logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mercedes w164 klapa bagażnika nie zamyka sie

michal2045 16 Mar 2017 16:48 30171 18
REKLAMA
  • #1 16349885
    michal2045
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam Panowie pacjent MB w164 ML420 a problem z klapa bagaznika ,otwiera ją z przycisku w klapie ,otwiera z przycisku w drzwiach i w pilocie natomiast problem jest z zamykaniem a dokladniej to wcale jej nie zamyka ,mozna zamknac ja tylko ręcznie.sprawdzilem wiazke od zamka klapy,przycisku zamykania i otwierania,podobno sa tam jakies czujniki polozenia ?? niewiem gdzie dalej grzebac tym bardziej ze diagnostyka nie wykazuje bledow i odczyty z parametrow niby tez sie zgadzaja|(kts),mial ktos okazje naprawiac ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16354388
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3472
    Otwarty/zamknięty/zaryglowany (lub jakoś podobnie nazwane) takie 3 stany powinny występować w parametrach, wszystkie się zgadzają?
  • REKLAMA
  • #3 16355369
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Ocena: 131
    Zapewne masz uszkodzoną jedną z "uszczelek" antyzgnieceniowych .
    Są to dwie cienkie uszczeleczki na brzegach maskownic ościeży pokrywy bagażnika .Ich konektorki znajdziesz wewnątrz , w okolicy lamp tylnych,może jest tam korozja .
    Jeśli owe krańcówki są uszkodzone ,pokrywa nie opuszcza się , a jeśli uszkodzone mikrostyki w zamku , to nie rygluje jej .

działają jak dolna krańcówka w drzwiach garażowych .
    Kiedy opadają na jakiś przedmiot , to zaraz się podnoszą .

Nie będziesz wiedział co i jak , to się odezwij ,zrobię zdjęcia i podeślę .
    Ja mam V251 , ale to to samo . mercedes w164 klapa bagażnika nie zamyka sie
  • REKLAMA
  • #4 17497844
    filip.warecki
    Poziom 10  
    Ocena: 69
    Witam serdecznie,
    Właśnie znalazłem ten post i też mam problem z zamykaniem klapy bagażnika w W164. Co powinienem zrobić?
  • #5 17498270
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3472
    michal2045 napisał:
    odczyty z parametrow
  • #6 17498970
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Najpierw, trzeba opisać, co się konkretnie dzieje .
  • #7 17504446
    Luxe1981
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Ja wymieniłem zamek w klapie, zamek działał jakiś czas dociąg też..aż raz zapiszczał jak by nie mógł przestać dociągać klapy i od tego czasu dociąg nie działa .
    I trzeba trzasnąć klapą to wtedy się zamknie.
  • #8 17590008
    MarcinBigus
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam panowie,
    Jeśli by mi ktoś mógł powiedzieć jaka może być przyczyna że u mnie wogole nie reaguje ta. muszę ja otwierać i zamykać ręcznie a zamek i docisk działa. Stało się to po tym jak rozładować się akumulator bo przez pewien czas samochód był nieużywany . Jeśli by mógł ktoś doradzić będę wdzieczny.
  • #9 17590366
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Może klameczka nad tablicą zablokowała się w pozycji otwartej ?
  • #11 17591126
    MarcinBigus
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Sory chłopaki ale nie rozumiem" jak na nowo"wyuczyc
  • REKLAMA
  • #12 17593458
    michal2045
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    to jest tzw procedura dopasowania ,sterownik na podstawie obciązenia / prądu pobieranego przez siłownik zamykania klapy oblicza sobie połozenia krancowe i moment dociągu klapy ,w kazdym dobrym diagnoskopie taka opcja bedzie.pzdr
  • #13 17594594
    _Megamax_
    Poziom 18  
    michal2045 napisał:
    to jest tzw procedura dopasowania ,sterownik na podstawie obciązenia / prądu pobieranego przez siłownik zamykania klapy oblicza sobie połozenia krancowe i moment dociągu klapy ,w kazdym dobrym diagnoskopie taka opcja bedzie.pzdr

Nie masz pojęcia o czym piszesz zapewne . Nie widziałeś chyba takiego systemu Kolego.

Do poprawnego działania elektrycznego zamykania i otwierania pokrywy bagażnika,
    potrzebny jest SPRAWNY akumulator .To na początek .
    Nie ma czegoś takiego jak moment dociągania klapy.
    Pokrywa pada na zamek własnym ciężarem i wtedy zaskakuje na pierwszy zatrzask,po czym uruchamia się domykanie drugiego zatrzasku .
    Jeżeli pokrywa nie zatrzaśnie się pod wpływem opadania na pierwszy zatrzask , to żadna siła jej już nie domknie , ponieważ siłownik hydrauliczny w tej pozycji jest już poza zakresem swojej pracy .W górnym położeniu pokrywy wykrywany jest spadek poboru prądu agregatu na skutek wyjścia siłownika hydraulicznego poza zakres pracy , po czym otwieranie zostaje zakończone.

Jaśli Kolega MarcinBigus pisze o innym modelu auta lub auta z funkcją ,,Stop niski sufit garażu,, to jest wtedy inna bajka , w mercach są też systemy wyłącznie elektryczne otwierania i zamykania .
  • #14 17703194
    kamil.jaszczyszyn
    Poziom 1  
    Ocena: 17
    Witam,
    Czy ktoś może rozwiązał problem z awarią klapy bagażnika - A dokładnie z awarią zamykania się klapy?
    U mnie też się otwiera do góry automatycznie natomiast nie ma reakcji gdy chce ją zamknąć (Czy to przyciskiem w drzwiach, klapie czy też z kluczyka).
    Dodam że akumulator mam nowy, a uszczelki są w bdb. stanie.
    Proszę o info .
  • #15 20375627
    otus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    _Megamax_ napisał:

(...)
    a jeśli uszkodzone mikrostyki w zamku , to nie rygluje jej .
    (...)

Nie będziesz wiedział co i jak , to się odezwij ,zrobię zdjęcia i podeślę .
    Ja mam V251 , ale to to samo . mercedes w164 klapa bagażnika nie zamyka sie

Czy jesteś w stanie mnie upewnić, że to krańcówki w zamku są odpowiedzialne za moją przypadłość? Otwieranie i zamykanie działa z każdego źródła sygnału. Po opadnięci klapy siłownik ją dociąga, dociąga i odpuszcza. Muszę ręcznie przywalić klapą, aby się zatrzasnęła.

Czy jest opcja: "rozebrać zamek, naprawić krańcówki, złożyć i gotowe"? Masz z tym jakieś doświadczenie?

A, mam V251 z 2006 roku.
  • #16 20379181
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Na początek poluzuj rygiel w tylnym pasie i wysuń go na maxa do zewnątrz i sprawdź.
  • #17 20379380
    otus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Faktycznie o tym pomyślałem, ale jakoś przez brak czasu jeszcze tego nie zrobiłem. Dam znać, czy pomogło!

Edit:

Po wysunięciu rygla na zewnątrz, klapa zamyka się ładnie, ale dociąg nawet nie próbuje zareagować.
    Po cofnięciu rygla nieco w głąb - klapa się zamyka, a dociąg jedynie mruknie przez ułamek sekundy, a klapa nawet nie zdąży się ruszyć.

Zostało na tym, że rygiel jest wysunięty na tyle, żeby dociąg nie startował, a klapa z kolei ni ma żadnego luzu na ryglu - zamyka się pod własnym ciężarem, a na zegarach nie ma żadnego komunikatu o niedomkniętej klapie.

Będzie czas, to rozbiorę zamek w klapie.
  • #18 20398767
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 276
    Witam mam problem w mercedesie r klasa 251 podajrze, klapa otwiera sie ale nie zamyka. Uszczelki bezpieczeństwa naprawiłem, ale na SD wyświetla blad czujnika położenia, pochylenia klapy, gdzie znajduje się owy czujnik? Patrzyłem na necie wygląda jak silownik z kabelkiem. Na górze przy zawiasach z lewej strony jest sprężyna i silownik hydrauliczny A z prawej strony tylko sprężyna ale zauważyłem że jedna kulka jest wolna, czy tam powinien znajdować się owy czujnik? W sd parametrach położenie klapy cały czas stoi na 6, nie zmienia się
    Załączniki:
    • mercedes w164 klapa bagażnika nie zamyka sie s-l400.jpg (8.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 20402297
    _Megamax_
    Poziom 18  
    Prawy zawias , pod sufitówką .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum omawiają problem z klapą bagażnika w Mercedesie W164 (ML420), która otwiera się, ale nie zamyka automatycznie. Wskazują na możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone uszczelki antyzgnieceniowe, problemy z krańcówkami w zamku, a także konieczność "wyuczenia" położenia klapy. Niektórzy użytkownicy wymieniają zamek, ale problem nadal występuje. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie stanu akumulatora, rygla oraz czujników położenia. Wiele osób sugeruje, że klapa może nie zamykać się z powodu uszkodzeń mechanicznych lub elektronicznych, a także korozji w okolicach złącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA