logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć podwójny włącznik światła w łazience? Szczegóły instalacji

ohiorafal 14 Mar 2017 08:24 8727 18
  • #1 16344490
    ohiorafal
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam , proszę o pomoc.
    Podczas remontu poprosiłem fachowców o dołożenie w łazience dodatkowego źródła światła, nad lustrem. Prąd pobrali z puszki koło lustra.
    W puszcze po starym włączniku wyprowadzili dwa nowe przewody (kabel K3 i K4) od nowego oświetlenia, faza i zero. Zakupiłem podwójny włącznik, i mam problem. Jak podłączyć abym jednym klawiszem zapalać/gasić jedną zarówkę, a drugim klawiszem drugą żarówkę.
    Napiszcie proszę czy któreś kable musze zmostkować i w jakich gniazdach je umieścić (1a,1b,2a, etc...)

Z góry dziękuje!
  • #2 16344527
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4575
    Zakładam, że obie puszki są zasilone z jednej fazy, Mieszkasz w bloku? w takim przypadku-k1 włącz do 4a, k4 do 4b, k2 do 1 , k3 do 2. Jeśli w puszkach są inne fazy lub zasilone są z innych bezpieczników to nie wolno tak podłączać.
  • #3 16344528
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Czy to są dwie różne puszki czy jedna , a jeżeli dwie to czy jest w nich ta sama faza ?
  • #4 16344534
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    ohiorafal napisał:

Podczas remontu poprosiłem fachowców o dołożenie w łazience dodatkowego źródła światła, nad lustrem. Prąd pobrali z puszki koło lustra.

Niestety, to nie byli fachowcy. W żadnej specjalności.
  • #5 16344557
    Krzys55
    Poziom 28  
    retrofood napisał:
    . Panie moderatorze , ale to niestety nie jest odpowiedż na pytanie .
  • #6 16344561
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Tu masz schemat jak to powinno być podłączone aby działało właściwie. Jest to schemat taki ideowy, a ty w praktyce masz podłączyć tak kable aby uzyskać taki efekt końcowy.

I jeszcze inaczej narysowane.

• #7 16344597
    ohiorafal
    Poziom 10  
    Witam, mieszkam w bloku wielka płyta po wymianie instalacji, nowa skrzynka z 3ma bezpiecznikami.
    Każda żarówka zasilana jest z osobnej puszki. Zastanawiam się jak sprawdzić czy obie puszki są na jednej fazie, chyba najlepiej będzie po kolei wyłączać bezpieczniki i sprawdzić czy w obu puszkach w tym samym momencie zniknie napięcie. Dobrze myślę ?
    Jeżeli tak się stanie, to zastosuje się do rady użytkownika ,,stanislaw1954" :
    Mieszkasz w bloku? w takim przypadku-k1 włącz do 4a, k4 do 4b, k2 do 1 , k3 do 2. Jeśli w puszkach są inne fazy lub zasilone są z innych bezpieczników to nie wolno tak podłączać.
  • #8 16344614
    retrofood
    Krzys55 napisał:
    retrofood napisał:
    . Panie moderatorze , ale to niestety nie jest odpowiedż na pytanie .

Ano nie jest z tego powodu, o którym wspominali już inni, ale nie tylko. W łazience nie stosujemy żadnych puszek! Jeśli był remont, należało istniejącą puszkę wyprowadzić przynajmniej na drugą stronę ściany lub do przedpokoju i nie robić totolotka ze zgadywanką, ten sam obwód, czy nie.
    Chciałem, abyś miał tego świadomość.
  • #9 16344616
    Krzys55
    Poziom 28  
    ohiorafal napisał:
    Witam, mieszkam w bloku wielka płyta po wymianie instalacji, nowa skrzynka z 3ma bezpiecznikami.
    . To że masz trzy bezpieczniki to nie musi znaczyć , że masz trzy fazy .
  • #10 16344617
    retrofood
    Krzys55 napisał:
    ohiorafal napisał:
    . To że masz trzy bezpieczniki to nie musi znaczyć , że masz trzy fazy .

Oczywiście, że nie ma trzech faz, ale mogą być różne obwody.
  • #11 16344627
    Krzys55
    Poziom 28  
    retrofood napisał:
    Oczywiście, że nie ma trzech faz, ale mogą być różne obwody.
    Zgadza się masz rację .
  • #12 16344633
    ohiorafal
    Poziom 10  
    Jest jedna faza ale różne obwody, ponieważ gdy po kolei wyłączam bezpieczniki, światło gaśnie z pokojach/kuchni po kolei.
    Zakładam, że użytkownikowi Stanisław chodziło o jeden obwód, nie fazy:
    Zakładam, że obie puszki są zasilone z jednej fazy, Mieszkasz w bloku? w takim przypadku-k1 włącz do 4a, k4 do 4b, k2 do 1 , k3 do 2. Jeśli w puszkach są inne fazy lub zasilone są z innych bezpieczników to nie wolno tak podłączać.

Dzisiaj wrócę po pracy do domu i sprawdzę czy obie puszki są na jednym obwodzie. Jeżeli tak, to podłączę wg instrukcji i dam znać jak to wygląda.
  • #13 16344646
    retrofood
    ohiorafal napisał:

Dzisiaj wrócę po pracy do domu i sprawdzę czy obie puszki są na jednym obwodzie. Jeżeli tak, to podłączę wg instrukcji i dam znać jak to wygląda.

Uważaj, bo "fahofcy" mogli Ci jeden wyłącznik dać na fazie, a drugi przewód doprowadzić niekoniecznie z fazy. Po takich "specach" można się wszystkiego spodziewać.
  • #14 16344673
    ohiorafal
    Poziom 10  
    Kurcze, to jak to sprawdzić aby być w 100% pewnym ?
  • #15 16344761
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Po prostu podłącz to tak jak ci pokazałem. Jak nie wiesz czy to jedna faza czy dwie, to wyłącz na próbę ten bezpiecznik, gdzie zaniknie faza. Wtedy sprawdź w drugiej puszce, czy i tam jej nie ma. Ot cała filozofia.
  • Pomocny post
    #16 16345039
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie wyłącznika ,który byłby podobny z zewnątrz, to znaczy miałby dwie klapki, a w środku dwa oddzielne " tory " wtedy oba obwody funkcjonowałyby oddzielnie. Kiedyś taki łącznik spotkałem, ale nie pamiętam jakiej firmy. Może w dobrej hurtowni, by się taki znalazł.
  • Pomocny post
    #17 16345240
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    stanislaw1954 napisał:
    Najlepszym wyjściem byłoby zastosowanie wyłącznika ,który byłby podobny z zewnątrz, to znaczy miałby dwie klapki, a w środku dwa oddzielne " tory " wtedy oba obwody funkcjonowałyby oddzielnie.

Nawet ten widoczny na zdjęciach włącznik ma już nawet miejsce na te dodatkowe, niezależne zaciski, ale bez przesady. Nie ma co kombinować i zrobić tak jak wyżej pokazałem.
  • #18 16346768
    ohiorafal
    Poziom 10  
    Witam, obu Panom wielkie dzięki. Po przyjściu do domu wyłączałem po kolei wszystkie korki. Na obu puszkach prąd zniknął jednocześnie, także są na jednej fazie (jednym obwodzie).
    Zastosowałem się do rady i podłączyłem przewody jak wskazał "stanislaw1954". I wszystko pięknie chodzi :) Obie żarówki zapalają się i gasną niezależnie, każda z osobnego przycisku.

Mam ta zostawić czy podłączyć tak jak radził "Zybex". Czy sposób Stanisława niesie ze soba jakieś ryzyko ?
  • #19 16346988
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli są zasilane z jednego obwodu, to w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas remontu łazienki użytkownik zainstalował dodatkowe źródło światła nad lustrem, jednak napotkał problem z podłączeniem podwójnego włącznika, aby każda żarówka mogła być włączana niezależnie. Użytkownicy forum doradzili, aby sprawdzić, czy obie puszki są zasilane z tej samej fazy, co można zrobić przez wyłączanie bezpieczników. Po potwierdzeniu, że obie puszki są na jednym obwodzie, użytkownik podłączył przewody zgodnie z instrukcją, co pozwoliło na prawidłowe działanie włącznika. Wskazano również na ryzyko związane z nieprawidłowym podłączeniem przez "fachowców" oraz zasugerowano użycie wyłącznika z oddzielnymi torami dla większej niezawodności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA