logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - 2GB RAM, wysokie zużycie pamięci przez 10 minut po uruchomieniu

michav765 07 Kwi 2017 18:45 1278 13
REKLAMA
  • #1 16398471
    michav765
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Mam Windows 7 , 2GB ramu.Po jego uruchomieniu uruchamia się coś co pochłania cały Ram przez jakieś 10 minut nie mogę odpalić żadnego programu potem to coś się wyłącza i wszystko wraca do normy

W menadżerze zadań wygląda to tak :

Wydajność

Użycie procesora 20%
    użycie pamięci 75%(1,45 GB)

Pamięć fizyczna

Razem 1979
    buforowana 1140
    dostępna 490
    wolna : 0

Monitora zasobów w tym czasie nie da się uruchomić wiec żadnych danych z niego nie jestem w stanie podać.
    Po wyłączeniu się tego pożerającego pamięć procesu zużycie pamięci spada poniżej 1GB i wszystko wraca do normy.

W procesach proces który w tym czasie ma największe zużycie pamięci to avastsvc.exe pomiędzy 100 a 200 MB poza tym żaden proces nie zabiera więcej niż 20 MB ramu.

Nie Jest to też żaden wirus.

Proszę więc o sugestie co może powodować to pożeranie ramu i z góry dziękuję za odpwiedź
  • REKLAMA
  • #2 16398549
    piotr.solek
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Windows update robi takie psikusy. Należy ustawić manualne wyszukiwanie i pobieranie aktualizacji. Inna kwestia to antywirusowy program ale jak nie poda się wszystkich danych to później jest zabawa w zgaduj zgadule.
  • #3 16398614
    michav765
    Poziom 9  
    piotr.solek napisał:
    Windows update robi takie psikusy. Należy ustawić manualne wyszukiwanie i pobieranie aktualizacji.

Wyłączylem całkiem usługę windows update i dalej jest to samo.
  • #4 16398624
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    Pokaż jakie programy uruchamiają się przy starcie.
  • REKLAMA
  • #5 16398687
    michav765
    Poziom 9  

pozostałe procesy które nie zmieściły się w oknie

winlogon.exe
    wildsvc.exe
    wildsvcm.exe
    wmiprvse.exe
  • #6 16398733
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16398751
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Możliwe, że antywirus coś uruchamia na starcie, lub przeprowadza jakiś skan i użycie RAM automatycznie wzrasta.
  • #8 16399030
    michav765
    Poziom 9  
    mati211p napisał:
    Możliwe, że antywirus coś uruchamia na starcie, lub przeprowadza jakiś skan i użycie RAM automatycznie wzrasta.

Udało mi się dostać do monitora zasobów i wychodzi na to że pamięć pożera proces

Avastsvc.exe użycie pamięci doszło do 1,6 GB

Co w takim razie trzeba zmienić w avaście żeby przestał żreć tyle ramu???
  • REKLAMA
  • #9 16399079
    Heniek56
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam.
    czy kolega udostępni większość z monitora zasobów.
  • REKLAMA
  • #10 16399138
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    To może być efekt załadowanego skanera w czasie rzeczywistym, ewentualnie masz zaplanowane zadanie, że antywirus ma skanować po uruchomieniu systemu. Z czasem (niekoniecznie systemu - bardziej dni od powstania wersji programu antywirusowego) baza znanych szkodliwych programów jest tak duża, że po wczytaniu jej zajmuje sporo pamięci. Tak samo miałem w przypadku programu eScan. Wyłączenie ochrony pomaga, ale naraża się na szkodliwe programy.
  • #11 16399144
    michav765
    Poziom 9  
    Heniek56 napisał:
    Witam.
    czy kolega udostępni większość z monitora zasobów.

Nie jest łatwo dostać do monitora zasobów kiedy cały ram jest pożarty a jak się dostanę to mogę zrobić 1 zrzut i czekać aż się odblokuje.Więc o które dane z monitora konkretnie chodzi i czy zrzuty muszą być z tego momentu kiedy proces pożera ram czy mogą być zrobione jak już się odblokuje.

Dodano po 1 [minuty]:

mati211p napisał:
    To może być efekt załadowanego skanera w czasie rzeczywistym, ewentualnie masz zaplanowane zadanie, że antywirus ma skanować po uruchomieniu systemu. Z czasem (niekoniecznie systemu - bardziej dni od powstania wersji programu antywirusowego) baza znanych szkodliwych programów jest tak duża, że po wczytaniu jej zajmuje sporo pamięci. Tak samo miałem w przypadku programu eScan. Wyłączenie ochrony pomaga, ale naraża się na szkodliwe programy.

W harmonogramie nie mam zapisanych żadnych zadań.
    Pozmniejszałem w ustawieniach czułości i wydajność i dalej to samo.
  • #12 16399477
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Szkodliwe programy czasem podszywają się pod Avasta. Spróbuj go odinstalować na próbę, a w międzyczasie proponuję zamieścić odpowiednie logi FRST w dziale Pogotowie Antywirusowe.
    Skoro ten antywir pożera cały RAM na start, może po prostu sprawdza cały RAM pod kątem infekcji i wystarczy funkcję wyłączyć? Coś za coś.
  • #14 16399741
    michav765
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany.

Przeinstalowałem Avasta i wszystko wróciło do normy.

Najwyraźniej było tak jak napisał mati211p że przez ciągłe aktualizacje nazbierało się danych i program miał problem z wczytywaniem tego wszystkiego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z systemem Windows 7 i 2 GB RAM zgłasza problem z wysokim zużyciem pamięci po uruchomieniu, które trwa około 10 minut. W menedżerze zadań proces avastsvc.exe wykazuje wysokie zużycie pamięci, co prowadzi do braku możliwości uruchomienia programów. Użytkownik wyłączył usługę Windows Update, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie programów uruchamiających się przy starcie systemu oraz możliwość, że antywirus przeprowadza skanowanie, co zwiększa zużycie RAM. Po dalszych analizach użytkownik ustalił, że avastsvc.exe zużywa do 1,6 GB pamięci. Ostatecznie problem został rozwiązany przez przeinstalowanie programu Avast, co przywróciło normalne działanie systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA