logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RCD typu AC czy A w instalacji domowej - które wybrać do urządzeń z zasilaczami?

MichalLex 03 Lip 2025 22:44 951 28
  • #1 21597015
    MichalLex
    Poziom 2  
    Witam

Miałem wykonywaną modernizację instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym, w ramach której
    - zostały dodane wyłączniki różnicowoprądowe (wcześniej w ogóle nie było)
    - został wykonany obwód do klimatyzatora
    - został wykonany obwód i podłączony został piekarnik

I pytanie mam do pierwszego punktu. Bo zamontowane zostały wyłączniki typu AC. Wiem, że jest to zgodne z polskimi normami (ale np. niemieckie przepisy zabraniają typu AC), ale np. tu na forum czytam, żeby dzisiaj już raczej stosować typ A. Nie mam pretensji do elektryka, który to wykonywał, bo umawialiśmy się po prostu na wyłączniki różnicowoprądowe i nie było mowy o konkretnych typach. Później trochę zacząłem czytać na ten temat i pytam z ciekawości - czy tak naprawdę RCD typu A są konieczne przy typowych urządzeniach? Bo większość urządzeń zasilanych prądem stałym ma napięcie, które jest już bezpieczne, więc nawet jeśli uszkodzi się np. przewód ładowarki do telefonu, to tam i tak będzie napięcie tylko kilka woltów, więc nie będzie żadnego zagrożenia.
    Tak swoją drogą czy RCD typu AC mają jakąkolwiek zaletę względem typu A? Patrzę w Internecie na ceny i można kupić nawet typ A taniej niż AC (mam wyłączniki ABB), więc cena nie jest argumentem. Daty produkcji są z tego roku, więc też nie jest tak, że elektryk chciał się pozbyć jakichś zapasów.
    Co do samego połączenia to wygląda to tak: 3 RCD jednofazowe, na każdą z faz, 1 RCD trójfazowy - obwód z gniazdem siłowym w garażu, piekarnik podłączony bez RCD.
    AI: Jakie dokładnie urządzenia (oprócz klimatyzatora i piekarnika) są podłączone do obwodów chronionych przez te wyłączniki różnicowoprądowe? Chodzi mi głównie o to, czy są tam np. komputery, ładowarki, sprzęt RTV/AGD itp.
    Komputer, telewizor, czajnik, ekspres do kawy, lodówka, pralka, zmywarka
    AI: Czy w Twojej instalacji są urządzenia z zasilaczami impulsowymi (np. ładowarki do telefonów, laptopy, telewizory, komputery), które mogą generować prądy upływowe o charakterze pulsującym DC?
    Tak - ładowarki do telefonów, laptopów
  • #3 21597063
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1173
    Niemieckie przepisy są często dziwne i znacząco odmienne od polskich. Często też spotykam się z praktyką powoływania się na nie, np. przez ubezpieczycieli lub różnych "doradców", głównie wtedy gdy chroni im to interesy i jest bardziej opłacalne dla nich. Nawet jeżeli nie są to przepisy unijne, tylko lokalne, a nawet nie przepisy czy normy, ale zwykłe zalecenia. Jakoś nie chcą się jednak na nie powoływać, gdy są bardziej liberalne od polskich i mniej chronią interesy. Zwykle wtedy zadaje się pytanie, a czemu nie powołują się przepisy argentyńskie, albo nigeryjskie...

To nie znaczy, że polskie przepisy są gorsze lub niemieckie lepsze. Wiadomo jakie przepisy obowiązują u nas i takie należy spełniać w ich pełnym zakresie. Jak chcesz więcej niż wymagają - twój wybór, wolno ci zawsze zrobić więcej niż wymaga przepis.

Podstawą oceny czy RCD jest właściwy, są poprawnie wykonane pomiary ochrony przeciwporażeniowej.
    Czy są spełnione czasy wyłączenia we wszystkich "ćwiartkach", czy prądy wyłączenia mieszczą się w przyjętych granicach i czy wyłącznik jest prawidłowo wyzwalany.

Po drugie, wiele zasilaczy ma separowany obwód wtórny, a RCD zabezpiecza obwód pierwotny, od strony instalacji.
    Gdybyś montował RCD na obwodach wtórnych separowanych (różne są zboczenia i dziwactwa), to może i byłoby zasadne montowanie RCD o innej klasie. Ale w tym wypadku... Może nie być to konieczne.

Poproś o wykonanie pomiarów. I tak powinny być zrobione i powtarzane przynajmniej co 5 lat.
  • #4 21597064
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    MichalLex napisał:
    Później trochę zacząłem czytać na ten temat i pytam z ciekawości - czy tak naprawdę RCD typu A są konieczne przy typowych urządzeniach? Bo większość urządzeń zasilanych prądem stałym ma napięcie, które jest już bezpieczne, więc nawet jeśli uszkodzi się np. przewód ładowarki do telefonu, to tam i tak będzie napięcie tylko kilka woltów, więc nie będzie żadnego zagrożenia.

Wiele urządzeń, jak nie większość posiada zasilacze impulsowe, które na wejściu mają diody prostownicze, a tam jest napięcie sieci 230V, więc obecnie typ A jak najbardziej ma zastosowanie w przeciwieństwie do typu AC, który z zasady nie powinien reagować na wyprostowany prąd jednopołówkowo.
    Link
    Link
  • #5 21597079
    MichalLex
    Poziom 2  
    Mi tu nie chodzi o przepisy – wiem, że teraz jest to zgodnie z polskimi normami i mam zrobione pomiary z protokołem. O niemieckich napisałem, bo taką informację znalazłem tu na forum i myślałem, że może w tym przypadku takie przepisy mają uzasadnienie. Chodzi mi tu tylko o praktykę, tzn. czy w typowym domu, bez jakichś specjalistycznych sprzętów typ A ma jakieś przewagi nad AC. Ale jak widać w tym aspekcie zdania są podzielone :)
    Gdybym się wcześniej zainteresował tematem, to pewnie dogadałbym się na typ A, a tak to pewnie zostawię tak, jak jest i dopiero gdy będzie konieczność wymiany, to będą wymienione na typ A. Jednak i tak nie rozumiem, dlaczego elektrycy nadal montują AC, skoro różnica w cenie nie jest jakaś kolosalna (najtaniej ten model, który mam: FH202 AC-40/0,03 udało mi się znaleźć za 100 zł, a odpowiednik typu A: F202A-40/0,03 za 117 zł), a jednak typ A ma zalety względem AC, przy braku wad.
  • #6 21597110
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    @MichalLex Może po prostu elektrycy nie zwracają uwagę na typ, a jedynie prąd upływu, prąd znamionowy i czy 1f czy 3f. Zostaw tak jak jest na razie. Całe życie mieszkałeś bez RCD i też jakoś to było, a teraz masz i tak 10x lepiej zrobione niż wcześniej.
  • #7 21597133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21597587
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    78db78 napisał:
    Załóż AC.

Uzasadnij.
  • #10 21597790
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    78db78 napisał:
    Załóż AC.
    Magic_moon napisał:
    Uzasadnij.
    W układzie TN jest ochrona jak RCD nie ma.
    Magic_moon - zauważ, że jak odbiornik podłączysz do puszki to RCD nie jest wymagany.
    Dlatego w układzie TN typ RCD nie jest istotny.
  • #11 21597969
    Magic_moon
    Poziom 32  
    W nowych instalacjach jest zalecany typ A. Proszę sobie przeanalizować różnicę obu i wyciągnąć wnioski, z resztą było kilka tematów na forum.
  • #12 21597989
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Magic_moon napisał:
    W nowych instalacjach jest zalecany typ A. Proszę sobie przeanalizować różnicę obu i wyciągnąć wnioski
    Prosze bardzo - wyciągam wniosek
    Magic_moon - w ukladzie TN jak odbiornik podłączysz do puszki to RCD nie jest wymagany.
    Magic_moon - istotne to jest dla instalacji w układzie TT.
  • #13 21597990
    Magic_moon
    Poziom 32  
    CYRUS2 napisał:
    Magic_moon - w ukladzie TN jak odbiornik podłączysz do puszki to RCD nie jest wymagany.

Przecież wszystkiego na stałe nie podłączasz ?

CYRUS2 napisał:

Nie zgadzam się z tym, ale to moje osobiste zdanie.
  • #14 21597999
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Magic_moon napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Przecież wszystkiego na stałe nie podłączasz ?
    To oznacza, że ochronanprzciwporażeniowa w układzie TN pracuje bez RCD.
    Dlatego typ RCD nie jest istotny w układzie TN.
    CYRUS2 napisał:
    Magic_moon napisał:
    Nie zgadzam się z tym, ale to moje osobiste zdanie.
    Tak pisze osoba która nie wie czym się różnią w działaniu ochrony przeciwporażeniowej układy TN i TT.
  • #15 21604041
    Magic_moon
    Poziom 32  
    CYRUS2 napisał:
    Tak pisze osoba która nie wie czym się różnią w działaniu ochrony przeciwporażeniowej układy TN i TT.

To twoja opinia. Ja mam nico inne zdanie. Ale ty z tego słyniesz na forum Panie Bronku22.
  • #16 21604087
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Magic_moon napisał:
    To twoja opinia. Ja mam nico inne zdanie. Ale ty z tego słyniesz na forum Panie Bronku22.
    Tak pisze osoba która nie ma argumentów merytorycznych.

Magic_moon - do roku 2009 RCD w instalacji TN nie było wymagane.
    W TT było wymagane.
  • #17 21604100
    Magic_moon
    Poziom 32  
    CYRUS2 napisał:
    Tak pisze osoba która nie ma argumentów merytorycznych.

Oj chłopie, jest masa artykułów, które przemawiają za typem A. Na elektrodzie, ISE, itp formach. Poczytaj na co reaguje AC a na co A.
  • #18 21604210
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    CYRUS2 napisał:
    Magic_moon - do roku 2009 RCD w instalacji TN nie było wymagane.
    Może kolega będzie uprzejmy zajrzeć do PN-IEC 60364-4-41:2000 i p. 413.1.3.8 i przestanie pisać głupoty.
  • #19 21604284
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    Może kolega będzie uprzejmy zajrzeć do PN-IEC 60364-4-41:2000 i p. 413.1.3.8 i przestanie pisać głupoty.
    Cytat:

413.1.3.8 W układzie TN mogą być stosowane następujące urządzenia ochronne :
    - urządzenie ochronne przetężeniowe
    - urządzenie ochronne różnicowoprądowe
    To dwa niezależne urządzenia ochronne.
    Czytaj ze zrozumieniem, Elpapiotr.
    Nie ma nakazu stosowania jednocześnie urządzenia ochronnego przetężeniowego
    i urządzenia ochronnego różnicowoprądowego.
  • #20 21604378
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Dz.U. 2002 Nr 75 poz. 690 paragraf 183 p. 1 podpunkt 3

I daj już spokój chłopie.
  • #21 21604418
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Cyrus dalej nie rozumie, co oznacza ochrona uzupełniająca w instalacjach elektrycznych.
  • #22 21604529
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Magic_moon napisał:
    Dz.U. 2002 Nr 75 poz. 690 paragraf 183 p. 1 podpunkt 3
    I daj już spokój chłopie.

To Rozporzdzenie dotyczy budynków.
    Magic_moon - w budynkach są także instalacje w układzie TT.
    Magic_moon - czytaj :
    Cytat:
    3) urzadzenia ochronne rożnicowoprądowe lub inne środki ochrony przeciwporażeniowej

elpapiotr napisał:
    Cyrus dalej nie rozumie, co oznacza ochrona uzupełniająca w instalacjach elektrycznych.
    Czy to dla elpapiotr to ochrona uzupełniająca ?
    elpapiotr napisał:
  • #23 21604557
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    No to jedziemy dalej. Ta sama norma z 2000 roku :

412.5 Ochrona uzupełniająca za pomocą urządzeń różnicowoprądowych
    UWAGA - Zastosowanie urządzeń różnicowoprądowych ma na celu tylko zwiększenie skuteczności ochrony przy dotyku bezpośrednirm.
    412.5.1 Stosowanie urządzeń różnicowoprqdowych o znamionowym różnicowym prądzie zadziałania nie przekraczającym 30 mA uważa się za uzupełnienie ochrony w przypadku nieskutecznego działania innych środków ochrony przed dotykiem bezpośrednim lub w przypadku nieostrożności użytkowników.
    412.5.2 Urządzenia te nie mogą być jedynym środkiem ochrony i użycie ich nie zwalnia od obowiązku zastosowania jednego ze środków wymienionych w 412.1 do 412.4.

Dalej pisz swoje wymysły.

A poprzedni punkt PN-IEC, który wspomniałem dotyczył głupoty, jaką napisałeś :
    Cytat:
    Magic_moon - do roku 2009 RCD w instalacji TN nie było wymagane
  • #24 21604601
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Bronek z reguły pisze bzdury, ale to jego sprawa.
  • #25 21604697
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    UWAGA - Zastosowanie urządzeń różnicowoprądowych ma na celu tylko zwiększenie skuteczności ochrony przy dotyku bezpośrednirm.

Był w roku 2000 nakaz stosowania RCD jako ochrony uzupełniającej - nie było.
    Od niedawna jest nakaz stosowania RCD także na oświetlenie.
  • #26 21604737
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Przestań się plątać.
    Był nakaz, nie było, od niedawna jest nakaz ... Masło maślane.
    Zapoznaj się z Dz. U. 2002 Nr 169 poz 1386 art 5.3
    Pewnie już sam nie wiesz, co piszesz.
  • #27 21604850
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Już się nasz Bronek22 pogubił hehe .
  • #28 21604894
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Temat :
    RCD typu AC czy A w instalacji domowej - które wybrać do urządzeń z zasilaczami?
    elpapiotr napisał:
    UWAGA - Zastosowanie urządzeń różnicowoprądowych ma na celu tylko zwiększenie skuteczności ochrony przy dotyku bezpośrednim.
    Tym cytatem, udowodniłeś, że nie ma sensu stosować RCD A jako ochrony uzupełniającej.

Proste, ochrona przed napięciem na obudowie odbiornika to ochronna przed dotykiem pośrednim.

elpapiotr napisał:
    412.5.1 Stosowanie urządzeń różnicowoprądowych o znamionowym różnicowym prądzie zadziałania nie przekraczającym 30 mA uważa się za uzupełnienie ochrony w przypadku nieskutecznego działania innych środków ochrony przed dotykiem bezpośrednim
    Jeszcze raz to samo.
  • #29 21604898
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Szkoda słów i szkoda polemiki z laikiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru wyłączników różnicowoprądowych (RCD) typu AC lub A w instalacji domowej, zwłaszcza w kontekście urządzeń zasilanych zasilaczami impulsowymi. Wyłączniki typu AC reagują tylko na prąd przemienny sinusoidalny, natomiast typ A wykrywa również prąd pulsujący jednopołówkowy, charakterystyczny dla zasilaczy impulsowych obecnych w większości nowoczesnych urządzeń. Polskie normy dopuszczają stosowanie typu AC, jednak coraz częściej zaleca się typ A ze względu na lepszą ochronę przy obecności zasilaczy impulsowych. W instalacjach w układzie TN typ RCD jest mniej krytyczny, natomiast w układzie TT typ A jest bardziej wskazany. Różnica cenowa między typami AC i A jest niewielka, co przemawia za wyborem typu A. Wskazano również, że elektrycy często nie zwracają uwagi na typ RCD, skupiając się na prądzie znamionowym i liczbie faz. Podkreślono konieczność wykonania pomiarów ochrony przeciwporażeniowej i spełnienia norm PN-IEC 60364-4-41:2000. Dyskusja zawierała także odniesienia do praktyk i przepisów niemieckich oraz polskich, podkreślając, że należy stosować się do obowiązujących norm lokalnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA