logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica EBI81074 Piekarnik wyłącza się podczas pieczenia - wymiana kondensatorów nie pomogła

postrzepiony 31 Sty 2022 12:54 2031 9
REKLAMA
  • #1 19854911
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 132
    Piekarnik jak w tytule. Po kilkudziesięciu sekundach wyłącza się. Przerywa pieczenie, ale zegar normalnie działa. Przełącza się jakby w tryb czuwania, daje się normalnie powtórnie ustawić. Wymienione kondensatory na przetwornicy modułu. Faktycznie miały zbyt niską pojemność, ale nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19854999
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Popatrz o jakim piekarniku piszę, tam nie ma przełącznika funkcji piekarnika :-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19855160
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Cały moduł sterowania przelutowany, do modułu zegara się nie dotykałem, ale tam wszędzie jest niskie napięcie i mały prąd, więc nie sądzę, że to zimne luty.
  • #6 19855187
    turbol_xe
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Nwm jak dokładnie jest w tym piekarniku ale często zegar a dokładnie przekaźnik przy zegarze steruje całym prądem piekarnika, w końcu to dzięki zegarowi możemy ustawić kiedy ma się wyłączyć lub załączyć pieczenie. A ten przekaźnik jest sterowany podejrzewam jakimś tranzystorem. Sprawdziłbym ten zegar jednak dokładnie.
  • #7 19855216
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Nie ta generacja piekarników :-)
  • #8 19926649
    nogie1944
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy udało się panu rozwiązać problem bo mam identyczny piekarnik i z Pana opisu wynika, ze mam takie same objawy. Piekarnik się restartuje po wyborze funkcji i nic nie idzie dalej zrobić.
  • #9 21776213
    piotrkoodziej7
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Odgrzewam kotleta, ale może komuś to pomoże i oszczędzi czas. Mam taki sam piekarnik z takimi samymi objawami. Sprawdziłem wszystko, nawet szarpnąłem się na nowy moduł zasilania i dalej kicha. Nic nie ma zwarcia, nic nie ma przebicia. Wychodzi na to, że moduł użytkownika się wykrzacza i tyle. Monitorowałem napięcia zasilania, nic nie spada nawet na chwilkę podczas wykrzaczania się wyświetlacza.
  • #10 21776234
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1870
    Próbował Kolega podmienić kartę z programem ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Piekarnik Amica EBI81074 wyłącza się po kilkudziesięciu sekundach pieczenia, przechodząc w tryb czuwania, mimo że zegar działa poprawnie. Wymiana kondensatorów na przetwornicy modułu zasilania nie rozwiązała problemu. Podejrzewano styki przekaźnika i przełącznik funkcji, jednak w tym modelu brak jest klasycznego przełącznika funkcji. Przelutowano cały moduł sterowania, a także monitorowano napięcia zasilania, które pozostają stabilne. Sugerowano sprawdzenie przekaźnika sterowanego przez zegar, jednak w tej generacji piekarników sterowanie jest inne. Jeden z użytkowników potwierdził identyczne objawy i brak skutecznej naprawy nawet po wymianie modułu zasilania. Pojawiła się sugestia podmiany karty z programem, co może wskazywać na uszkodzenie modułu użytkownika lub oprogramowania sterującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA