logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy interfejs Jtag na LPT wystarczy do wgrania bootloadera na LPC1768?

paula9jeden 26 Mar 2017 14:20 1389 10
  • #1 16372712
    paula9jeden
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Mam sterownik (MKS SMini) do drukarki 3d oparty o LPC1768, który powinien flashować firmware z karty micro sd.
    Próby z 4 różnymi, świeżo formatowanymi kartami przy pomocy 4 komputerów doprowadziły mnie do wniosku, że może chińczyk przysłał płytkę bez wgranego bootloadera.
    Wg bardzo ubogiej dokumentacji na zdjęciu przedstawione jest złącze bootloadera. Niby to Jtag ale brakuje sygnałów TDI i TDO.

Czy prosty interfejs Jtag oparty o port lpt wystarczy do wgrania bootloadera?
  • #3 16372921
    paula9jeden
    Poziom 12  
    A czy można przez interfejs SWD wypalić bootloader programatorem lpt?
    Jak na razie wszystkie programatory SWD jakie znajduję są dosyć skomplikowane jak na jednorazowe użycie.
  • #4 16372937
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Jeśli znajdziesz interfejs LPT który wspiera SWD i do tego jeszcze oprogramowanie które by tego umiał użyć, to oczywiście tak. W przeciwnym wypadku może być trudno...

W każdym razie LPC mają wbudowany bootloader po UART, może prościej byłoby Ci użyć właśnie tego?
  • #5 16373095
    paula9jeden
    Poziom 12  
    Kiedy się podłączam pod Rx0/Tx0 niezależnie od ustawionego baudrate dostaję w Flash Magicu error "Failed to autobaud - step1"
    Port com na pewno odpowiedni (sprawdzone w menadżerze urządzeń).
    Błąd występuje zarówno na przejściówce usb opartej o układ CH340 jak i na prawdziwym porcie rs232.
    Próbowałam z pinami dtr i rts wpiętymi w płytkę jak i z ręcznym wprowadzeniem układu w tryb bootloadera.
  • #6 16374317
    Badmaneq
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    paula9jeden napisał:
    Kiedy się podłączam pod Rx0/Tx0 niezależnie od ustawionego baudrate dostaję w Flash Magicu error "Failed to autobaud - step1"

W jaki sposób podłączasz ? Masz wyprowadzone gdzieś P0.2 (TXD0), P0.3 (RXD0), dodatkowo P2.10 ?
    By wejść do bootloadera przez UART:
    Cytat:
    The flash boot loader code is executed every time the part is powered on or reset. The
    loader can execute the ISP command handler or the user application code. A LOW level after reset at pin P2.10 is considered an external hardware request to start the ISP command handler. Assuming that power supply pins are on their nominal levels when the rising edge on RESET pin is generated, it may take up to 3 ms before P2.10 is sampled and the decision on whether to continue with user code or ISP handler is made. If P2.10 is sampled low and the watchdog overflow flag is set, the external hardware request to start the ISP command handler is ignored. If there is no request for the ISP command handler execution (P2.10 is sampled HIGH after reset), a search is made for a valid user program.
    If a valid user program is found then the execution control is transferred to it. If a valid user
    program is not found, the auto-baud routine is invoked.
  • #7 16374778
    paula9jeden
    Poziom 12  
    Mam wyprowadzone te piny na złącza goldpin. Sprawdziłam połączenia multimetrem i są ok.
    Oczywiście we Flash Magicu zaznaczone odpowiednie opcje zależnie od tego czy wchodziłam w tryb bootloadera ręcznie czy przez rs232.
    Podłączałam tak:
    Płytka | Port rs232
    Gnd | Gnd
    Rx0 | Tx
    Tx0 | Rx
    Rst | Dtr
    P2.10 | Rts
  • #8 16374926
    Badmaneq
    Poziom 23  
    paula9jeden napisał:
    Błąd występuje zarówno na przejściówce usb opartej o układ CH340 jak i na prawdziwym porcie rs232.

Podłączyłeś do RS232 gdzie napięcie może być od -15V Do +12V ?
  • #10 16375145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16375156
    Badmaneq
    Poziom 23  
    Pisał, że używał konwerera na CH340 i nie działa.
    Sądzę że LPC1768 po potraktowanie napięciami od RS232 do wymiany...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wgraniem bootloadera na sterownik MKS SMini oparty na LPC1768, podejrzewając, że płytka nie ma wgranego bootloadera. Wskazano, że interfejs na płytce może być SWD, a nie JTAG, co komplikuje sprawę. Użytkownik pyta, czy można użyć programatora LPT do wgrania bootloadera przez SWD, jednak odpowiedzi sugerują, że potrzebny jest odpowiedni interfejs LPT oraz oprogramowanie. Alternatywnie, LPC1768 ma wbudowany bootloader przez UART, ale użytkownik napotyka problemy z autobaud w Flash Magicu. Problemy z połączeniem przez RS232 mogą wynikać z napięć i odwróconej logiki, co sugeruje użycie konwertera USB/RS232C dla bezpieczniejszego połączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA