logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przelotkę TSOP48-DIP do programatora MINI PRO USB TL866CS?

biuro74 15 Mar 2017 16:11 531 4
REKLAMA
  • #1 16347506
    biuro74
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam,

Mam jednorazowa "robotke" przy FlashROMie w obudowie TSOP48 i postanowilem kupic sobie jakis najtanszy programator, padlo na MINI PRO USB TL866CS.

Poniewaz ten programator nie ma w wersji podstawowej (chodzi wlasnie o koszty) podstawek TSOP48, kupilem dodatkowo podstawke taka

http://www.ebay.co.uk/itm/272566243019

W pospiechu nie zauwazylem rozmiarow plytki owej podstawki, ktora ma 35mm, wiec bedzie szersza od gniazda DIP w programatorze.
    Po chwili szukania znalazlem zestaw (bo to mozna juz nazwac przelotka do przelotki) nadajacy sie do wkladania kosci TSOP48 to tego programatora, ktory kosztuje 27 USD i sklada sie on z podobnej podstawki, co zamowilem ja, oraz dodatkowej plytki, w ktora wklada sie owa przelotka - a calosc do programatora.

W czym problem ?
    Otoz zastanawiam sie - w kwestii ciecia kosztow oczywiscie - nad zrobieniem samodzielnie takiej "przelotki do przelotki", czyli plytki z mniejszym rozstawem pinow, ktore beda zwyczajnie przylutowane kabelkami do odpowiednich nozek podstawki po stronie DIP. Tak mi sie wydaje, ze to zwykla przelotka, wiec powinno chodzic tylko o realokacje linii... ale zastanowilo mnie, czemu oryginalna "przelotka do przelotki" ma na swoim PCB jakies scalaki:

https://www.aliexpress.com/store/product/Orig...-Universal-Programmer/534941_32751133072.html

(to ten ostatni obrazek na dole) ?
    Czy chodzi o specjalne wlasciwosci chipa A z programatora (jak mam wersjer CS - uproszczona), czy te chipy cos konkretnego robia w moim przypadku ? Czy tez mozna spokojnie je pominac - jak to mam w planie ?

Mozecie sie podzielic wiedza, jesli taka posiadacie ?
    Dzieki z gory.
  • REKLAMA
  • #2 16347559
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Witam

Z tego co widzę, pierwsza podstawka z ebay, jest to przejściówka 1:1 pin. Czyli pin 1 TSOP48 odpowiada pinowi nr 1 obudowy DIP.

Jeśli zaś chodzi o drugi model, to wygląda mi to na przejściówkę obsługującą pamięci Flash NOR w obudowach TSOP48, dlatego są po to te układy by rozszerzyć ilość pinów I/O. Z tego co widzę programator posiada gniazdo ZIF40.

Dodano po 2 [minuty]:

Zatem podsumowując, widzę tam dwa adaptery.
    Pierwszy - ten dolny rozszerzający ilość pinów z 40 do 48, oraz drugi - górny adapter pozwalający na umieszczenie układu w konkretnej obudowie.

Dodano po 42 [sekundy]:

Ten FlashROM ma jaki symbol?
  • REKLAMA
  • #3 16347613
    biuro74
    Poziom 7  
    Jest kompatybilny z programatorem w wersji CS, bez obaw i nie wymaga chipa "A" (a wiec nie korzysta ICSP - wiec z tego, co doczytuje, nie musi miec tych chipow z dolnego adatptera).

Czyli wynika, ze moge spokojnie wyprowadzac polaczenia do ZIFa ?
  • REKLAMA
  • #5 16347748
    biuro74
    Poziom 7  
    Ozeszq, nie policzylem pinow w ZIFie.
    Czyli musze wydac jednak 27$ na caly zestaw. *&$^$ Chince. Dzieki za zwrocenie uwagi.
REKLAMA