logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamiec patriot nie dziala w dualu w Gigabyte Q57M-S2

house03 10 Mar 2017 23:35 1773 38
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego dwa moduły Patriot 2x4 GB DDR3 nie działają w dual channel na płycie Gigabyte Q57M-S2 i czy oznacza to uszkodzenie płyty?

To nie musi oznaczać uszkodzonej płyty — na platformie LGA1156 kontroler pamięci jest w procesorze, a ta platforma bywa bardzo wybredna co do modułów, zwłaszcza 4 GB, które powinny być niebuforowane, bez ECC, 1,5 V i najlepiej zorganizowane jako 16 chipów na moduł; warto też trzymać się listy QVL producenta [#19550555][#19551268] Najpierw włóż kości do białych slotów, zresetuj BIOS zworką do ustawień domyślnych i jeśli trzeba wgraj BIOS F4, bo CPU w tej płycie jest wspierany dopiero od tej wersji [#16337232][#16339103][#16339435] Potem sprawdź każdą kość osobno w Memtest86, a jeśli dalej są problemy, ustaw ręcznie 1333/1600 MHz z timingami ze SPD i Command Rate 2T zamiast polegać na automatyce BIOS-u [#16339201][#16339435] Jeżeli pojawiają się paski/artefakty na ekranie, nie wykluczaj osobno karty graficznej i zasilacza, bo taki objaw częściej wskazuje na grafikę niż na RAM [#16338787][#16344899]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16337123
    house03
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam , mam klopot bo nie dziala mi pamiec Patriot 2x 4GB DDR3 w dualu na plycie Gigabyte Q57M-S2 socked 1156, i3 . jedynie jesli wloze jedna kosc ramu,przy dwoch zaczyna sie zawieszac gdy tylko zainstaluje sterowniki od grafiki , natomiast na plycie asusa z takim samym socketem i sterownikami dziala w dualu dobrze, czy to plyta jest uszkodzona ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16337245
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    310artur napisał:
    Pamięci w białych slotach siedzą? Bo powinny w białych.

Miejmy nadzieję, że tyle Autor doczytał w instrukcji obsługi, w końcu jest to wyszczególnione w uwagach w dziale "Konfiguracja pamięci Dual Channel", a instrukcja jest dostępna nawet w języku polskim...

• #4 16337251
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Nadzieja ponoć umiera ostatnia - osobiście się z tym nie zgadzam ;)
    Inna opcja to źle ustawione timingi napięcia albo wyśrubowane jakieś parametry (tryby wysokiej wydajności). Z resztą nie wiadomo skąd potrzeba zmiany płyty. Pamięci trzeba by pewnie sprawdzić w memtest86. Ale i to wymaga montażu RAM w slot nr.1
  • #5 16337403
    house03
    Poziom 8  
    Panowie , ja na rozne metody montowalem, w bialych tez ,w asusie w dualu dzialaja ,zaraz porobie zdjecia

Dodano po 35 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

Kolejna bardzo dziwna sytuacja , normalnie bym teraz do was nie napisal bo by sie system wieszal, zamienilem miejscami pamieci , i teraz nawet gra poszla wymagajaca,ale pojawiaja sie paski na pulpicie biale,jesli w windowsie zaznacze dopasuj wyglad do najlepszej wydajnosci a nie efektu wizualnego jest lepiej , bo aero nie dziala ,ale jak wezme aero to zaczynaja migac paski na pulpicie

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

na screenie nie widac tych paskow niestety

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 18 [minuty]:

Pamiec patriot nie dziala w dualu w Gigabyte Q57M-S2 Pamiec patriot nie dziala w dualu w Gigabyte Q57M-S2 Pamiec patriot nie dziala w dualu w Gigabyte Q57M-S2

Dodano po 6 [godziny] 22 [minuty]:

up
  • #6 16338533
    310artur
    Poziom 43  
    Paski mi wyglądają na uszkodzoną kartę graficzną (charakterystyczne - artefaktów na screenie nie widać). RAM na taki defekt miałby jeszcze wpływ może jakbyś miał GPU w CPU zintegrowane i dla grafiki używał RAM
    Same pamięci też jakoś dziwnie ustawione. Chociaż nie raczyłeś mi pokazać jakie one mają profile w SPD zapisane to raczej takiego jak zastosowany nie mają. Wymuś tam im częstotliwość 1600 i timingi niech będą po SPD. Napięcie DRAM masz 1,584V skąd ta wartość?
    Czym to zasilasz? W ogóle podaj specyfikacje tego sprzętu tak jak każdy. Tobie się nie chce w liście wypisać a nam ma się chcieć po screenach szukać?
  • #7 16338725
    dt1
    Admin grupy komputery
    310artur napisał:
    daj screen z CPU-Z z zakładki memory i z zakładki SPD dla każdej kości.

W BIOSie wygląda na to, że dwa kanały są obsadzone, więc pamięć powinna działać w trybie DC.
  • #8 16338736
    310artur
    Poziom 43  
    dt1 ona chyba nie tyle nie działa co PC jest niestabilny. Próbuje sprawić by autor ją najpierw skonfigurował poprawnie choć może warto zapytać o to jaki BS dostaje bo karta też zdaje się dogorywać. Coś mi tu "śmierdzi IBox'em"
  • #9 16338749
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ja tam bym na początek zrobił memtest, jeśli karta sypie artefaktami to rzadko jest winne słabe zasilanie (przy zwieszeniach bardziej bym szukał winy w zasilaczu). Można grafikę przetestować w innej maszynie, jeśli są podejrzenia, że ona może mieć z tym wszystkim coś wspólnego :)
  • REKLAMA
  • #10 16338769
    310artur
    Poziom 43  
    Te paski na zdjęciu monitora w poście 5 to na bank coś z grafiką. Nie spotkałem się z takim objawem za sprawą tak czy inaczej uszkodzonego RAM. Tu to trzeba pewnie by wszystko po kolei sprawdzić. Nadal nie wiemy dlaczego była zmieniana płyta, z resztą domniemam tylko że była w ogóle ale skądś autor wie że na identycznej płycie pamięci działają OK.
    Ogólnie autor zasugerował problem a może źle myśli. Elementem który niewątpliwie mógłby przynajmniej w teorii wywołać wszystkie objawy jest CPU. W BIOS namieszane widać trochę. Reset BIOS zworką zrobić, ewentualnego OC się pozbyć. No ale tak sobie zgadywać możemy w nieskończoność.
  • #11 16338787
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie da się wykluczyć dwóch problemów. Paski i artefakty to najczęściej usterka grafiki. W zasadzie grafikę dość łatwo wykluczyć - można ją zdemontować i wykorzystać zintegrowaną grafikę.
  • #12 16338936
    house03
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Paski mi wyglądają na uszkodzoną kartę graficzną (charakterystyczne - artefaktów na screenie nie widać). RAM na taki defekt miałby jeszcze wpływ może jakbyś miał GPU w CPU zintegrowane i dla grafiki używał RAM
    Same pamięci też jakoś dziwnie ustawione. Chociaż nie raczyłeś mi pokazać jakie one mają profile w SPD zapisane to raczej takiego jak zastosowany nie mają. Wymuś tam im częstotliwość 1600 i timingi niech będą po SPD. Napięcie DRAM masz 1,584V skąd ta wartość?
    Czym to zasilasz? W ogóle podaj specyfikacje tego sprzętu tak jak każdy. Tobie się nie chce w liście wypisać a nam ma się chcieć po screenach szukać?

I3 ma wbudowane GPU ale nie instalowalem sterownika . a karta graficzna jest napewno ok bo na asusie smiga Panowie

Dodano po 11 [minuty]:

i3 3.2 Gh Lga 1156 , 2x4 GB 1333hhz DDr3 , saphire HD 7770 ale wykrywa radeon R7 2000 1GB GDDR5 ,zasilacz tracer be cool 650 W, Gigabye Q57M S2H dual bios max 16 GB ram

Dodano po 43 [sekundy]:

przepraszam mialo byc radeon r7 200

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 6 [minuty]:

Panowie , plyte glowna zmieniam bo ma wyjscie dziwieku cyfrowe , na asusie na prawde zadnych problemow nie mialem ,teraz niby juz sa pamieci wlozone ok, i dziala ale po 15 minutach nawet gdy wyjde z allplayera do pulpitu zaczyna znow latac paskami i wydajnosc spada jakby system juz byl stary , a to nowy system juz drugi raz instalowalem, na roznych sterownikach graficznych i tak samo jest, wczesniej byly podkrecone ramy na turbo , wylaczylem to w biosie i jakby lepiej , ale problem nie znika

Dodano po 1 [minuty]:

na jednej kosci ram dziala idealnie , taksamo jak w asusie z dwoma zainstalowanymi , niewiem co jest ,ten sam procesor co w asusie takze jest ,

Dodano po 19 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

zresetowalem bios wyjmujac kabel z zasilania, wyjmujac baterie i zwierajac clr cmos ,zobaczylem ze po tych czynnosciach samo mi w biosie wlacza tryb turbo a nie normal , po wlozeniu drugiej kosci ram 5 minut dobrze jest a za chwile znow paski migaja , mam dobre chlodzenie ,wiec nic raczej sie nie przegrzewa

Dodano po 2 [minuty]:

• #13 16339071
    310artur
    Poziom 43  
    Śmiga nie śmiga. Działało na ASUSie czy sprawdzasz ją co chwile?
    Pamięci miałeś ustawić ale nie. BIOS zresetować pewnie też nie. SPD pokazać też nie. Niby dużo piszesz ale odpowiedzi mało dajesz.
    Wymieniać MB dla karty dźwiękowej? No to pojechałeś - kupić karty dźwiękowej nie mogłeś?

Zdecyduj się też w końcu co temu PC jest. Bo najpierw nie dział dual, potem się sterownika nie dało instalować, to się resetuje a to znowu muli.

Jak nie zrozumiem odpowiedzi to już się poddam w tym temacie bo nie lubię takich.
    (To taka informacja dla pozostałych pomagających.)
  • #14 16339093
    house03
    Poziom 8  
    trzy dni temu zmienilem plyte na gigabyta ,na jednej kosci ram dziala dobrze, przy dwoch zaczyna mulic i ,zawieszac sie czasami i lataja paski , tylko tyle

Dodano po 1 [minuty]:

• #15 16339103
    310artur
    Poziom 43  
    No OK.
    Najpierw pamięci. Zamontuj dwie zresetuj BIOS zworką zgodnie z instrukcją płyty. Pozwól jej działać na domyślnych ustawieniach.
    Wtedy pokaż SPD tych kości oraz zakładkę memory z CPUZ
    Jeśli jest nowsza wersja BIOS warto wgrać. Zrób to na wszelki wypadek mając jedną kość RAM w płycie (żeby nie było problemów).
    Znów reset i test. Jak nadal nic będziemy dalej szukać.
  • #16 16339156
    house03
    Poziom 8  
    to wlasnie to zdjecie spd po zresetowaniu biosu, a jakim programem najlepiej zrobic uaktualnienie biosu . mam program na cd od plyty ale tam ten program tylko kopie potrafi zrobic , a jak biore update to jest do wboru 5 serwerow, 2 takwan, , usa , japan i china ale z kazdego jest blad, chcialem bios agentem zrobic ale nie moge , mam zato screena

Dodano po 57 [sekundy]:

• #17 16339201
    310artur
    Poziom 43  
    BIOSy są widzę dwa F3 i F4 i raczej niewiele to zmienia który masz.
    http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Q57M-S2H-rev-10#support-dl
    Update zawsze z poziomu BIOS na Gigabit to będzie Q-flash sam BIOS pobierasz ze strony producenta, musisz pobrać dla dokładnie swojej płyty (model i rewizja).

Spróbuj podnieść częstotliwość RAM do 1600MHz bo idą na 1333 a nawet profilu takiego nie mają (płyta tam sobie coś wylicza i uśrednia ale to nigdy nie wiadomo czy dobrze). To są szybkie pamięci profil XMP mają nawet 1866MHz. Jak to nadal nic nie da to SPD daj na manual i Command rate zmień na 2T.
  • #18 16339308
    house03
    Poziom 8  

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

Artur zrobilem co sie da, niewiem czy dobrze, ale wzialem extreme i 10 , a tam w command rate bylo do wyboru 1,2 lub 3 , przy 3 nie chcialo sie uruchomic, teraz jest na 2 , i zobacze teraz co sie bedzie dziac , ale juz widze ze w cpu z w zakladce memory ze niema danych ktore byly wczesniej *screen wyzej , tylko pisze size 8 GB i nb frequency 2133

Dodano po 18 [minuty]:

jednak dalej jest zle,system memory multiplier wzialem nawet na 6 i tez nic eh
  • #19 16339435
    310artur
    Poziom 43  
    Performace wszelakie dajesz zawsze w drugą stronę iż extreme ;) Zwykle zależność jest taka - mniej performace więcej stabilności. Nie wiem co możesz ustawić i kiedy. Musiałby ktoś zajrzeć kto ma większą wiedzę o takiej płycie.

Sprawdź pamięci pojedynczo a memtest86 (bootowalna płyta lub pendrive). Kość pakujesz w slot 1 uruchamiasz i sprawdzasz 3 pełne pass testu. Jeśli dla obu kości wypadnie OK to sprawdź jeszcze ze 2 pass na 2 kościach.

No i upewnij się że masz BIOS F4 jednak - bo teraz patrze że twój CPU jest dopiero w F4 w ogóle obsługiwany.

Ogólnie jak memtest wypadnie pozytywnie, BIOS aktualny to ja powoli nie mam koncepcji już. Nie rozumiem dlaczego miałoby nie działać.
    Możesz jeszcze wrócić z częstotliwością RAM do 1333 i ręcznie timingi ustawić na 8-8-8-22-35-2T Taki set masz w SPD dla 711MHz (efektywnie 1422MHz? co to w ogóle jest w tych profilach to nie wiem)
    Generalnie to powinno działać.

Możesz jeszcze też spróbować zobaczyć co się dzieje jak muli. Proces explorer - i co obciąża CPU/ siedzi na RAM. HWiNFO w trybie sensor only i zobaczyć czy coś jest obciążone/rozgrzane.

Wydawało się banalny problem a jest jakiś dziwaczny.
  • #20 16339642
    house03
    Poziom 8  
    mialy by wplyw na te objawy lutowania mostkow w okolicy zlacza p4 dla zasilania procesora ?

Dodano po 8 [godziny] 34 [minuty]:

Podniosłem dzisiaj mnozniki ram w biosie, na takie jakie sa na kosciach czyli 9-10-9-27 i napiecie 1,5 V , ale nadal czasami szybciej czasami pozniej sie zawiesza na pulpicie albo po wyjsciu z gry
  • #21 16342949
    house03
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Performace wszelakie dajesz zawsze w drugą stronę iż extreme ;) Zwykle zależność jest taka - mniej performace więcej stabilności. Nie wiem co możesz ustawić i kiedy. Musiałby ktoś zajrzeć kto ma większą wiedzę o takiej płycie.

Sprawdź pamięci pojedynczo a memtest86 (bootowalna płyta lub pendrive). Kość pakujesz w slot 1 uruchamiasz i sprawdzasz 3 pełne pass testu. Jeśli dla obu kości wypadnie OK to sprawdź jeszcze ze 2 pass na 2 kościach.

No i upewnij się że masz BIOS F4 jednak - bo teraz patrze że twój CPU jest dopiero w F4 w ogóle obsługiwany.

Ogólnie jak memtest wypadnie pozytywnie, BIOS aktualny to ja powoli nie mam koncepcji już. Nie rozumiem dlaczego miałoby nie działać.
    Możesz jeszcze wrócić z częstotliwością RAM do 1333 i ręcznie timingi ustawić na 8-8-8-22-35-2T Taki set masz w SPD dla 711MHz (efektywnie 1422MHz? co to w ogóle jest w tych profilach to nie wiem)
    Generalnie to powinno działać.

Możesz jeszcze też spróbować zobaczyć co się dzieje jak muli. Proces explorer - i co obciąża CPU/ siedzi na RAM. HWiNFO w trybie sensor only i zobaczyć czy coś jest obciążone/rozgrzane.

Wydawało się banalny problem a jest jakiś dziwaczny.

ustawialem timingi tak jak pisze na kosciach , 9-10-9-27 ale nic z tego, uruchomilem na kablu hdmi , oraz na zlaczu pci express x4 i tez nic ,
  • #23 16344035
    house03
    Poziom 8  
    na pamieci pisze i pisze jeszcze napiecie 1.5 V seria viper patriota ma napisane

Dodano po 2 [minuty]:

dokladnie takie mam , https://www.amazon.co.uk/Patriot-PVI38G186C9K-Extreme-Masters-Memory/dp/B008U92JHK

Dodano po 5 [minuty]:

na tym filmie widac tam napisane mnozniki https://www.youtube.com/watch?v=ZxKlZV6_9U8 ,sprawdzilem dzisiaj pod kablem hdmi , obnizalem i podwyzszalem mnozniki ,zmienilem miejsce karty graficznej na PCI express x4 ale to nic nie pomoglo, sprobowalem uruchomic na zintegrowanej grafice , i powiem ze na integrze dziala nic sie nie zawiesza , niema paskow ,poprawnie sie wczytuje windows ,moze jakies macie pomysly teraz ?
  • #24 16344299
    310artur
    Poziom 43  
    No te same co od początku Ci pisze. Paski na ekranie, resety, błędy to może być równie dobrze grafika. Może być też zasilacz o czym już pisałem. Brak grafiki w PCI i wszystko gra więc znów wskazuje to na grafikę. Problemy możesz mieć dwa niezależne.
  • #25 16344546
    house03
    Poziom 8  
    po zawieszeniach czesto pisze sterownik amd graficzny został wyłączony ale odzyskał sprawność i wtedy pask i mulenie albo zawieszanie, czyli to grafika cos nie dziala jak powinna ,na asusuie dziala z tymi ramami , moze zmienic bios w grafice ? pomogl bys mi z tym ?

Dodano po 4 [minuty]:

Chcialbym tez sie zapytac dlaczego mi pokazuje zawszepo swiezym systemie zainstalowanym Radeon HD 7700 a po instalacji jakichkolwiek sterownikow pisze Radeon R7 200

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

to grafika , bo ram w single wykrywa 8 giga ale tez sie przywiesza, zrobilem video memory stress test i bledy pojawialy sie jak ruszam oknem testeu , dziwne
  • #26 16344899
    dt1
    Admin grupy komputery
    house03 napisał:
    po zawieszeniach czesto pisze sterownik amd graficzny został wyłączony ale odzyskał sprawność i wtedy pask i mulenie albo zawieszanie, czyli to grafika cos nie dziala jak powinna ,na asusuie dziala z tymi ramami , moze zmienic bios w grafice ? pomogl bys mi z tym ?

Nie, to karta jest uszkodzona, nie jej BIOS. Jak ją dobrze pomęczysz na Asusie to też będzie się wykładać.

house03 napisał:
    Chcialbym tez sie zapytac dlaczego mi pokazuje zawszepo swiezym systemie zainstalowanym Radeon HD 7700 a po instalacji jakichkolwiek sterownikow pisze Radeon R7 200

Seria R7-2xx to przemetkowane modele z serii HD7xxx, na przykład HD7770 i R7-250X posiadały ten sam procesor. W różnych wersjach sterownika mogły być różnie przypisane nazwy do poszczególnych ID sprzętu. Wyświetlana nazwa nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia.
  • #27 16345158
    house03
    Poziom 8  
    Panowie rozwiazalem problem, po dodaniukolejnych 2 x4 GB wszystko dziala juz ok, moim zdaniem jakis kontroler na plycie glownej dziala popawienie przy 1 kosci i 4 .a przy 2 kosciach i 3 zawiesza,anie ze grafika zepsuta
  • REKLAMA
  • #28 16345455
    dt1
    Admin grupy komputery
    Albo któraś z pamięci jest uszkodzona i dokładając wcześniej inne pamięci błąd przesunął się pod dalszy adres - i ujawni się przy wykorzystaniu pamięci. Warto zrobić memtest, o którym wcześniej pisałem.
  • #29 16345617
    house03
    Poziom 8  
    ja juz zrobilem mem test i video memory stress test na karcie ,wyszly pozytywnie, sypie bledami tylko jak sa 2 albo 3 kosci ,
  • #30 19550201
    prometeusz84
    Poziom 10  
    Wiem że temat jest stary i mało kto będzie zainteresowany ale chciałem napisać żeby nikt nie naciął się na to gówno jakim jest ta płyta główna.

Płyta główna zadziała prawidłowo tylko z kośćmi z listy kompatybilności ze strony producenta. Co więcej kości 4GB nie idzie już dostać nigdzie do tej płyty. Kupowanie Kości spoza listy kompatybilności jest loterią.
    Poniżej jakby ktoś był zainteresowany opisuję swoją przygodę z tym gównem od gigabyte.

Kupiłem tą płytę główną do małej obudowy jako TVBOX. Chciałem coś niedrogiego do oglądania VOD'ów Netflix HBO itd. Trafiłem tą płytę z procesorem i3-550 za 90 zł więc kupiłem. Wyciągnąłem ze swojego starego sprzętu kość ddr3 4GB i płyta ciągle się resetowała. Pierwsze co mi przyszło na myśl zmienię RAM że może być kość niekompatybilna. Jednak na każdej to samo a mam ich sporo. Już myślę płyta uszkodzona ale wpadłem na pomysł żeby włożyć 2 kości w dualu. Włączam i działa. Zdziwiony odpalam ze starego dysku windowsa 7 32bit i ok tylko na 32bit nie widzi całego ramu co oczywiste. Wszystko sobie ładnie konfiguruję bo tego win7 używam do serwisowania telefonów. Przychodzi pora na linuxa ponieważ tego systemu na co dzień używam. No i klops Myślę to Linuks więc może trzeba pokombinować inną dystrybucję itd. Kombinuję cały dzień nic. więc decyduję się na Win10. Już na początku jakiś błąd stop. Myślę więc coś nie tak. Odpalam memtesta i ciągle po 50 procentach się resetuje albo łapie freeza. No ładnie, pewnie kontroler pamięci na płycie walnięty i z jakiegoś powodu powyżej 4GB czy trochę ponad 4GB RAM się wiesza płyta. Problem że RAM działa tylko w dualu. No wiec kupiłem kości RAM 2x2+ 1x1Gb z listy kompatybilności ze strony producenta żeby sprawdzić czy nie w tym też problem. I wszystko hula a nawet lata. Nawet linux. Jestem zaskoczony tym że płyta na sockecie 1156 jest wybredna jak co niektóre laptopy i sprzęt sprzed socketu 775. Mam płytę potężną maszynę Jak na tamte czasy na starszym sockecie 1366 i dosłownie każda kość działa. Nawet na plycie s775 mi wszystko działało co nie podłączyłem. Kupowanie RAMu który nie występuje na liście kompatybilności do tej plyty to loteria. Do tego kości 4GB do tej płyty z listy kompatybilności już nie można nigdzie dostać chyba że szczęście na allegro że ktoś wystawi używki. Na szczęście mi starczy 4x2GB jako TVBOX chociaż myślałem że 90 zł to będzie mój jedyny wydatek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pamięcią RAM Patriot 2x 4GB DDR3, która nie działa w trybie dual channel na płycie głównej Gigabyte Q57M-S2. Przy użyciu jednej kości RAM system działa poprawnie, natomiast przy dwóch kościach występują zawieszenia i artefakty graficzne. Użytkownik zauważył, że pamięci działają poprawnie na płycie ASUS z tym samym socketem. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie poprawności montażu pamięci, ustawień BIOS, a także przeprowadzenie testów pamięci (memtest86). Ostatecznie, po dodaniu kolejnych 2x4GB RAM, problem został rozwiązany, co sugeruje, że mogło to być związane z kontrolerem pamięci na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA