logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacinający się siłownik (Normstahl) Abon DS 100 z Elektronik 2500

GrzegorzWS_Wawa 30 Mar 2017 19:24 2331 6
  • #1 16381954
    GrzegorzWS_Wawa
    Poziom 1  
    Witam serdecznie, Od prawie 20. lat użytkuję bramę garażową Normstahl z siłownikiem Abon DS 100 ze sterowaniem Elektronik 2500. Ostatnimi czasy (pół roku do roku) stopniowo coraz częściej się siłownik zacinał i nie chciał bramy otworzyć - pojawiają się bodaj cztery mrugnięcia światła i siłownik stoi w miejscu, w ogóle nie rusza, niezależnie ile razy próbuje ponownie. Po kilku dniach nieużywania zazwyczaj przechodziło i potrafił działać poprawnie przez kilka kolejnych tygodni. Ale ostatnio okresy działania się drastycznie skróciły, zacina się w ten sam sposób już po kilku otwarciach lub zamknięciach (zacięcie może pojawić się w dowolnej pozycji - nie tylko w zamkniętej, czy tylko w otwartej). Nadal wyłączenie z prądu i pozostawienie siłownika na kilka dni nieużywanego pomaga - po włączeniu do prądu ponownie działa, ale teraz to już bardzo krótko, kilka otworzeń.

Czy te objawy dla kogoś brzmią znajomo? Czy ktoś podjął by się może konserwacji/naprawy? - W skrytości ducha liczę na to, że to tylko jakiś wypalony kondensator (elektronika wszak już wiekowa), ale oczywiście sam tego nie potrafię stwierdzić/zdiagnozować/naprawić.

Będę serdecznie też zobowiązany za wszelkie podpowiedzi gdzie szukać pomocy (Warszawa lub okolice).

Kontakt do mnie to tel. 501251199.

Dziękuję i pozdrawiam,

GrzegorzWS
  • #2 16382612
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 949
    Witam.
    Miałem podobny przypadek, a winowajcą były przekaźniki (nadpalone styki potrafiły się skleić).
    Oczywiście u Ciebie może być wiele innych przyczyn: zimne luty, upływność elektrolitów, niedokręcone poluzowane przewody, żłe styki złącza centrali itp..
    Myślę, że zamiast inwestować w naprawę leciwego napędu, lepiej ( i taniej być może) będzie zamontować coś nowszego...
  • #3 19377381
    encyklopedysta
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam. Temat dosc stary, ale licze ze ktos zerkie.
    Mianowicie kupilem naped abon ds100 i mam taki problem ze nie moge znajsc nigdzie instrukcji a problemem jest to ze brama sie zamyka szybko, a otwiera o polowe wolniej. Nie jest to wina ciezaru bramy, gdyz jak zamienie bieguny na silniku to jest odwrotnie, ze zamyka sie wolno, a otwiera szybko. Czy to jest kwestia jakiegos zaprogramowania? Jesli ktos posiada wiedze na ten temat, bardzo bym byl wdzieczny za podpowiedz.
    Ps. Zdalnego sterowania jeszcze nie mam uruchamiam po przez zlaczenie na okolo 2 sekundy dwuch przewodow, ktore byly podlaczone pod zdalne sterowanie (jakas samochodowa centralka) ktora byla w papierowy pudelku i zawilgla najwidoczniej i uszkodzila sterownik zdalny.
  • #4 19381041
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Jak by był kłopot, to mam sprawną elektronikę.
    Załączniki:
    • Perfekt_Elektronik_2000_1996-1998.pdf (5.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19401102
    encyklopedysta
    Poziom 10  
    Dziekuje za instrukcje. Udalo mi sie uruchomic, ze poki co działa poprawnie. A sterowanie zdalne zalozylem "pierwsze z brzegu" Ze znanego portalu aukcyjnego i jest ok. Jesli chodzi o elektronike, to przyznam ze nie znam tego napędu i nie wiem jakiej awarii ewentualnie sie spodziewac
  • #6 19402618
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Najczęściej, po latach pracy padają szczotki.
  • #7 19402983
    encyklopedysta
    Poziom 10  
    Ok. To poki co nie bede na zapas elektroniki kupowal, a szczotki to wymienie jak bedzie trzeba.
    Ps. W ogole to przeszlo mi przez mysl wymienienie silnika na 12V i obnizenie napiecia na wyjsciu na silnik z 24v do okolo 17v co by troszke szybciej zamykalo/otwieralo brame.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z siłownikiem Abon DS 100, który zacina się podczas otwierania i zamykania bramy garażowej Normstahl. Objawy obejmują mruganie świateł i brak reakcji siłownika, co ustępuje po dłuższym czasie nieużywania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny, takie jak uszkodzone przekaźniki, zimne luty, upływność elektrolitów, czy zużyte szczotki. Proponowane rozwiązania obejmują konserwację, wymianę szczotek oraz rozważenie zakupu nowego napędu. Pojawiły się również pytania dotyczące programowania siłownika oraz problemów z jego działaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA