logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić programator do pieca na miał z mikrokontrolerem AVR?

Yogi3 23 Lip 2005 16:45 3309 4
  • #1 1676054
    Yogi3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Chcę zrobić programator do pieca na miał. Jego zadaniem byłoby mierzenie temperatury w pomieszczeniach oraz w piecu i w zależności od warotści temp. miałby on za zadanie sterować wiatrakiem, który wtłacza powietrze do wnętrza pieca. Wiem, że można kupić takie programatory, jednak ja chcę zrobić sam. Z czego to najlepiej zrobić mikrokontroler AVR i co do niego. Napewno odpada PLC ( za drogi). Zgóry dziekuję za wszelkie sugestie.

pzdr
  • Pomocny post
    #2 1676234
    Tomcio7
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Ja jakiś rok temu zrobiłem urządzenie do pieca, tylko że nie steruje wiatrakiem, a pompką wodną. To nie ma znaczenia bo za pompkę można podpiąć wiatrak. Użyłem µC 89AT8252, przekaźnikiem włanczam pompkę, jako czujnik temperatury użyłem DS18B20 - dokładność co 0,1stopnia , a program napisałem w Bascomie. Za pomocą trzech przycisków moge zmieniać temperature włączenia i wyłączenia pompki, min. czas włączenia. Temperature wyświetlam na lcd1*16. Na wyświetlaczu wyświetlam oprócz temperatury wody, max.temperature, czy temperatura rośnie, maleje czy jest stala i czy pompka jest włączona.
  • #3 1676417
    Yogi3
    Poziom 11  
    A czy mógłbyś mi przesłać ten programik oraz schemaciki ;D
  • #4 1677462
    Tomcio7
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Programu nie mam, ale za to mam program który odczytuje temperature z czujnika ds1820. Czujnik i przerzutnik należy dołączyć do dowolnego portu i programowo nimi sterować. Wyświetlacz też podłancza się do dowolnych portów i w programie się ustala do których jest podłączony.
    Przykład:
    Jeżeli przekaźnik podłączyłeś do portu P1.0 to w programie np.
    If temp < 40 then
    P1.0 = 0 /wyłączona
    else
    P1.0 = 1 / włączona
    end if
  • #5 1677507
    Yogi3
    Poziom 11  
    Ok
    Dzięki bardzo za pomoc! W takim razie zaczynam działać jak coś to się odezwę ;D
    pzdr
REKLAMA