logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Amica EB521BA - Reset, pikanie, powrot do normy po rozlaczeniu kabli.

Rapanui44 19 Mar 2017 16:45 29769 5
REKLAMA
  • #1 16356621
    Rapanui44
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Piekarnik Amica EB521BA - Reset, pikanie, powrot do normy po rozlaczeniu kabli.
    Witam.
    Piekarnik Amica wyłącza się w czasie pracy, wyświetlacz gaśnie, a urządzenie pika. Po odłączeniu napięcia powraca do ustawiania zegara, działa moment i ponownie się wyłącza. Rozkręciłem piekarnik aby sprawdzić kabelki i stwierdziłem, ze błąd powoduje kabelek pokazany na zdjęciu, który prowadzi od panelu do wnętrza urządzenia. Kiedy jest odłączony wszystko działa prawidłowo, kiedy go podpinam w czasie pracy momentalnie następuje wyłączenie urządzenia. Niestety nie wiem jaka jest jego funkcja i boje się użytkować piekarnik z odłączonym kabelkiem. Czy ktoś może wie jaka jest jego funkcja i co może powodować błąd?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17531584
    ALFMAP
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam dokładnie ten sam problem, zawziołem się i go rozwiazałem :)))
    Ten kabelek prowadzi do zawias drzwiczek, i do podświetlanej szpanersko rączki. Najprościej mozna go odłączyć.
    Problem jest tego typu że obudowa piekarnika jest z cienkiej podatnej na odkształcenia blachy i nastepuje gdzieś zwarcie z zawiasam które powinny być izolowane elektrycznie od obudowy.
    Odizolowanie zawias zrobione jest za pomocą jakis plastikowych i papierowych podkładek, trzeba to posprawdzać i ewentualnie podkleić jakis izolator elektryczny między zawiasami i blachami obudowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 19042186
    SpeeDyLOCO
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Cześć,
    Ta sama sytuacja z Amica EB621BA+ IN 4m po zakończeniu gwarancji. Możecie podpowiedzieć jak się dostać do tego kabla w rączce i gdzie u was ten kabel się uszkodził? Ewentualnie czy opcja odłączenia tego kabla załatwi sprawę. Czy ten kabel odpowiada również za czujnik otwierania drzwi? Bo ewidentnie widzę zależność gdy piekarnik się włączy zaraz po otwarciu drzwiczek, wyłącza się i pika próbując ponownie się włączyć.
  • REKLAMA
  • #4 19042249
    ALFMAP
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    W moim piekarniku Amica EB521MA+ IN można było odłączyć te kable i nie działało tylko światełko w rączce.
    Objawy były takie same po otwarciu drzwiczek pikał i reset.
    Kabel nigdzie nie był uszkodzony tylko zwarcie było na zawiasach z obudowa piekarnika.
    W drzwiczkach nic nie grzebałem, zdjąłem blaszaną obudowę piekarnika i odizolowałem od zawias żeby się nie stykało.
    Mam nadzieje ze pomogłem.
    Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #5 19042386
    SpeeDyLOCO
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    :) Super odłączenie samego kabelka poskutkowało. Nie izolowałem go od strony zawiasów bo nie miało to sensu, skoro i tak nie jest podłączony :) Wielkie dzięki, ale żeby przez takie badziewie utrudniać ludziom życie.
    poniżej dodam też fotki:
    Piekarnik Amica EB521BA - Reset, pikanie, powrot do normy po rozlaczeniu kabli.Amica1.JPG (134.92 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Piekarnik Amica EB521BA - Reset, pikanie, powrot do normy po rozlaczeniu kabli.Amica2.JPG (230.02 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19849580
    krzysiekdc
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Cześć, właśnie naprawiłem to sposobem podanym powyżej. Protip - nie demontujcie bocznej ścianki, wystarczy odkręcić 4 śruby osłony panelu na górze żeby go zdjąć.
REKLAMA