logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa wyrwanego portu USB w radiu ciągnika - czy to możliwe?

romet2 06 Kwi 2017 20:35 2643 14
REKLAMA
  • #1 16396610
    romet2
    Poziom 9  
    Ocena: 85
    Witam tym razem mam następujący problem, pożyczyłem ciągnik z radiem takim nie najzwyklejszym i ona wyjmując Pen Drive wyrwała port USB (nwm. jak to zrobiła ,ponieważ mi przez 2 lata użytkowania nigdy nic się takiego nie zrobiło) i teraz pytanie da się to jakoś naprawić czy do wyrzucenia. Niestety nie dam rady dzisiaj zrobić żadnego zdjęcia poglądowego.
  • REKLAMA
  • #2 16396680
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 505
    romet2 napisał:
    Czy da się naprawić port USB w radiu?

Dlaczego nie? Dla kogoś potrafiącego posługiwać się lutownicą, to żaden problem.
  • REKLAMA
  • #3 16396705
    romet2
    Poziom 9  
    Lutownicą to nawet umiem się posługiwać tylko chciałbym to zmodyfikować trochę ,ponieważ ten port jest w niefortunnym miejscu i czy dałoby się kabel tam przylutować, który na drugim końcu ma ten port?
  • REKLAMA
  • #4 16396716
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Musisz dostać się do tego gniazda, wy lutować do podłączyć odpowiednio przewody i na końcu założyć gniazdo USB na przewód, coś ala przedłużacz USB.
  • #5 16396726
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 505
    romet2 napisał:
    czy dałoby się kabel tam przylutować, który na drugim końcu ma ten port?
    Dałoby się. Obejrzałeś chociaż płytkę w miejscu, gdzie był ten USB?
  • #6 16396738
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Jednak najpierw należy dokonać merytorycznej oceny uszkodzenia. Co oznacza wyrwała? Zerwane pady przyłącza, Uszkodzony druk na płycie, wyłamana płyta itp. Co do zasady oczywiście możesz wlutować przewód z gniazdem USB (to nie jest port) zapewne od przedłużacza. Ale lutowanie trochę dokładne i zależnie od uszkodzenia wymagające nieco wiedzy.
  • #7 16396782
    romet2
    Poziom 9  

Dodano po 1 [minuty]:

To jest ta wyrwana część i teraz mooje pytanie z boku do tego metalu wystają takie 2 metalowe pręciki do czego one służą i czy są one obowiązkowe ,żeby to działało?
  • #9 16396792
    romet2
    Poziom 9  
    A na tym zdjęciu wystają takie 4 pręciki wie ktoś może gdzie jaki kolor kabla tam podłączyć? Te 2 pręciki z poprzedniego zdjęcia wchodzą chyba w te 2 dziurki po bokach z tego co widzę.

Dodano po 37 [sekundy]:

Niewolno 2 już jest.
  • #10 16396806
    niewolno2
    Poziom 40  
    Gniazdo o którym mowa jest montowane pionowo i takie gniazdo poszukaj zamontuj i po sprawie. Co się tyczy kolorystyki przewodów to jest wolna amerykanka i musisz sprawdzić przed lutowaniem aby nie zaliczyć w patki.
  • #11 16396808
    romet2
    Poziom 9  
    Podejrzewam, że te metalowe druciki muszą być przylutowane w tych dziurach w płytce, ale pozostałych to nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #12 16396821
    niewolno2
    Poziom 40  
    Poszukaj w necie rozpiskę gniazd USB sprawdź swój przewód porównaj i wlutuj.
  • #13 16397095
    romet2
    Poziom 9  
    Tak to zrobiłem niestety coś poszło nie tak i jak podłączę Pen Drive to zaraz się wyłącza. Myślę , że może odwrotnie podłączyłem + i - oraz D+ i D-.
  • #14 16397784
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Patrzę i podziwiam.Kolega miał dość łatwą sytuację ponieważ wyrwana została obudowa złącza a styki pozostały na miejscu. Po co wykonano lutowanie na stykach?.Do tego spora ilość lutu i ja nie daję głowy, czy nie występuje zwarcie. Masz tam zaznaczone styki D+ oraz D- więc jeśli zastosujesz schemat złącza USB jest nieźle. Warto sprawdzić, czy z płyty na złącze przychodzi napięcie zasilające 5 V. A kolory przewodów prawie odpowiadają teoriom.
  • #15 16399003
    romet2
    Poziom 9  
    Wystarczyło odwrócić +z- i D+ z D- niestety miałem 4 głośniki ,które przed tym pięknie grały ,a teraz to 3 nagle przestały wgl. grać. Podłączyłem je pod ten 4 co bardzo ładnie gra ,ale nadal nie wydają z siebie dźwięku. Da się je jakoś naprawić ,czy na złom?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyrwanym portem USB w radiu ciągnika, który został uszkodzony podczas wyjmowania Pen Drive'a. W odpowiedziach zasugerowano, że naprawa jest możliwa poprzez wlutowanie przewodów do nowego gniazda USB, co wymaga precyzyjnego lutowania i oceny uszkodzeń. Użytkownik zamieścił zdjęcia uszkodzonego portu i pytał o funkcję metalowych pręcików oraz kolorystykę przewodów. Po próbie naprawy, użytkownik zauważył problemy z działaniem głośników, co sugeruje, że mogło dojść do błędnego podłączenia przewodów. Wskazano na konieczność sprawdzenia schematu złącza USB oraz zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA