logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite C760-13U - Źle działa klawiatura z klawiszami FN

tomik99 29 Mar 2017 10:53 1338 7
REKLAMA
  • #1 16378535
    tomik99
    Poziom 11  
    Od kilku dni nie mogę się pozbyć problemu z klawiaturą.
    Klawisze 1, 2, 3, 4 oraz spacja działają po wciśnięciu klawisza FN bez tego klawisza wykonują się działania które są przypisane do klawiszy funkcyjnych takich jak głośniej, ciszej itp...
    W związku z tym zakupiłem nową klawiaturę i po wymianie dalej ten sam efekt.
    Po uruchomieniu laptopa w trybie DOS klawisze dobrze działają. Klawiatura zewnętrza na USB też dobrze działa.
    W BIOS nie ma funkcji do wyłączenia klawiszy funkcyjnych.
    Macie jakieś inne propozycję?
  • REKLAMA
  • #2 16378709
    piwot
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ewidentnie wina sterownika. Pobierz najnowszy ze strony producenta.
  • REKLAMA
  • #3 16378710
    grzewoj
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Poszukaj w opcjach oprogramowania od Toshiby. W manualu od C750 na stronie 5-4 jest informacja o funkcji "sticky" tego klawisza. Może coś pomoże.
    Załączniki:
    • sat l750_pro l750-userguide.pdf (4.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16379410
    tomik99
    Poziom 11  
    Niestety nic nie działa
    Przeinstalowywanie sterowników,
    Natomiast na innych forach doczytałem się że jest coś takiego jak Toshiba Assist i tam można podobno wyłączyć na stałe załączony klawisz Fn
    Niestety po wciśnięciu Accessibility wyskakuje komunikat "Nieistniejący lub uszkodzony wpis w rejestrze"
  • REKLAMA
  • #5 16380618
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Sprawdzałeś w BIOSie czy tam nie ma opcji wciśniętego FN?
    W systemie możesz spróbować: Fn+ALT, Fn+ESC, 2x szybko Fn, Fn+F11. Poszukaj klawiaturze kłódkę z FN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 16380627
    tomik99
    Poziom 11  
    Klawisz z kłódką jest ale nie działa
    W Biosie nie ma żadnej opcji odnośnie klawiszy funkcyjnych
    za to w systemie coś niby to tego jest ale przy wywołaniu programu mam komunikat "Nieistniejący lub uszkodzony wpis w rejestrze"
  • #8 16380736
    tomik99
    Poziom 11  
    Już wcześnie te sterowniki i inne które podejrzewałem o powstanie usterki przeinstalowałem
    Chyba trzeba sięgnąć do rejestrów (tam muszą być złe wpisy). Tylko nie mogę się doszukać pomocnej strony.

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Mój problem został rozwiązany w przewrotny sposób
    Zamiast instalować coraz to nowe dodatki i sterowniki,to odinstalowałem z systemu wszystko co miało w nazwię Toshiba (z zamiarem późniejszego zainstalowania) i ku mojemu zaskoczeniu klawiatura teraz pracuje poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klawiaturą w laptopie Toshiba Satellite C760-13U, gdzie klawisze 1, 2, 3, 4 oraz spacja działają tylko po wciśnięciu klawisza FN, a bez niego aktywują funkcje multimedialne. Po wymianie klawiatury problem nie ustąpił, ale klawiatura działała poprawnie w trybie DOS oraz zewnętrzna klawiatura USB. Użytkownik próbował przeinstalować sterowniki oraz szukać opcji w BIOSie, jednak bezskutecznie. Ostatecznie, po odinstalowaniu wszystkich programów związanych z Toshibą, problem został rozwiązany, a klawiatura zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA