logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać

rostov84 27 Mar 2017 22:04 4464 16
REKLAMA
  • #1 16375776
    rostov84
    Poziom 12  
    Ocena: 213
    Laptop: DELL Inspiron 15 (N5050)
    Płyta główna: Intel Cougar Point HM67, Intel Sandy Bridge
    Karta dźwiękowa: IDT 92HD87B1/3 @ Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller [B-3]
    Mikrofon: Zalman ZM-MIC1

Przyszedł mi dziś ww. mikrofon. Podłączyłem, włączyłem w systemie, chciałem nagrać próbkę mojego głosu w Audacity i… praktycznie mnie nie słychać. Choć trzymam mikrofon przy samych ustach. Dopiero, gdy zaczynam mówić wyjątkowo głośno, coś tam słychać, ale prawie, jakby szeptał. Poniżej screeny z ustawień Audacity i dźwięku w systemie. No i co ja mam z tym zrobić?

Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16376025
    rostov84
    Poziom 12  
    Gdzie dokładnie to sprawdzić? W 'Menedżerze urządzeń' pokazuje mi coś takiego:

Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać

Więc wszystko wskazuje na to, że to chyba układ Intela.
  • #4 16376105
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    OK mój błąd. IDT high definition audio codec - to twój układ audio. Nie znam go - sprawdź czy w panelu sterowania masz taką pozycje. Teoretycznie powinno to działać ale nie zaszkodzi tam sprawdzić.
    PS sprawdzałeś jakikolwiek inny mikrofon na tym laptopie albo chociaż ten mikrofon na innym komputerze? Jak reaguje i czy w ogóle ten słupek obok mikrofonu na drugim screenie? Sprawdzałeś mikrofon w innym programie? Test w skype np.
    Sam mikrofon możesz sprawdzić na smartfonie jak nie masz żadnego innego komputera pod ręką.
  • REKLAMA
  • #5 16376415
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Na odsłuchu też tak słabo słychać? Tam w menu mikrofonu masz. Zobacz inny program windows ma do nagrywania wbudowane.
  • #6 16376482
    KrzysziuN
    Poziom 23  
    Ocena: 78
    Odistaluj i zainstaluj sterowniki jeszcze raz
  • REKLAMA
  • #7 16377594
    rostov84
    Poziom 12  
    @310artur, w 'Panelu sterowania' znalazłem coś takiego jak 'Panel sterowania IDT Audio'. Poniżej screeny ustawień ze wszystkich jego zakładek:

Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać Mikrofon Zalman ZM-MIC1 - Praktycznie mnie nie słychać

Niestety, nie mam pod ręką ani innego mikrofonu, ani innego kompa, by sprawdzić.
    Jak sprawdzić mikrofon w smartfonie, skoro ma tylko gniazdo słuchawkowe?

@szymon1051, sprawdzałem chociażby w windowsowym 'Rejestratorze dźwięków' — to samo.

@KrzysziuN, do tego mikrofonu nie ma sterowników. Chyba, że masz na myśli sterowniki karty dźwiękowej, ale szczerze mówiąc, to nawet nie wiem, gdzie ich szukać.
  • #8 16377945
    310artur
    Poziom 43  
    Na początek wyłącz te technologie andrea cokolwiek by to nie było.
    Ze smartfonem się chyba nie uda mój błąd. Musiał być mieć taki adapter rozdzielający gniazdo 4 polowe smartfona na 2 3 polowe jacki (osobno mikrofon, osobno słuchawki).
    PS w smartfonie masz gniazdo na zestaw słuchawkowy a nie słuchawkowe. Można tam podpiąć mikrofon. Adapter googla możesz zapytać o to "Adapter audio Delock mini Jack 4 pin" chodzi o taki nie koniecznie ten.
  • #9 16379997
    rostov84
    Poziom 12  
    @310artur, wyłączyłem wszystkie ulepszenia i technologie w panelu. Nadal to samo, czyli nic.
    Adaptera takiego nie posiadam, niestety, a kupować raczej mi się nie opłaca.
  • #10 16380244
    310artur
    Poziom 43  
    Nawet jakbyś mieszkał w bazie na Antarktydzie to w promieniu kilkuset metrów masz jakiś inny komputer. Po prostu to sprawdź tak najłatwiej.
    Wolisz trudniejszą drogę to uruchom linuksa live CD np. mint. Zrób np. test skypa online w przeglądarce. Może mikrofon jest po prostu walnięty i tyle. Zdarza się najlepszym.
  • #11 16381043
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    310artur napisał:
    Wolisz trudniejszą drogę to uruchom linuksa live CD np. mint. Zrób np. test skypa online w przeglądarce. Może mikrofon jest po prostu walnięty i tyle. Zdarza się najlepszym.

Tylko czy linux poradzi sobie z tą kartą i nie trzeba będzie się męczyć ze sterownikami lub ustawieniami :).
  • #12 16381339
    rostov84
    Poziom 12  
    Sprawdziłem na laptopie z jakąś nieintegrą (prawdopodobnie SB, ale głowy sobie nie dam uciąć) i tam mikrofon działa od pierwszego podłączenia, bez żadnej konfiguracji.
  • #13 16382330
    310artur
    Poziom 43  
    No teraz sprawdź inny mikrofon u siebie.
    Możesz też spróbować z linuksem. Karta spełnia wymagania standardowego urządzenia HDaudio więc linuks da sobie radę - jeśli nie na dedykowanym sterowniku to jakimś uniwersalnym.
  • #14 16383117
    KrzysziuN
    Poziom 23  
    Ocena: 78
    Ja mowilem o sterownikach twojej karty nie mikrofonu
  • #15 16393482
    rostov84
    Poziom 12  
    Przeinstalowałem sterowniki karty — nic. Sprawdziłem inny mikrofon — to samo. Wygląda na to, że to jednak wina karty.
  • #16 16394011
    310artur
    Poziom 43  
    No to teraz spróbuj innych sterowników. Spróbuj na standardowym sterowniku HDaudio. Usuń obecny sterownik z systemu i zresetuj komputer. System powinien dodać ten sterownik sam.
    Możesz też co lepsze by było zobaczyć jak to działa na linuksie. Bi jeśli tak samo to wina sprzętu i zabawa w sterowniki nie ma sensu. Jeśli tam zadziała dobrze to będziemy walczyć ze sterownikiem aż jakiś zadziała.
  • #17 16394018
    rostov84
    Poziom 12  
    Na obecną chwilę dałem sobie spokój, zwróciłem mikrofon, a do rozmów używam telefonu połączonego z wi-fi i aplikacji Skype oraz Messenger dla Androida. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z mikrofonem Zalman ZM-MIC1, który po podłączeniu do laptopa DELL Inspiron 15 (N5050) z systemem Windows 7 nie rejestruje dźwięku, chyba że mówiono bardzo głośno. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień audio, zainstalowanie odpowiednich sterowników karty dźwiękowej IDT 92HD87B1/3 oraz testowanie mikrofonu na innym urządzeniu. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wyłączenia ulepszeń audio, ale problem pozostał. Ostatecznie zdecydował się na zwrot mikrofonu i korzystanie z telefonu do rozmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA