logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt GTA 400 - Zwarcie przy podłączaniu zasilania, palą się bezpieczniki

mix truck 11 Mar 2017 20:40 1587 8
REKLAMA
  • #1 16338891
    mix truck
    Poziom 7  
    Witam. Jestem posiadaczem wzmacniacza samochodowego Blaupunkt GTA 400 w którym pojawił się problem; gdy podpinam zasilanie, to robi się zwarcie i pali bezpieczniki. Nie wiem co może być. Pomóżcie! Załączam zdjęcia: Blaupunkt GTA 400 - Zwarcie przy podłączaniu zasilania, palą się bezpieczniki Blaupunkt GTA 400 - Zwarcie przy podłączaniu zasilania, palą się bezpieczniki Blaupunkt GTA 400 - Zwarcie przy podłączaniu zasilania, palą się bezpieczniki
  • REKLAMA
  • #2 16338953
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Trzeba oddać wzmacniacz do naprawy fachowcowi.
  • #3 16338960
    redelektron
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    A jaka jest historia tego wzmacniacza? Co się z nim działo wcześniej? Wcześniej było dobrze?
  • REKLAMA
  • #4 16339051
    mix truck
    Poziom 7  
    Wcześniej grał normalnie ale chyba go przeciążyłem bo podpiąłem go pod subwoofer Powerbass 400 RMS i przestało grać. Wyłączyłem zasilanie i na drugi dzień patrze- bezpieczniki popalone i za każdym razem jak wkładam nowy bezpiecznik to od razu go pali.
  • #5 16339155
    RAFAŁ.M
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Sprawdź miernikiem wszystkie duże tranzystory. Druga opcja to wylutuj dwa elementy (diody) zaznaczone na zdjęciu i włącz wzmacniacz. Jeśli spali bezpiecznik to uszkodzona przetwornica jeśli nie to uszkodzenie w samej końcówce mocy wzmacniacza.
    Blaupunkt GTA 400 - Zwarcie przy podłączaniu zasilania, palą się bezpieczniki
  • #6 16339204
    mix truck
    Poziom 7  
    W prawym kanale duże tranzystory maja różne napięcie a w lewym z dużych tranzystorów 1z4,2z3 sie zgadzają czy jak wlutuje tranzystory z prawego kanału to będzie dobrze ?
  • REKLAMA
  • #7 16339262
    RAFAŁ.M
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Wylutuj tranzystory i sprawdź miernikiem złącza. Jeśli padły tranzystory w jednym kanale to zamiana może doprowadzić do uszkodzenia tranzystorów sterujących w drugim kanale.
  • REKLAMA
  • #8 16339323
    mix truck
    Poziom 7  
    Wylutowałem tranzystory, wymieniłem parę diod prostowniczych i nadal jest zwarcie.
  • #9 16342042
    mix truck
    Poziom 7  
    Po wymianie paru części zwarcie znikło ale cztery tranzystory zaczęły sie szybko nagrzewać i spaliło rezystor Blaupunkt GTA 400 - Zwarcie przy podłączaniu zasilania, palą się bezpieczniki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem samochodowym Blaupunkt GTA 400, który powoduje zwarcie i pali bezpieczniki po podłączeniu zasilania. Wcześniej wzmacniacz działał prawidłowo, ale po podłączeniu do subwoofera Powerbass 400 RMS wystąpiły problemy. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia tranzystorów, wylutowania diod oraz wymiany uszkodzonych elementów. Po wymianie kilku diod zwarcie ustąpiło, jednak cztery tranzystory zaczęły się przegrzewać, co prowadzi do dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA