • Pomocny post
    #6 1675537
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Radio powinno pikać a po minucie powiedzieć CODE. Ale niestety w tych modelach często zdarzało się coś takiego, że samo sobie poprawiało licznik błędów tak, że potem pikało cały czas. Sam mam jedną taką G5 niby w super stanie ale z podobnym objawem. Niestety została zaliczona już do dawców.
  • #7 1680451
    paw2501
    Poziom 22  
    Witam ponownie!
    Wymieniłem kwarc,opór 27k na zasilaniu podstacyjnym,przelutowałem procka,kostkę zasilajacą(widoczne były natlenione luty).Procka przemyłem izopropanolem i o dziwo radio zachowuje się inaczej.Już się nie wyłącza.Co prawda po dłuzszym czasie jesli jest odłączone od zasilania to radio włącza sie na 1do 2min bez kodu z dokuczliwym pikaniem.Po tym czasie wyswietla sie magiczny napis code.Po wpisaniu kodu wszystko jest ok.Testuje je juz 2 godz. zobaczymy co z tego wyniknie.Klient twerdzi,,że po wyjęciu kluczyka radio wyłączało się po pewnym czasie(widocznie ten typ tak ma).Podczas testowania miałem głosnik obok radia.Możliwe,ze w wyniku drgań tworzyła sie przerwa na zasilaniu podstacyjnym.

Niestety, po prawie 4 godz. radio zaczęło się wyłączać
    Jaki model radia można jeszcze wstawić zamiast G5 ?Dodam,ze radio miało podpięta zmieniarkę blaupunkta cdc 05,sterowanie z kierownicy.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt Renault G5 po rozkodowaniu wykazuje problem z funkcją kodu zabezpieczającego – po podłączeniu zasilania nie pyta od razu o kod, a jedynie wyświetla napis "CODE" na chwilę i uruchamia się z ciągłym pikaniem w głośnikach, przypominającym funkcję ARI. Piknięcia są normalne, jednak radio potrafi samoistnie się wyłączać i włączać, co może wskazywać na uszkodzenie lub problem z zasilaniem podstacyjnym. Wymiana kwarcu, rezystora 27k oraz przelutowanie procesora Motorola HC05B6 (ZC86590CFN) i kostki zasilającej poprawiły stabilność, lecz po kilku godzinach problem powraca. Radio zapamiętuje kod po pierwszym wpisaniu, ale po dłuższym odłączeniu zasilania ponownie pojawia się pikający tryb kodu. Możliwe, że drgania powodują przerwy w zasilaniu podstacyjnym. W modelach G5 zdarzają się też błędy samoczynnie korygowane przez radio, co skutkuje ciągłym pikaniem. Użytkownicy rozważają wymianę radia na inny model kompatybilny z Blaupunkt CDC 05 i sterowaniem z kierownicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA