logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung LE37A656A1FXXH - Negatyw obrazu

JRM 22 Mar 2017 01:19 10413 14
REKLAMA
  • #1 16362737
    JRM
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam po długiej przerwie :)
    Trafił do mnie telewizor jak w temacie z objawem negatywu - wszystkie menu na białym tle, przekłamania na obrazie z satelity, podobnie jak było kiedyś w telewizorach CRT(zdjęcia poniżej).
    Samsung LE37A656A1FXXH - Negatyw obrazu Samsung LE37A656A1FXXH - Negatyw obrazu

Szukając info na stronach producenta uległem sugestii, że może to być wina oprogramowania i dokonałem upgradu ale nic to nie dało.
    Aktualne oprogramowanie (widoczne w menu serwisowym):
    T-PERLDEUC-1011.0
    T- PRLPEUMD-1022.0 (upgrade z 1011.2)
    T-PRLPEUS-1002.0
    -----------------------------
    T-EMMA2DEUB - 0106

Proszę o namiar na schemat , chciałbym pomierzyć napięcia na wyjściach zasilacza i modułach oraz oczywiście sugestie :D .
    I jeszcze jedno pytanie: Gdy dostroiłem do stacji DTV daje informację że nie "Rozdzielczość HD nie jest obsługiwana". Model jest stary (chyba 2008r.) ale czy obsługuje MPEG4 (programy z multipleksów), czy potrzebuje zewnętrznego tunera/dekodera ? A może można wymienić któryś z modułów?

Pozdrawiam i czekam na podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #3 16362863
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1626
    JRM napisał:
    Proszę o namiar na schemat

Ale schemat czego? Na zasilaczu wszystko masz ładnie opisane, nie potrzeba schematu do pomiaru napięć.
  • REKLAMA
  • #4 16362875
    JRM
    Poziom 10  
    Dzięki, @robertamel
    Serwisówka na pewno będzie pomocna, aby nie szukać po omacku. Jeszcze dziś ruszam z robotą.
    Dzięki także za radę. Dam znać o rezultatach.
  • Pomocny post
    #5 16363054
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Regulamin działu TV - punkt 3 - gdzie dokładny spis: matryca i moduły jakie są w tym TV.
    Napięcia z zasilacza i na płycie głównej będą OK. Serwisówka niepotrzebna.
    Kol robertamel podpowiedział dość dokładnie - chyba chciał żebyś resztę doszukał na forum.
    Podpowiem bardziej - do wymiany ASxx-x.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16363079
    GanCegall
    Poziom 38  
    janomo napisał:

A co będzie jeśli tego układu tam nie znajdzie bo ktoś go wymienił na RM5101?
    Chłop straci dwa dni na szukanie i nie znajdzie.
    Jak już chcesz podpowiadać to idź na całość i napisz:
    Chodzi o układ U502 na płycie T-con T370HW02 V6 37T04-C03, to jest podpowiedź. :-)
  • REKLAMA
  • #7 16363162
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    do GanCegall
    No cóż, czyli zrobiłeś wszystko za niego.
    I podałeś jaki T-con jest w TV i co DOKŁADNIE ma wymienić, a ja chciałem żeby chociaż po forum "pogrzebał". Pytanie tylko, czy jest w stanie sam wymienić ten układ, czy pójdzie do serwisu i zażąda wymiany tego układu za np. 30 zł bo przecież wszystko już wie!
    GanCegall napisał:
    A co będzie jeśli tego układu tam nie znajdzie bo ktoś go wymienił na RM5101?

Myślę że jeśli układ byłby już wymieniony to raczej by nie padł, mi w każdym razie nigdy nie zdarzyło się kolejne uszkodzenie ASa.
  • #8 16363181
    GanCegall
    Poziom 38  
    Autor chciał sobie pomierzyć napięcia na zasilaczu, a ty brutalnie i bezceremonialnie zniszczyłeś jego marzenia pisząc :
    janomo napisał:
    Napięcia z zasilacza i na płycie głównej będą OK. Serwisówka niepotrzebna

Po co się wyrywasz z podpowiedziami typu:
    janomo napisał:

Nie mogłeś poczekać na wyniki pomiarów i dane które autor ma obowiązek podać na początku.Wszyscy wiedzą o co kaman ale jakoś nikt się nie wyrywał z podpowiedziami.
  • #9 16363247
    JRM
    Poziom 10  
    Witam wszystkich i dzięki za burzliwą dyskusję :)

Ad vocem:
    - dzięki za podpowiedzi, jeszcze zanim napisałem post, przeszukiwałem nasze forum i czytałem o tym " tajemniczym" układzie Axx w T-con, ale ten TV stoi u mego kolegi i tylko pobieżnie go wczoraj sprawdziłem, dane co do modułów miałem uściślić dziś
    - nie będę niósł do serwisu bo sam potrafię wylutować układ scalony w tej postaci,
    - mam pewne doświadczenie w serwisowaniu, choć ostatni raz byłem na forum kilka lat temu.
    - czasami offtopic daje dużo informacji

Serdecznie pozdrawiam :)
  • #10 16364127
    GanCegall
    Poziom 38  
    JRM napisał:
    dzięki za burzliwą dyskusję

Jaka tam burzliwa, jest miło, spokojnie i kulturalnie, po prostu wymiana zdań. :-)
    JRM napisał:
    dane co do modułów miałem uściślić dziś

Czemu nie podasz ich teraz? No tak, niepotrzebnie bo:
    janomo napisał:
    Napięcia z zasilacza i na płycie głównej będą OK. Serwisówka niepotrzebna. Podpowiem bardziej - do wymiany ASxx-x

Czyli pozostaje t-con, a tam jest tylko jeden układ zaczynający się na "AS", więc od razu byś na to wpadł.
    Dlatego to zdanie skierowane do mnie świadczy o "lekkim" rozmijaniu się z rzeczywistością:
    janomo napisał:
    podałeś jaki T-con jest w TV i co DOKŁADNIE ma wymienić

Kliknij mu "pomógł" bo gdyby nie jego post pewnie dalej byś niepotrzebnie tracił czas na mierzenie napięć zasilacza i main, ja o to nie dbam a on się na pewno ucieszy. :-)
  • #11 16364551
    JRM
    Poziom 10  
    Witam
    @GanCegall,
    numer T-con zgadza się w pełni - sprawdziłem (T370HW02 V6 37T04-C03) a podejrzany scalak U502 grzeje się (zmierzone 74st.C) i rośnie; jaki jest to numer- nie do odczytania- z analizy postów na forum to AS15F, będę zamawiał i wymieniał.

a pomogliście obydwaj prowadząc tę miłą wymianę zdań :D , zawężając obszar poszukiwań.
    Mam nadzieję, że ostateczny rezultat będzie satysfakcjonujący. Dam znać.

PS. A co z tą obsługą HD na multipleksach?
  • #12 16364672
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    I kolejny bzdetny temat. A wystarczyło tylko przeczytać https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869272.html
    a następnie poczytać o podzespołach. Po podaniu ich we wiadomości rozpoczynającej temat. ;)
    Po wpisaniu w wyszukiwarkę modelu matrycy wiadomości do wyboru, do koloru z podobnymi objawami.
    Po wpisaniu T370HW02 w Google (grafika) nie trzeba nawet czytać bzdetów i wypocin, bo obrazki wprost kierują do konkretnych tematów oraz pokazują konkretną przyczynę. ;)
  • #13 16370353
    sam1972
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    demonter la carte t con et remplacer le circuit carre ref AS15
  • #14 16608504
    JRM
    Poziom 10  
    Wymieniłem układ i TV działa bez zarzutu. Wszystkim dziękuję za pomoc.
  • #15 19810609
    JRM
    Poziom 10  
    Opis rozwiązania we wcześniejszym poście
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung LE37A656A1FXXH, który wykazuje objawy negatywu obrazu, w tym białe tło w menu oraz przekłamania obrazu. Po aktualizacji oprogramowania problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną może być uszkodzenie układu w module T-con, szczególnie układu U502, który może być odpowiedzialny za regulację jasności. Użytkownik potwierdził, że układ U502 grzeje się, co wskazuje na jego uszkodzenie. Po wymianie układu telewizor zaczął działać poprawnie. Pojawiło się również pytanie o obsługę HD i MPEG4 w kontekście starszego modelu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA