logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować?

erka456 28 Lip 2011 18:23 4145 19
  • #1 9768745
    erka456
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam
    Od dawna borykam się z problemem radia Blaupunkt werke GMBH ( zdjęcie )

Problem jest tego typu że po wciśnięciu ON, radio miga i to wszystko, a następnie próbuje się znowu włączyć i znowu miga ( tak w nieskończoność, oczywiście w odstępach czasowych około 3-4 sekundy ). Radio mam podłączone pod pin zasilający, utrzymanie pamięci i mase. ( Zasilacz 12V )

Radio zostało "zablokowane" po paru nieudanych próbach wprowadzenia kodu, który już znam. Czy jest możliwe przepalenie się jakiegoś obwodu, scalaka ? Jakaś kombinacja klawiszy ( AF + ON nie działa )

Proszę o pomoc.
  • #2 9768914
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Powinieneś przede wszystkim skupić się na miganiu a dopiero później na kodzie. Sprawdź zasilanie procesora - stabilność napięć, poprawną pracę kwarcu procesora.
  • #3 9768989
    erka456
    Poziom 17  
    a masz może schemat bo jestem "początkującym"? Bo wiem gdzie jest procek ale nie wiem, które to go zasila.

PS: Jeszcze poczekam do 20.30 bo będzie ponad 24h pod prądem - może mu się odwidzi i się włączy ;P

Edit :
    Tutaj fotki z wewnątrz radia.
    Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować? Blaupunkt Renault G5 - Radio miga po włączeniu, jak odblokować?

Te same pytanie : Które mam sprawdzić czy ma odpowiednie zasilanie ? Mam voltomierz i amperomierz elektroniczny. I jakie napięcie powinno być na panelu przednim? Mam go podłączonego za pomocą "P852", "P851" i "P850" (zdjęcie)

Po sprawdzeniu napięcia na P850, P851 i P852 zauważyłem że tylko na P850 jest napięcie, wielkości takiej samej jak przy zasilaczu ~ 12V. Po naciśnięciu ON zasilanie spada praktycznie do 2-4 Volt i z powrotem do ~12 Volt. Tak powinno być ?

Znalazłem kolejna według mnie dziwną rzecz. Na zdjęciu 4 - chodzi mi o ten układ z pomarańczową naklejką w kształcie okręgu znalazłem dwukrotnie większe napięcie niż z zasilacza.

Edit2 : Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale podłączyłem kabelkiem od P850 do P851 i P852 ( osobno - razem jeszcze nie próbowałem ) ale po tej ingerencji wydaje mi sie że napięcie na p850 zmniejszyło się o 2-3 Volty i gdy naciskam ON ( które nadal jest podświetlone ) obraz nie miga. Jednak dało mi to "coś". Aczkolwiek za pierwszym razem gdy połączyłem P850 z chyba P851 wyświetlacz podświetlił sie ale na "czarno biało".

Proszę o odpowiedź ;)
  • #4 9774844
    dzimi
    Aleś Kolego namieszał w poście.
    Odnośnie procesora - poszukaj jego rozpiski pinów. Poszukaj układów stabilizacji napięcia +5v, +8V. Sprawdź cz masz zasilanie kwarcu.
  • #5 9777192
    erka456
    Poziom 17  
    nie mogę znaleźć do procesora rozpiski pinów. Jeśli dobrze myślę to pr50611fna jest procesorem.

Edit: Na stabilizatorze napięcia który widać tutaj ( taśma go w 3/4 zakryła )
    jest 6Volt. I z tego co widzę jest to jedyny stabilizator w tym radiu.

Edit2: Sprawdziłem napięcie na kwarcach i jestem zdziwiony.

Na kwarcu Pierwszym mój miernik pokazywał około + 24V
    Na kwarcu Drugim pokazywał około 16 V
    Na kwarcy Trzecim pokazywał 0 VOLT !!!!!
    Na obrazku wyżej widać że przy każdym kwarcu pisze np. "Q2800" i domyślam się że jego napięcie wynosi 28V itp. Tak więc na kwarcu trzecim pisze Q800 co jest równoznaczne z około ~ 8V a jest zero !

Dobrze mówię ?? Wychodzi na to że trzeba wymienić kwarc? Proszę o odpowiedzieć? bo nie wiem czy mam rację.

PS: Mam stary miernik z którego ciężko odczytać dokładnie ile jest Volt, ale przy kwarcu 3 wskazówka się nawet nie ruszyła ;P
  • #6 9780850
    dzimi
    Albo Kolego źle mierzysz, albo miernik do wyrzucenia albo brak wiedzy. Myślę że nie poradzisz sobie z naprawą. Rozpiski pinów procesora dostępne w sieci - jeśli się wie czego szuka. Przy odrobinie chęci można znaleźć schemat tego radyjka, lub podobnego z tym samym procesorem a nawet podobną płytą główną.
  • #7 9780923
    erka456
    Poziom 17  
    Mówię przecież że ten miernik jest niedokładny i ciężko z niego odczytać. Jak napisał że na drugim pokazuje 16 V to mogło być równie dobrze 24V. Mam elektroniczny też i dzisiaj nim sprawdziłem i wychodzi wszystko dobrze czyli jak piszę na drugim mam napięcie 24V, a na trzecim nic. wylutowałem ostatni kwarc i dzisiaj kupię nowy.
    A co do schematu. Przeszukałem elektrodę, a każde szukanie google kończy się na chińskiej stronie, której google nie chce przetłumaczyć.
  • #8 9781933
    dzimi
    24V na kwarcu - no to całkiem nieźle - ale nadal twierdzę że sobie nie poradzisz. Skąd na radiu o zasilaniu +12V nagle napięcie +24V na kwarcu?
    A rozpiski pinów kwarcu na pewno znajdują się w sieci.
  • #9 9782078
    erka456
    Poziom 17  
    Wymieniłem ten kwarc gdzie nie było napięcia i mam teraz na nim około 1V jednak to nic nie zmieniło. Co do procesora. Szukałem z godzinkę i nic nie wyszperałem :/ Napiszę Ci jakie mma poszczególne napięcie na danym pinie procesora. ( Wiem że to nic nie zmienia bez schematu )

Teraz posprawdzam czy odpowiednio działają kondensatory.

Edit: Sprawdziłem i każdy z kondensatorów działa ( test wykonałem za pomocą diody i danego kondensatora w obiegu ).

Ale sprawdziłem również napięcie na danym kwarcu i jak napisałem na tym co wymieniłem mam z jednej strony 1V a z drugiej 2 V, i identycznie mam na reszcie ( kupiłem nowy miernik )
  • #11 9785100
    erka456
    Poziom 17  
    Procesor sprawdziłem i wydaje się ok.
    A układ odpowiadający za sterowanie, znalazłem i również wydaje się ok. Tylko że ja to sprawdzałem za pomocą omomierza i nie wiem czy w to wszystko wierzyć. Z ciekawości byłem się spytać czy można kupić taki układ ale koleś powiedział że wątpi. A na pytanie czy da się go innym zamienić odpowiedział podobnie "Na pewno nie. Jak ma być ten to ten musi być".

Im więcej sprawdzam tym bardziej dochodzę do wniosku że te radio jest porypane.

Foto :

PS: Dziwnie wygląda ten układ. Dookoła "żółto" jakby ktoś to przepalił. I gdy "oglądałem" tą płytkę to znalazłem ślady po kimś. ( Marker )
  • #12 9785182
    Błażej
    Ocena: 3625
    Wygląda mi to na grzebane radio... W sumie cała jego wartość, to możliwość nauki, bo to stary kaseciak...
    Ściągnij sobie schemat podobnego radia, zapoznaj się z blokami, bo na razie latasz w ciemno, mierzysz i wymieniasz co uznasz za stosowne. No i zaopatrz się w jakiś rzetelny miernik.
  • #13 9785638
    dzimi
    Cóż, nawet jeśli kupisz takowy układ to będzie on "czysty". Trzeba by go zaprogramować. Pozostaje kwestia czym (czyli potrzebny programator), oraz jakim wsadem. A i to trzeba mieć oryginał. Nadal nie wiemy jakie dochodzą napięcia na procesor. To co proponowałem odnośnie schematu, powtórzył Kol.Błażej. Poszukać schematu podobnego radyjka na tym procesorze i już będzie łatwiej. Jednak nadal mam wątpliwości czy Autor wątku sobie poradzi z naprawą. A radio nie jest porypane, jest normalne.
  • #14 9786027
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    To jest naprawdę porządne radio. Warto go naprawić. Zobacz czy zgadza się napis na najklejce

BLAUPUNKT-WERKE GMGH
    Made in Germany
    4x15W Blaupunkt RDS B

Dodano po 18 [minuty]:

"Strategiczne" punkty na płycie wyglądają na nienaruszone
  • #15 9787294
    erka456
    Poziom 17  
    Programator to sporo kasy. A co do naklejki mam podobną bez ostatniej linijki z 4x15W (..) RDS B

Miernik mam już w porządku.
    Co do schematu to poszukam jak naprawię komputer, ale u mnie jest ciężko z szukaniem takich rzeczy.
  • #16 9787359
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Jeśli znasz kod, to programator będzie Ci nie potrzebny. Koledzy wspomnieli chyba dlatego, że niezbyt precyzyjnie wszystko opisujesz. Nie wiadomo c o było wklepane, ile razy, co było robione i dlaczego tak długo to trwa. Na tym radiu (z mojej strony) poległo kilku majstrów więc trzeba wykluczyć to, że radio było kiedykolwiek naprawiane. W tym radiu raczej na pewno nie ma możliwości wyłączenia kodu. Kod zatwierdza się klawiszem 6. Dlaczego piszesz o AF+ON nie mam pojęcia.
  • #17 9787691
    dzimi
    Kole. SP8JZ ale Autor zupełnie ma inny problem niż kod:
    erka456 napisał:
    Problem jest tego typu że po wciśnięciu ON, radio miga i to wszystko, a następnie próbuje się znowu włączyć i znowu miga ( tak w nieskończoność, oczywiście w odstępach czasowych około 3-4 sekundy ). Radio mam podłączone pod pin zasilający, utrzymanie pamięci i mase. ( Zasilacz 12V )

Radio zostało "zablokowane" po paru nieudanych próbach wprowadzenia kodu, który już znam. Czy jest możliwe przepalenie się jakiegoś obwodu, scalaka ? Jakaś kombinacja klawiszy ( AF + ON nie działa )

Dla tego na początek proponowałem aby zająć się naprawą a dopiero kodem. Trzeba te radyjko uruchomić aby można wpisać kod.
  • #18 9788047
    erka456
    Poziom 17  
    Dokładnie, tylko jak narazie muszę kupić nowy zasilacz do kompa żeby poszukać tych schematów. Mam nadzieję że coś znajdę.

I zrobiłem coś głupiego w tym radyjku.
    na tym zdjęciu widać te 3 rzeczy, które nie wiem jak się nazywają. Odpowiadają za połączenie płyty głównej z panelem. I na jednym z nich znalazłem napięcie 5V, i dałem z niego w połączeniu szeregowym do tych dwóch obok ( w każdym do nóżki po lewej stronie ). Po tej operacji nic się nie zmieniło oprócz faktu że jak przytrzymałem "ON"( lub każdy inny klaiwsz ) to się podświetlił cały panel.
    ps: Czy ten test nie dowiódł że scalak odpowiadający za sterowanie jest sprawny?
    Do tego jak rozłączyłem kabelki z tego zasilania szeregowego to radio nie miga. Po naciśnięciu ON, dioda obok gaśnie i się zapala na nowo.

Bardzo przepraszam za masło maślane ale na laptopie to mi ciężko pisać i bawić się w zdjęcia. :/
  • #19 9788486
    dzimi
    Chyba masz więcej szczęścia jak rozumu. Zrobiłeś coś o czym nawet nie miałeś pojęcia, no ale....Rzeczywiście to może, ale nie musi że układy są sprawne. Tylko że jak pisałem wcześniej, jeśli nie dokonasz odpowiednich pomiarów napięć, nie sprawdzisz czy w ogóle są takie napięcia to nic dalej nie można wyrokować. Jak na razie nic nie wiemy na pewno, oprócz jakiś mglistych działań, prób podłączenia napięć. Tm sposobem szybciej wykończysz te radyjko niż je naprawisz.
  • #20 9788747
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Myślę że wystarczy już pisania w dziale radiasamochodowe początkujący , przenoszę do Piaskownicy.

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z radiem Blaupunkt werke GMBH G5, które po włączeniu miga i nie uruchamia się, co może być spowodowane zablokowaniem po nieudanych próbach wprowadzenia kodu. W dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaniem procesora, stabilnością napięć oraz działaniem kwarców. Użytkownik sprawdził napięcia na różnych komponentach, w tym na kwarcach, gdzie stwierdził brak napięcia na jednym z nich, co sugeruje konieczność jego wymiany. Wskazano również na potrzebę znalezienia schematu radia oraz rozpiski pinów procesora MC68HC705B16, co może pomóc w dalszej diagnostyce. Użytkownik podjął próby naprawy, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji wyrazili wątpliwości co do jego umiejętności oraz skuteczności podejmowanych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA