Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mitsubishi Lancer 1.3 4G13 - Ciężko odpala po postoju, szarpie podczas jazdy

Jay__Jay 26 Mar 2017 21:36 447 3
  • #1 26 Mar 2017 21:36
    Jay__Jay
    Poziom 2  

    Witam
    Mam problem z samochodem ( Mitsubishi Lancer VI, 1997, benzyna 1.3 12V), po dłuższym postoju (więcej niż kilka godzin), gdy silnik ostygnie, pojawia się problem z odpaleniem. Auto trzeba próbować uruchomić 3-4 razy żeby odpaliło, bardzo często trzeba również dodać gazu by nie zgasł. Dodatkowo, kiedy uda się go odpalić, z wydechu wydobywa się chmura czarnego dymu, a podczas jazdy silnik szarpie i krztusi się po dodaniu gazu. Samochód nie ma ani nie miał instalacji gazowej. Czasem nie działa również obrotomierz, ale chyba nie ma to większego związku ze sprawą :) Dodam jeszcze, że kiedy uda się go uruchomić, to po zgaszeniu nie ma problemów z ponownym odpaleniem (obojętnie czy silnik jest jeszcze zimny czy już się nagrzał - autko pali "od strzału").
    W ostatnim czasie zostały wymienione:
    -świece
    -kable wysokiego napięcia
    -filtry powietrza, paliwa, oleju
    - kopułka rozdzielacza zapłonu

    Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.

  • #2 26 Mar 2017 22:01
    moto-kord
    Poziom 25  

    Sprawdziłeś ciśnienie paliwa,luz zaworowy,zapłon.
    Diagnostyka komputerowa była robiona?

  • #3 26 Mar 2017 22:05
    Jay__Jay
    Poziom 2  

    Tak, diagnoza była robiona, komputer nie wykazał żadnych błędów.

  • #4 26 Mar 2017 22:59
    moto-kord
    Poziom 25  

    Parametry sprawdzone (sonda lambda są dwie,egr,ciśnienie kolektora,i to co pisałem
    w poprzednim poście)

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo