Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie profile, gdzie, jak zbudować ścianki działowe

tomekmazepa 13 Mar 2017 15:06 1518 3
Wago
    tomekmazepa

Level 15  
    Witajcie,
    Mam do zaadoptowanie poddasze pod mieszkanie, i tutaj moja prośba o pomoc.
    Chciałbym się dowiedzieć z jakich profili najlepiej zrobić ścianki działowe, planuję tam zrobić otwartą kuchnię, łazienkę gdzie jedna ściana będzie dotykała do sypialni a druga do kompleksu szafek kuchennych, gdzie szafki będą również wiszące.
    pokój dla dziecka, pokój dla gości do spania pomiędzy otwarty salon z wielkim balkonowym oknem.
    Czytałem na forach różne zestawienia ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania czy zrobić ścianki z profili, które będą łączone podwójnie tzn z jednej i drugiej strony dwie konstrukcję łączone razem, czy pojedynczy profil 100.
    Zależy mi na tym, aby konstrukcja była w miarę solidna. Mam jeszcze jedno pytanie czy można łączyć np. profile metalowe z drewnem chodzi mi o to, że tam gdzie wiem że konstrukcja ma być solidna, bo będą tam np. wisiały szafki lub coś ciężkiego, to czy mogę zastosować np. wstawki gdzie konstrukcja będzie z drewna, chodzi mi o to czy te dwa materiały nie będą pracować niezależnie od siebie i czy po pewnym czasie nie będzie tam np. pęknięć.
    Zapytacie mnie dlaczego nie wezmę sobie firmy?? otóż był właściciel jednej powiedział, że przyjdą i tak idą od grudnia i dojść nie mogą.
    Przyszli Panowie z innej ale powiedzieli że, tak jak Ja chciałbym sobie rozmieścić pomieszczenia to, to nie będzie praktyczne im się tak nie podoba zaczęli robić w jednym pomieszczeniu i więcej już ich nie widziałem.
    Więc powiem tak chciałbym zrobić sobie według swojej wizji i tak jak mi się podoba a nie tak jak komuś się wydaje że będzie lepiej.
    Na co dzień zajmuję się mechaniką samochodową i też pytam klienta przy montażu jak on widzi zakładanie niektórych dodatków, typu centralny zamek instalacja gazowa oczywiście nie pytam się go gdzie mają iść przewody, ale jeżeli chodzi i diody przełączniki i elementy, które klient będzie przyciskał i chce je mieć tam gdzie chce to je tam montuję i za wiele się nie odzywam.
    Jeszcze jedna taka sprawa, mianowicie została mi do wykończenia klatka schodowa w przyszłości chce tam zamontować poręcz z czego w tym miejscu zrobić ścianki dodam że od muru ściany zewnętrznej (nośnej) schody są oddalone o około 80cm i chciałbym to jakoś solidnie obudować.
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie z Państwa strony[/code]
  • Wago
    asako
    Level 14  
    Na stronie Rigips.pl jest dużo informacji i rozwiązań konstrukcyjnych, łącznie z rysunkami.
  • Wago
    Parowy
    Level 23  
    Witaj.

Ścianki pomiędzy pomieszczeniami, nie obciążone możesz śmiało zrobić z profili 100mm, dla spokojności podwójnie opłytowane (w sensie z jednej i drugiej strony dwie warstwy plyty gk), ścianki kuchni, na których będą wisiały szafki, wzmocnij warstwą płyty osb 12mm, również na profilu 100mm.
    Podwójna konstrukcja jest sztywniejsza ale zajmuje więcej miejsca, stosuję się ją do ścianek o dużej niepodpartej powierzchni, np. w galeriach handlowych.

Ściankę przy schodach zrobiłbym murowaną, zakotwioną do elementów nośnych/konstrukcyjnych, prętami ze stali zbrojeniowej.

Reszta szczegółów technologii suchej zabudowy w internetach i na YT.

Pozdrawiam
    tomekmazepa

Level 15  
    Dzięki wielkie za podpowiedzi jak zacznę remont, to będę się starał opisywać w miarę możliwości jak mi idzie oraz w razie jakichś niejasności będę prosił o dalsze wskazówki