logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo FH13 2007 Euro 5 - Nadmierne zużycie Adblue i niebieski dym

janko83 18 Mar 2017 19:04 4737 9
REKLAMA
  • #1 16354691
    janko83
    Poziom 12  
    Ocena: 144
    Witam,
    mam problem z autem Volvo FH13 rok 2007 Euro 5, od pewnego czasu znacznie wiecej zużywa adblue i dymi na niebiesko. Wcześniej dymienie występowało sporadycznie, teraz nasiliło się. Silnik oleju nie zużywa, turbina po regeneracji, układ ssący suchy. Brak kodów błędu. Proszę o porady. Najpierw będę chciał sprawdzić wydajność pompy adblue. Czy jeśli okaże się że odbiega od normy to czy czeka mnie wymiana czy może można ją wysterować?
  • REKLAMA
  • #2 16354877
    maher440
    Poziom 15  
    Ocena: 170
    Ilością podawanego adblu steruje szereg czujników i jeśli jest go za mało lub za dużo a sterowanie nie radzi sobie to poprostu wywala błąd na deskę.Nie ma ręcznej regulacji.
  • #3 16355036
    janko83
    Poziom 12  
    Brak błędów... Czy można podejrzewać wtryskiwacz adblue? Jak go sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 16355174
    kaczy2214
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Ad Blue nie paruje ma niebiesko to jest mocznik z wodą destylowaną i kilka innych dodatków. Raczej przyjrzał bym się uszczelniaczom na zaworach czy nie ma przecieków do kanałów ssących i wydechowych. Jak w silniku jest 36 litrów oleju to ciężko stwierdzić czy coś znikło czy nie chyba że obserwujesz poziom oleju w przerwach co 1000 albo więcej kilometrów
  • #5 16357999
    janko83
    Poziom 12  
    Po ok. 8000 tys. km od wymiany praktycznie nic nie ubyło. Wtryski, sprężanie, zawory po diagnostyce wychodzi, że są ok.
  • REKLAMA
  • #6 16480642
    venta74
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam, mam dokładnie ten sam problem w identycznym volvo (440KM, 2007), u mnie dymi głównie pod dużym obciążeniem silnika, przy jeździe pod górę - jak tylko wskaźnik turbiny przekracza zielone pole pojawia się niebieska wy dym. Wtryskiwaczy były sprawdzane na stole, turbosprężarka wymieniona na nową, auto po wymianie głowicy, w starej urwał się zawór. Dymił na starej głowicy i na nowej tak samo. Też już nie wiem gdzie szukać przyczyny. Oleju ubywa w normie. Od wymiany do wymiany około 6-8 l.
  • #7 16518842
    janko83
    Poziom 12  
    venta74 napisał:
    Witam, mam dokładnie ten sam problem w identycznym volvo (440KM, 2007), u mnie dymi głównie pod dużym obciążeniem silnika, przy jeździe pod górę - jak tylko wskaźnik turbiny przekracza zielone pole pojawia się niebieska wy dym. Wtryskiwaczy były sprawdzane na stole, turbosprężarka wymieniona na nową, auto po wymianie głowicy, w starej urwał się zawór. Dymił na starej głowicy i na nowej tak samo. Też już nie wiem gdzie szukać przyczyny. Oleju ubywa w normie. Od wymiany do wymiany około 6-8 l.

Witam,
    tak udało się. Przyczyną był katalizator. Po wymianie wszystko wróciło do normy (moc, spalanie), dymienie ustąpiło.
  • REKLAMA
  • #8 20024810
    janko83
    Poziom 12  
    Odgrzewam stary temat który dotyczy tego samego pojazdu.
    Auto teraz sporadycznie używane, od czasu do czasu przepinki na miejscu, lokalne trasy w koło komina max 6-8 km. Ogólnie mówiąc może być lekko "zamulone..."

Od pewnego czasu mocno dymi na biało, mocno czuć mocznik w spalinach, na wyjściu z katalizatora na odpalonym silniku kapie adblue. Na wskaźniku widać, że adblue jest zużywane szybciej niż kiedyś jak nie dymił. Płyn chłodniczy i olej wykluczam - czyste i poziomy stabilne.
    Ogólnie auto nie wyrzuca żadnych błędów związanych z układem SCR, może jedynie czasami od czujnika ultradźwiękowego i temperatury adblue, ale z reguły są nieaktywne.
    Proszę o sugestię od czego zacząć oraz porady:
    1. Czy Tech Tool-em można wymusić regenerację katalizatora coś jak w rodzaju wypalania DPF w E6-tkach? Jeżeli byłaby taka opcja to może po takim zabiegu "odmuli się" cały układ? Tutaj mamy starsze autko 2007 E5 katalizator SCR bez DPF.
    2. Co bardziej podejrzewać przy takich objawach: czujnik NoX na wejściu/wyjściu katalizatora czy bardziej błędne działanie wtryskiwacza Adblue?
  • #9 20026173
    krzysiek17222
    Poziom 9  
    witam mam problem z adblue w volvo wszytskie noxy i grzałki wymienione a dalej pokazuje bład

Dodano po 2 [minuty]:

witam mam problem z adblue w volvo wszytskie noxy i grzałki wymienione a dalej pokazuje bład
  • #10 20028697
    marcpfs
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Podaj kod błędu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Volvo FH13 z 2007 roku, Euro 5, który nadmiernie zużywa AdBlue i emituje niebieski dym. Wcześniej dymienie występowało sporadycznie, ale teraz nasiliło się. Silnik nie zużywa oleju, turbina została zregenerowana, a układ ssący jest suchy. Brak kodów błędu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wtryskiwacza AdBlue oraz uszczelniaczy na zaworach, a także zwrócenie uwagi na katalizator, który w jednym przypadku po wymianie rozwiązał problem. Inny użytkownik zauważa, że dymienie może być spowodowane zanieczyszczeniem układu SCR, a także sugeruje możliwość wymuszenia regeneracji katalizatora za pomocą narzędzia diagnostycznego Tech Tool.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA