logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usunięte pliki, jak dozyskać? - brak plików word ale inne z roz. .jpg są

Adriann23 27 Mar 2017 16:52 1257 12
REKLAMA
  • #1 16375002
    Adriann23
    Poziom 7  
    Witam, mam kłopot gdyż dostałem zbiór dokumentów w wordzie i zdjęć, pliki miałem zapisane na pulpicie i wszystko było w porządku przeniosłem je na dysk /D a część zostawiłem na pulpicie. Nie zaglądałem tam około miesiąca, a gdy wszedłem okazało się, że wszystkie dokumenty zniknęły? ;o zdjęcia są na swoim miejscu ale żaden z dokumentów word nie istnieje. Jak mogę je odzyskać, co mogło się stać? Co powinienłem robić?
    Dodam, że sprawdzałem rozmiary folderów i są mniejsze oraz ich rozmiar odpowiada tylko zdjęciom gdyż wcześniej było to przykładowo 600mb a teraz już 300mB i te 300mb mają zdjęcia właśnie.... dodam, że tych plików było bardzo, bardzo dużo i są mi prawie niezbędne. Na dysku instalowałem może jeden program ale sprawdzony a tak nic.... Pliki które zostawiłem na pulpicie, był to 1 mały folder z tego dużego i wszystko w nim jest jak najlepiej pliki word i jpg jak i inne są na swoim miejscu a identyczny folder na dysku /D jest pusty + także reszta folderów obok niego....
    Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16375030
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3546
    Sprawdź chociażby programem Recuva czy da się odzyskać te pliki - jeżeli nie zostały nadpisane.
  • REKLAMA
  • #3 16375129
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Adriann23 napisał:
    przeniosłem je na dysk /D a część zostawiłem na pulpicie

A w jaki sposób to przenosiłeś (przeciąganie czy kopiowanie) ? Czy dysk D - to drugi dysk fizyczny, czy tylko druga partycja ? Skąd masz te pliki (zaufane źródła) ? Jak wyglądają te "pozostałe" pliki worda, czy możesz je edytować ?
  • REKLAMA
  • #4 16375216
    Adriann23
    Poziom 7  
    Kasek21 napisał:
    Sprawdź chociażby programem Recuva czy da się odzyskać te pliki - jeżeli nie zostały nadpisane.

sprawdziłem tym programem już wczesniej i mam coś takiego jak zdj1, Usunięte pliki, jak dozyskać? - brak plików word ale inne z roz. .jpg sąpo skan...png (89.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    a gdy próbowałem odzyskać przykładowy plik to wyświetla mi się tak zdj2 Usunięte pliki, jak dozyskać? - brak plików word ale inne z roz. .jpg sąODZYSKANE..--.png (10.45 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

EDIT
    Prot napisał:
    Adriann23 napisał:
    przeniosłem je na dysk /D a część zostawiłem na pulpicie

A w jaki sposób to przenosiłeś (przeciąganie czy kopiowanie) ? Czy dysk D - to drugi dysk fizyczny, czy tylko druga partycja ? Skąd masz te pliki (zaufane źródła) ? Jak wyglądają te "pozostałe" pliki worda, czy możesz je edytować ?

Hmmm nie jestem w stanie powiedzieć czy przeciąganie czy kopiowanie w 100% ale raczej kopiowanie.
    Dysk D/ to oddzielna partycja na tym samym komputerze a nie oddzielny dysk zewnętrzny.
    Pozostałe czyli te na pulpicie można edytować bez problemu a pliki na dysku D/ są niewidoczne i nie mogę nic z nimi zrobić ani kliknąć ani edytować bo fizycznie nie jestem w stanie ich otworzyć, komputer ich nie "widzi". :/ :/ :/

Scaliłem. RADU23
  • #5 16375349
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Skanowałeś partycję D ? Może to ona powoduje błędy logiczne ?
  • #6 16375352
    Prot
    Poziom 38  
    Adriann23 napisał:
    ... pliki na dysku D/ są niewidoczne ... komputer ich nie "widzi".

Czy to znaczy, że na D przesunął się cały folder z pulpitu C i ten folder obecnie zawiera tylko pliki jpg, a po docx nie ma żadnego śladu ? Czy możesz zrobić zrzut eksploatora plików i pokazać jak to wygląda ?

Ja w takich sytuacjach sprawdzam co się dzieje w edytorze heksadecymalnym np WinHex lub DMDE. Nawet przy wersjach demo tych programów, po małym podszkoleniu, można zorientować się co się dzieje na dysku D (a także na wyczyszczonym pulpicie C :D ) i ewentualnie próbować te pliki odzyskać.
  • #7 16375480
    Adriann23
    Poziom 7  
    Kamerzysta napisał:
    Skanowałeś partycję D ? Może to ona powoduje błędy logiczne ?

skanowałeś? masz na myśli skanowanie pod kontem antywirusa? Jeśli tak to skanowałem już kasperskim i avastem, chyba, że mówisz o innym skanowaniu, a jeśli tak to jakie i jak zrobić najlepiej?

Dodano po 8 [minuty]:

Prot napisał:
    Adriann23 napisał:
    ... pliki na dysku D/ są niewidoczne ... komputer ich nie "widzi".

Czy to znaczy, że na D przesunął się cały folder z pulpitu C i ten folder obecnie zawiera tylko pliki jpg, a po docx nie ma żadnego śladu ? Czy możesz zrobić zrzut eksploatora plików i pokazać jak to wygląda ?

Ja w takich sytuacjach sprawdzam co się dzieje w edytorze heksadecymalnym np WinHex lub DMDE. Nawet przy wersjach demo tych programów, po małym podszkoleniu, można zorientować się co się dzieje na dysku D (a także na wyczyszczonym pulpicie C :D ) i ewentualnie próbować te pliki odzyskać.

miałem duży folder a w nim foldery typu A,B,C,D a jeden z nich np. folder A miałem na pulpicie (jakby część dużego folderu) i w nim wszystko jest okej a ten sam folder przeniesiony na dysk D/ utracił wszystkie plik word. Fajnie, że ten folder A zachował mi się bo miałem go na pulpicie ale utraciłem bezpowrotnie pliki z folderów B,C,D. Moge zrobić screen ale to po prostu puste foldery kompletnie nic nie ma.
    Wrzyciłem zdj porównujące

EDIT
    Użyłem programu EaseUS Data Recovery Wizard i pojawiło mi się coś takiego w folderze odzyskane
    Usunięte pliki, jak dozyskać? - brak plików word ale inne z roz. .jpg są

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • Usunięte pliki, jak dozyskać? - brak plików word ale inne z roz. .jpg są porównanie.png (46.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 16377525
    Prot
    Poziom 38  
    Przy odzyskiwaniu utraconych plików - każda minuta pracy uszkodzonego systemu, instalowanie "cudownych" programów poprzez nadpisywanie dysku zmniejsza szanse na faktyczne odzyskanie czegokolwiek :cry:

Dlatego najlepiej bootować komputer z jakiegoś systemu live i sprawdzić jakimś edytorem dyskowym co się dzieje na dysku źródłowym (być może zapisane tam pliki w dalszym ciągu są - usunięta jest tylko przy przenoszeniu do innego folderu sama nazwa pliku na pulpicie :D ) lub na dysku docelowym.

Przykładowo widok z WinHexa
    Usunięte pliki, jak dozyskać? - brak plików word ale inne z roz. .jpg sąwinhex.jpg (247.01 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

W zamieszczonej Twojej ilustracji widać tylko jakieś śmieci (puste pliki :D ), które powstawały tymczasowo przy dekompresowaniu plików rar.
  • #9 16377832
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    A ja tak zasugeruję: może te plik miały status ukryte i/lub systemowe a ty przez ten okres "niezaglądania" wyłączyłeś w ustawieniach folderów widoczność tych plików?
  • #10 16378552
    Adriann23
    Poziom 7  
    marek003 napisał:
    A ja tak zasugeruję: może te plik miały status ukryte i/lub systemowe a ty przez ten okres "niezaglądania" wyłączyłeś w ustawieniach folderów widoczność tych plików?

nie, nie ukrywałem ich nigdy ani żadne pliki u mnie nie mają takiego statusu

Dodano po 48 [sekundy]:

Prot napisał:
    Przy odzyskiwaniu utraconych plików - każda minuta pracy uszkodzonego systemu, instalowanie "cudownych" programów poprzez nadpisywanie dysku zmniejsza szanse na faktyczne odzyskanie czegokolwiek :cry:

Dlatego najlepiej bootować komputer z jakiegoś systemu live i sprawdzić jakimś edytorem dyskowym co się dzieje na dysku źródłowym (być może zapisane tam pliki w dalszym ciągu są - usunięta jest tylko przy przenoszeniu do innego folderu sama nazwa pliku na pulpicie :D ) lub na dysku docelowym.

Przykładowo widok z WinHexa

W zamieszczonej Twojej ilustracji widać tylko jakieś śmieci (puste pliki :D ), które powstawały tymczasowo przy dekompresowaniu plików rar.

dodam, że niektóre pliki docx zostały odzyskane ale to może 1/100 tego co było a reszta nie wiem :/
    Dodatkowo programy, które były na dysku D/ przestał działać, jak uruchamiam to wyświetla się błąd, że brakuje im jakiegoś pliku...
    wiesz może dlaczego akurat tak stało się z tym dyskiem? jakiś sensowny powód?
  • #11 16378637
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Wirus/robak lub inne podobne. Ewentualnie padający dysk.
  • #12 16379511
    Prot
    Poziom 38  
    Adriann23 napisał:

Dodatkowo programy, które były na dysku D/ przestał działać, jak uruchamiam to wyświetla się błąd, że brakuje im jakiegoś pliku...

Nie przedstawiłeś w zasadzie żadnych konkretnych danych nt awarii na Twoim komputerze - żeby cokolwiek wnioskować o jej przyczynach.

IMHO najbardziej prawdopodobną przyczyną tej sytuacji jest nieuważny i niedoświadczony użytkownik :| .
    Nawet gdyby to program antywirusowy "ukrył" potencjalnie niebezpieczne pliki docx, to na pewno takie działanie antywirusa było wyraźnie sygnalizowane. Tak ukrytych plików nie odzyskasz darmowym oprogramowaniem do odzyskiwania, możesz je ewentualnie szukać w kwarantannie lub możesz je zobaczyć w uprzednio przedstawionych edytorach heksadecymalnych.

Awaria programu z dysku D (o ile nie była to wersja typu portable lub na dysku D jest odrębny system) wynika z uszkodzenia systemu (uszkodzenie jakiegoś pliku) na dysku systemowym C.
  • #13 16380353
    Adriann23
    Poziom 7  
    Prot napisał:
    Adriann23 napisał:

Nie przedstawiłeś w zasadzie żadnych konkretnych danych nt awarii na Twoim komputerze - żeby cokolwiek wnioskować o jej przyczynach.

IMHO najbardziej prawdopodobną przyczyną tej sytuacji jest nieuważny i niedoświadczony użytkownik :| .
    Nawet gdyby to program antywirusowy "ukrył" potencjalnie niebezpieczne pliki docx, to na pewno takie działanie antywirusa było wyraźnie sygnalizowane. Tak ukrytych plików nie odzyskasz darmowym oprogramowaniem do odzyskiwania, możesz je ewentualnie szukać w kwarantannie lub możesz je zobaczyć w uprzednio przedstawionych edytorach heksadecymalnych.

Awaria programu z dysku D (o ile nie była to wersja typu portable lub na dysku D jest odrębny system) wynika z uszkodzenia systemu (uszkodzenie jakiegoś pliku) na dysku systemowym C.

Bo nic się nie działo z moim komputerem a pliki były tam zostawione na conajmniej miesiac dwa i nie zaglądałem do nic h, dysk D/ nie jest oddzielnym dyskiem tylko jedna z partycji na tym samym komputerze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z utratą plików Word po przeniesieniu ich na partycję D. Po przeniesieniu, pliki zniknęły, podczas gdy zdjęcia w formacie JPG pozostały na miejscu. Użytkownik sprawdził rozmiary folderów, które wskazują na utratę danych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody odzyskiwania plików, w tym użycie programów takich jak Recuva i EaseUS Data Recovery Wizard, a także skanowanie partycji D w celu wykrycia błędów logicznych. Użytkownik potwierdza, że niektóre pliki udało się odzyskać, ale większość z nich jest nadal niedostępna. Pojawiają się spekulacje na temat możliwych przyczyn problemu, takich jak wirusy, uszkodzenia dysku lub błędy użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA