Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oznaczenia na urządzeniu, róznice w podanym napięciu.

janele 12 Mar 2017 10:45 2481 17
    janele
    Level 10  
    Witam ! Mam pytanie dot.oznaczeń na urzadzeniach , np NAC 400V , AC 400 V , NAC 415 V AC 440 V , AC 480 V , i podobnie dla prądu jednofazowego : NAC 230 V NAC 240 V , AC 230 V , AC 240V ? Z tego co wiem to napięcie międzyfazowe w PL = 400V , więc skąd te oznaczenia 440, i 480 ,415 ? Będę wdzięczny za wyjaśnienia
  • Helpful post
    polaklbn
    Level 24  
    Quote:
    Zgodnie z Ustawą z dnia 03.04.1999 r. o normalizacji (Dz. U. nr 53 poz. 251 ze zm.) i wydanym na jej podstawie Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz.U. nr 80, poz. 911 ze zm.), zmienionym rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 20.01.2002r. (Dz.U. Nr 14, poz. 133) w Polsce zobowiązani jesteśmy do wprowadzenia w życie w całości zapisów Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 „Napięcia znormalizowane IEC”. W związku z tym do końca 2003 roku, w sieci niskiego napięcia z dotychczasowych 220/380 V napięcie powinno być podwyższone do 230/400 V ±10%. W okresie przejściowym napięcie w sieci powinno wynosić zgodnie z zaleceniami normy PN-IEC 60038:1999 Tabela I, pkt. 1) 230/400V +6% -10%.
  • Helpful post
    D214d3k
    Level 39  
    Przetwornice napięcia pracują w szerszym zakresie napięć. Im większa rozpiętość napięć zasilania na tym więcej rynków można sprzedawać produkt w tej samej wersji. Produkowanie wielu wersji wymaga przestawiania linii, trzymania zapasów każdej wersji, wybierania dedykowanej wersji na konkretny rynek. Również użytkownik ma lepiej jeśli podróżuje z bardziej uniwersalnym sprzętem bo stosując konwerter wtyczki podłączy go wszędzie.
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    janele wrote:
    Witam ! Mam pytanie dot.oznaczeń na urzadzeniach , np NAC 400V , AC 400 V , NAC 415 V AC 440 V , AC 480 V , i podobnie dla prądu jednofazowego : NAC 230 V NAC 240 V , AC 230 V , AC 240V ? Z tego co wiem to napięcie międzyfazowe w PL = 400V , więc skąd te oznaczenia 440, i 480 ,415 ?

Piszesz: na "urządzeniach", znaczy, że chodzi o różne sprzęty. Oznacza to ni mniej ni więcej, że są przeznaczone na różne rynki.
    Poza tym, zasilacze impulsowe mają dużą tolerancję napięcia zasilającego, urządzenia mogą pracować przy różnych rodzajach sieci zasilającej, także z pewną różnicą napięć znamionowych.
    janele
    Level 10  
    Witam! Sorry, źle napisałem, nie ma tych oznaczeń na urządzeniach tylko w dokumentacji ogólnej, która może być wykorzystana na różnych rynkach, przy różnych napięciach. W dalszym ciągu nie wiem co znaczą - NAC , AC - to wiem - prąd przemienny, ale NAC ...?
    polaklbn
    Level 24  
    NAC to firma produkująca narzędzia ogrodnicze (tańsza wersja Husqvarny). Być może chodzi tu o jakąś piłę łańcuchową elektryczną?
    Anonymous
    Anonymous  
    janele
    Level 10  
    Kolego ! nie bądź niemiły , i spójrz co napisałem na początku , że chodzi o opisy w dokumentacji urządzenia elektrycznego , i nie ważne chyba czy to jest spawarka , piec, czy grzałka , a Ty filozofujesz ze NAC to sprzęt ogrodniczy , tyle to każdy wie , jeśli był choć raz w znanych nam dużych marketach . Więc napiszę raz jeszcze : 3 NAC 400 V , 1 NAC 400 V. Mimo Twoich złośliwości - pozdrawiam :)

Dodano po 3 [minuty]:

..tak mnie zdenerwował kolega że napisałem : 1 NAC 400V - zamiast : 1 NAC 240 V ....
    djlukas
    Level 27  
    WojcikW wrote:
    3 NAC 400 V , 1 NAC 400 V. Mimo Twoich złośliwości - pozdrawiam

A nie jest czasem tak: 3N AC 400V, 1N AC 400V?
    janele
    Level 10  
    Niestety , spacja jest po cyfrze 3 potem razem NAC ( może to błąd przedruku z niemieckiego , i do pdf ?
    )
    kokapetyl
    Level 43  
    janele wrote:
    może to błąd przedruku z niemieckiego

Może, może coś innego ?
    Zamiast kombinować to podaj (o co byłeś już proszony) nazwę i model tego urządzenia.
    vodiczka
    Level 43  
    djlukas wrote:
    A nie jest czasem tak: 3N AC 400V, 1N AC 400V?
    janele wrote:
    Niestety, spacja jest po cyfrze 3 potem razem NAC
    Może to skrót od Nominal Alternating Current, :idea:
    janele
    Level 10  
    Oryginalna instrukcja instalacji , piec konwekcyjno - parowy , Self Cooking Center typ 101 Rational model :20x 1/1

Dodano po 4 [minuty]:

kolego - vodiczka- może to być właśnie takie oznaczenie , byłoby to bardzo sensowne , ale czy , takie opisy są stosowane ? spotkałeś się z tym ?
    vodiczka
    Level 43  
    janele wrote:
    ale czy , takie opisy są stosowane ? spotkałeś się z tym ?
    Nie ale możliwe że niedawno je wprowadzono.
    janele
    Level 10  
    Ok, zamykam temat. Dziękuje wszystkim za dyskusję.
    Pozdrawiam JK.
    Anonymous
    Anonymous  
    janele
    Level 10  
    Jeszcze raz dziękuję - temat zamykam :)